zasilenie xp-g
zasilenie xp-g
Witam kolegów!!!!
Chce zmodyfikować swoja ukochana latareczkę maga 2D wstawić xp-g ( wiem ze są lepsze diody i mocniejsze ale ja chce porostu taka ) na moje potrzeby wystarczy.
Pytanie, czy zasilić ja 2 koszykami AA połączonymi równolegle gdzie w koszykach będzie sanyo eneloop AA 1,2V 2000mA co w takim połączeniu da 3,6V 4000mA, czy możne lepiej w koszyk wsadzić 14500 li-ion 3,7V 900mA co spowoduje ze będzie 11,1V-1800mA???
Oczywiście li-ion będzie droższym zastosowaniem. Która opcja lepsza????
Poradzicie koledzy??? mi wydaje się ze sanyo będzie lepsze i tańsze.
gdzie szukać drivera dla 1 opcji ( 3,6V 4000mA) żeby dal w diodę 1,5A????
Chce zmodyfikować swoja ukochana latareczkę maga 2D wstawić xp-g ( wiem ze są lepsze diody i mocniejsze ale ja chce porostu taka ) na moje potrzeby wystarczy.
Pytanie, czy zasilić ja 2 koszykami AA połączonymi równolegle gdzie w koszykach będzie sanyo eneloop AA 1,2V 2000mA co w takim połączeniu da 3,6V 4000mA, czy możne lepiej w koszyk wsadzić 14500 li-ion 3,7V 900mA co spowoduje ze będzie 11,1V-1800mA???
Oczywiście li-ion będzie droższym zastosowaniem. Która opcja lepsza????
Poradzicie koledzy??? mi wydaje się ze sanyo będzie lepsze i tańsze.
gdzie szukać drivera dla 1 opcji ( 3,6V 4000mA) żeby dal w diodę 1,5A????
Ostatnio zmieniony piątek 09 wrz 2011, 09:25 przez jackit, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: zasilenie xp-g
mAh jeśli jużjackit pisze:2000mA (...) 4000mA
Pomyśl nad wstawieniem tuby (może być z rury PCV) i zasilanie z 2x18650. Albo jeśli chcesz bardziej wymyślnie to daj 2x32650 (odpowiednik baterii "D" z chemią li-ion). Przy bateriach AA i napięciu 3,6V będziesz potrzebował mniej sprawnego drivera step-up, by w miarę rozładowania ogniw zachować stabilizację prądu na 1,5A. Chyba że koszyki dasz szeregowo.
Witam
Zależnie od zastosowanego rozwiązania zasilania, oraz prądu jaki chcesz dać w diodę, to będą różne propozycje, od opartych o AMC do przetwornic step down. Napisz też ile masz miejsca, bo wymiar może dużo pomóc przy wyborze.
Pozdrawiam
PS: Prosił bym tez o używanie polskich liter, edycja poprzednich postów też mile widziana.
Zależnie od zastosowanego rozwiązania zasilania, oraz prądu jaki chcesz dać w diodę, to będą różne propozycje, od opartych o AMC do przetwornic step down. Napisz też ile masz miejsca, bo wymiar może dużo pomóc przy wyborze.
Pozdrawiam
PS: Prosił bym tez o używanie polskich liter, edycja poprzednich postów też mile widziana.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
miejsca kolego będzie dość sporawo bo chcę to wsadzić do maglite 2D. Po rozmowach z kolegami z forum zdecyduje się jednak na zasilanie 7,2V 2000mAh z dwóch koszyków połączonych w szereg w każdym koszyku 3*AA sanyo. Sterownik step-down by sie przydał tylko jaki żeby dał w diodę 1,5A.
Znalazłem coś takiego tylko jak wysterować prąd na 1,5A
http://www.dealextreme.com/p/regulated- ... nput-20330
Znalazłem coś takiego tylko jak wysterować prąd na 1,5A
http://www.dealextreme.com/p/regulated- ... nput-20330
Forumowy Greg ma bardzo ciekawe, gotowe drivery - jeden na napięcie 3,5 - 17V a drugi na napięcie 2,8 - 4,5V
Jeśli nie chcesz robić samemu sterowników to oferta Grega jest bardzo ciekawa, oba mają ochronę ogniw, Greg zaprogramuje Ci dowolne tryby.
Musiał byś zasilać latarkę czterema standardowymi "paluszkami" - co nie powinno być problemem, dodatkowo ten droższy driver na napięcie 3,5 - 17V - można bez żadnych kłopotów stosować do innego zasialnia np. 4 x 18650
Greg by Ci tylko ograniczył prąd do 1.5 A - a w przyszłości jak by przyszła Ci ochota to wystarczyło by przeprogramować i miał byś 3A pod taką XM-L Maksymalnym zaprogramowanym trybem w Twoim przypadku był by tryb 50% co przy 3A dało by 1.5A
Na allegro Greg występuje jako Cafel - możesz tam zobaczyć dokładny opis tych driverów.
Jeśli nie chcesz robić samemu sterowników to oferta Grega jest bardzo ciekawa, oba mają ochronę ogniw, Greg zaprogramuje Ci dowolne tryby.
Musiał byś zasilać latarkę czterema standardowymi "paluszkami" - co nie powinno być problemem, dodatkowo ten droższy driver na napięcie 3,5 - 17V - można bez żadnych kłopotów stosować do innego zasialnia np. 4 x 18650
Greg by Ci tylko ograniczył prąd do 1.5 A - a w przyszłości jak by przyszła Ci ochota to wystarczyło by przeprogramować i miał byś 3A pod taką XM-L Maksymalnym zaprogramowanym trybem w Twoim przypadku był by tryb 50% co przy 3A dało by 1.5A
Na allegro Greg występuje jako Cafel - możesz tam zobaczyć dokładny opis tych driverów.