Włącznik na mosfecie
- Calineczka
- Kontakt:
-
-
A to co innego. Ale zaczyna przewodzić, to trochę za mało do poprawnej pracyAleksiaczek pisze:Mosfet z kanałem typu n który który zaczyna przewodzić D>S po podaniu napięcia od ok 3V na G. Próbowałem zabaw z buz11 niestety nie da sie go wysterować z jednego ogniwa Li-Ion, ewentualnie inny rodzaj półprzewodnika o jak najniższym spadku napięcia przewodzenia.
Najlepiej pod tym względem wypadają mosfety z kart graficznych nowszej generacji, choć i z płyt głównych niektóre mają znakomite parametry jak 70n02 i 90n02, które potrafią dać radę 10-15A przy Ugs=3V
Ja ostatnio używam AOL1414 (40A przy Ugs=3V) i AOL1412 (15A przy Ugs=3V), ale jest wiele innych.
Szukaj takich, które w opisie mają "logic level" pełne parametry osiągają przy Ugs=5V
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pozwolę sobie odkopać temat.
Nawiązując do drugiego schematu z 4 postu, mam taką sytuację:
Teraz miernik zasilany jest z pierwszej celi (3,7V), ale napięcie 3,7V jest za małe żeby otworzyć mosfeta Z46N. W związku z czym wymyśliłem, że miernik będę zasilał poprzez drugiego mosfeta, sterowanego z 8,4v, ale dającego na drenie 3,7v dla miernik. Ma to szansę poprawnie działać?
Poniżej schemacik
pzdr
upek
Nawiązując do drugiego schematu z 4 postu, mam taką sytuację:
Teraz miernik zasilany jest z pierwszej celi (3,7V), ale napięcie 3,7V jest za małe żeby otworzyć mosfeta Z46N. W związku z czym wymyśliłem, że miernik będę zasilał poprzez drugiego mosfeta, sterowanego z 8,4v, ale dającego na drenie 3,7v dla miernik. Ma to szansę poprawnie działać?
Poniżej schemacik
pzdr
upek
Witam
Jak najbardziej ma to szansę działać.
Wystarczy jeden rezystor, gdyż są one połączone równolegle, możesz spokojnie zlikwidować R2. Zadaniem tych rezystorów jest rozładowanie bramek, bo mosfety potrafią przewodzić długo po zaniku napięcia sterującego.
Pozdrawiam
Jak najbardziej ma to szansę działać.
Wystarczy jeden rezystor, gdyż są one połączone równolegle, możesz spokojnie zlikwidować R2. Zadaniem tych rezystorów jest rozładowanie bramek, bo mosfety potrafią przewodzić długo po zaniku napięcia sterującego.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?