budowa pakietu z 18650
hej podepnę się pod temat...
do latarki od midiego mam dwa koszyki z akusami .. kiedyś w pracy mój kolega oglądał sobie koszyk z akumulatorami wyciągnął jeden z koszyka i .... niestety włożył go odwrotnie, ja tego nie zauważyłem i wrzuciłem go do torby jako że jest to mój zapasowy koszyk...
dzisiaj (po 5 dniach) dopiero to zauważyłem i włożyłem go poprawnie (3 x 18650 połączone równolegle)
próbowałem przed chwilą je ruszyć programem NiCD na ładowarce ale po 3 cyklach ciągle miernik pokazuje 0,8V ...
stawiam że komplet 3 akusów poszedł do krainy nicości jednak chcę się tutaj was poradzić ...czy może coś jeszcze da się zrobić ?
kurczę dobrze że to były starsze sony fokushima a nie nowe samsungi ICR z drugiego koszyka...
do latarki od midiego mam dwa koszyki z akusami .. kiedyś w pracy mój kolega oglądał sobie koszyk z akumulatorami wyciągnął jeden z koszyka i .... niestety włożył go odwrotnie, ja tego nie zauważyłem i wrzuciłem go do torby jako że jest to mój zapasowy koszyk...
dzisiaj (po 5 dniach) dopiero to zauważyłem i włożyłem go poprawnie (3 x 18650 połączone równolegle)
próbowałem przed chwilą je ruszyć programem NiCD na ładowarce ale po 3 cyklach ciągle miernik pokazuje 0,8V ...
stawiam że komplet 3 akusów poszedł do krainy nicości jednak chcę się tutaj was poradzić ...czy może coś jeszcze da się zrobić ?
kurczę dobrze że to były starsze sony fokushima a nie nowe samsungi ICR z drugiego koszyka...
Dziwię się, że nie sprawdziłeś po zabawie kolegi, czy wszystko jest w porządku. Ludzie! Trzeba uważać na niewtajemniczonych!bawolek pisze:kiedyś w pracy mój kolega oglądał sobie koszyk z akumulatorami wyciągnął jeden z koszyka i .... niestety włożył go odwrotnie, ja tego nie zauważyłem i wrzuciłem go do torby
Chyba ogniwa nie były za bardzo naładowane. W innym wypadku efektem byłoby upalenie kabli i styków w tym koszyku nie mówiąc o rozszczelnieniu ogniw.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
-
Witam
Jak mam ogniwa, które już są trochę zużyte i nie oddają dużych prądów to czy w pakiecie równoległym ten problem znika?
Powiedzmy że jedno ogniwo nie oddaje więcej jak 2A, a sterownik potrzebuje 3A więc wiadomo ilość światła będzie mniejsza, niemniej po połączeniu np 2-4 takich ogniw równolegle problem chyba zniknie jeśli dobrze rozumiem, bo pakiet razem już taki prąd (3A) spokojnie da.
Dobrze myślę?
Jak mam ogniwa, które już są trochę zużyte i nie oddają dużych prądów to czy w pakiecie równoległym ten problem znika?
Powiedzmy że jedno ogniwo nie oddaje więcej jak 2A, a sterownik potrzebuje 3A więc wiadomo ilość światła będzie mniejsza, niemniej po połączeniu np 2-4 takich ogniw równolegle problem chyba zniknie jeśli dobrze rozumiem, bo pakiet razem już taki prąd (3A) spokojnie da.
Dobrze myślę?
Generalnie powinno być OK, ale pamiętaj, że w pakiety (a zwłaszcza w te na stałe) łączy się ogniwa nowe i o zbliżonych parametrach. Musisz liczyć się też z tym, że te ogniwa o mniejszej rezystancji, będą mocniej pracować (oddawać większe prądy) i zostaną szybko dojechane do stanu tych najgorszych. Do tego mogą się chyba pojawiać w idlu po wyładowaniu jakieś prądy balansujące.
Jakie to są ogniwa? Bo nowe ogniste, które nie były gotowane termicznie mogą pracować w pojedynkę przy 3A przez 30-50 cykli. Jak robisz pakiet to wydaj te 10$ i zrób 1S2P i nie musisz się przejmować rezystancją.
Jakie to są ogniwa? Bo nowe ogniste, które nie były gotowane termicznie mogą pracować w pojedynkę przy 3A przez 30-50 cykli. Jak robisz pakiet to wydaj te 10$ i zrób 1S2P i nie musisz się przejmować rezystancją.
-
Witam was serdecznie! Jest to mój pierwszy post na tym forum, chodź przeglądam je już od paru miesięcy.
Nasunęło mi się parę pytań:
1) Mając połączone 2 ogniwa 18650 2600mAh równolegle, można je traktować jak jedno ogniwo 5200mAh? Można taki "pack" podłączyć do ładowarki wf-139 (jeden pack na jeden kanał)?
2) Jak to jest z tym oznaczaniem packów? ((2x18650 równolegle) x3 szeregowo) = 3s2p??
Nasunęło mi się parę pytań:
1) Mając połączone 2 ogniwa 18650 2600mAh równolegle, można je traktować jak jedno ogniwo 5200mAh? Można taki "pack" podłączyć do ładowarki wf-139 (jeden pack na jeden kanał)?
2) Jak to jest z tym oznaczaniem packów? ((2x18650 równolegle) x3 szeregowo) = 3s2p??
1. Takphilut pisze: Nasunęło mi się parę pytań:
2. Tak
1. Tak, łączenie równolegle zwiększa maksymalny prąd i poprawia charakterystykę rozładowania (większe napięcie przy tym samym prądzie) w stosunku do pojedynczego ogniwa.philut pisze:1) Rozumiem, że im więcej ogniw równolegle połączonych, tym większy prąd jest taki pack w stanie z siebie dać?
2) Lepiej łączyć ogniwa po naładowaniu, czy kiedy są rozładowane?
2. Jeżeli pytasz o łączenie równoległe ogniw to ważne jest by miały takie same lub zbliżone napięcie bez obciążenia.
Podumaj nad jakąś ładowarką modelarską, będziesz mógł ładować cały pakiet szybciej i bez kombinacji z jego rozpinaniem (połączeń szeregowych) dodatkowo z balansowaniem ogniw. Możliwość oceny pojemności też się przydaje