przelicznik lm przy halogenach (?)
przelicznik lm przy halogenach (?)
cześć,
Szukam w necie, szukam i nie mogę znaleźć (chyba) podstawowej informacji. Jak przeliczyć strumień światła w lm dla dwóch halogenów? Jeden ma 400W i 8600lm, a ile będzie miał podwójny halogen 2x400W? 8600 czy 2x8600 czy jakaś wypadkowa i jak ją teoretycznie przeliczyć?
Tomasz
Szukam w necie, szukam i nie mogę znaleźć (chyba) podstawowej informacji. Jak przeliczyć strumień światła w lm dla dwóch halogenów? Jeden ma 400W i 8600lm, a ile będzie miał podwójny halogen 2x400W? 8600 czy 2x8600 czy jakaś wypadkowa i jak ją teoretycznie przeliczyć?
Tomasz
Pozdrawiam, Tomasz
Ekscytacji przy nich nie mamswietlik pisze:Hmm... mała podpowiedź: najczęściej ekscytujemy się wydajnością źródeł podawaną w lm/W, więc...
Wprawdzie w przypadku halogenów trudno zachwycać się wydajnością, ale zasada pozostaje bez zmian.
Wydajność nie jest ważna, chcę dociec jak jest z natężeniem światła przy podwójnym halogenie. Pomożesz?
Pozdrawiam, Tomasz
Bardzo nietrafne pytanie.
Napięcie zasilające?
Żywotność wg. producenta?
Rodzaj oprawy?
Gniazdo żarówki?
Producent?
Bez takich podstawowych danych nikt nie odpowie ci na to pytanie.
Bardzo szacunkoowo można przyjąć 20lm/w, ale równie dobrze może być to 40lm/w i 12lm/w
PS Co to znaczy "podwójny halogen"?
pzdr
upek
Napięcie zasilające?
Żywotność wg. producenta?
Rodzaj oprawy?
Gniazdo żarówki?
Producent?
Bez takich podstawowych danych nikt nie odpowie ci na to pytanie.
Bardzo szacunkoowo można przyjąć 20lm/w, ale równie dobrze może być to 40lm/w i 12lm/w
PS Co to znaczy "podwójny halogen"?
pzdr
upek
Czy parametry które wymieniłeś mają wpływ na wynik? Znam parametry 1szt, pytanie jak świecą 2szt. Raczej nie są istotne... ale jak chcesz:
230V, oprawka R7s, producent - załóżmy "chińczyk", halopak, żywotność zależy choćby od wilgotności i jest nie-miaro-dajna
Intuicyjnie zakładałbym prawie dwukrotny wzrost ilości światła, jednak konkretów nie znalazłem w necie.
230V, oprawka R7s, producent - załóżmy "chińczyk", halopak, żywotność zależy choćby od wilgotności i jest nie-miaro-dajna
Intuicyjnie zakładałbym prawie dwukrotny wzrost ilości światła, jednak konkretów nie znalazłem w necie.
Pozdrawiam, Tomasz
Spróbuję pomóc.TMK pisze:Ekscytacji przy nich nie mamswietlik pisze:Hmm... mała podpowiedź: najczęściej ekscytujemy się wydajnością źródeł podawaną w lm/W, więc...
Wprawdzie w przypadku halogenów trudno zachwycać się wydajnością, ale zasada pozostaje bez zmian.
Wydajność nie jest ważna, chcę dociec jak jest z natężeniem światła przy podwójnym halogenie. Pomożesz?
Ilość lumenów zależy od rodzaju (wydajności) źrodla światła (żarówka, żar. halogenowa, dioda, świeczka...) i od mocy tego źródła. Inaczej mówiąc, wydajność jest *cechą* danego rodzaju źródła i podaje ją producent na podstawie pomiarów laboratoryjnych.
Pobieraną przez źródło moc też masz podaną, albo możesz zmierzyć.
Czyli, odpowiadając wprost na pytanie, jeżeli jakieś źródło ma np. wydajność 20lm/W to przy pobieranej mocy 400W wytworzy strumień świetlny 8000lm a dwa takie źródła wytworzą 16000 lumenów.
Natomiast mam wrażenie, że pytasz o coś trochę innego, ale musisz doprecyzować pytanie.
Przykład skrajny: chcesz oświetlić podwórko. Jedną 400W lampę skierujesz na podwórko a drugą taką samą w niebo. Będzie jaśniej na podwórku?
Podtekstów nie było Konkretnie, rozmawiałem z osobą która odpowiada za nazwy handlowe produktów. Zwróciłem mu uwagę, że lumeny nie mają skrótu (LU) tylko (lm) oraz właśnie na oznaczenia halopaków. Pojedynczy w nazwie ma 8600lm, podwójny także. Facet nie wiedział kompletnie o czym mówię i oczekiwał ode mnie informacji... Dla zasady oraz własnej wiedzy przekopowalem internet, aby wyjaśnić czy halopak 2x400W ma tak naprawdę 17200lm czy mniej. ot cała historia.swietlik pisze: Natomiast mam wrażenie, że pytasz o coś trochę innego, ale musisz doprecyzować pytanie.
Pokrętnie odpowiem - to zależy co rozumiesz przez słowo "niebo"Przykład skrajny: chcesz oświetlić podwórko. Jedną 400W lampę skierujesz na podwórko a drugą taką samą w niebo. Będzie jaśniej na podwórku?
Dla ukrócenia pewnych pytań, wątek dotyczy takiego "cuda"
Pozdrawiam, Tomasz
Kandela (z łac. candela – świeca) – jednostka światłości źródła światła; jednostka podstawowa w układzie SI, oznaczana cd.
Jest to światłość z jaką świeci w określonym kierunku źródło emitujące promieniowanie monochromatyczne o częstotliwości 5,4·1014 Hz i wydajności energetycznej w tym kierunku równej (1/683) W/sr.
1 lm = 1 cd·sr
ponieważ dwa halogeny są takie same (przynajmniej teoretycznie) więc zapalone w tym samym kierunku dadzą dwa razy większy strumień (bo zwiększy się światłość a kąt zostanie ten sam)
zapalone w różnych kierunkach... też dadzą dwa razy większy strumień (bo kąt wzrośnie dwukrotnie)
co ciekawe jeśli 1 cd = 1/683 W/sr to lumen=1/638 W ? czyli jak coś miało by 638 lm/W to by się nie grzało?
Jest to światłość z jaką świeci w określonym kierunku źródło emitujące promieniowanie monochromatyczne o częstotliwości 5,4·1014 Hz i wydajności energetycznej w tym kierunku równej (1/683) W/sr.
1 lm = 1 cd·sr
ponieważ dwa halogeny są takie same (przynajmniej teoretycznie) więc zapalone w tym samym kierunku dadzą dwa razy większy strumień (bo zwiększy się światłość a kąt zostanie ten sam)
zapalone w różnych kierunkach... też dadzą dwa razy większy strumień (bo kąt wzrośnie dwukrotnie)
co ciekawe jeśli 1 cd = 1/683 W/sr to lumen=1/638 W ? czyli jak coś miało by 638 lm/W to by się nie grzało?
-