co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?
co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?
witam,
trochę przerwy miałem i zostałem na p7:) może ktoś mnie oświecić na co teraz warto zwrócić uwagę? mam na myśli coś pod kilka diod, chętnie żeby była dostępna optyka zespolona np x5 , chociaż niekoniecznie.
Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm, a z diod ciężko tyle wyciągnąć... musiało by być np 5szt XM-L o ile dobrze liczę i jeszcze by musiała być dostępna jakaś mała optyka o wąskim kącie x5:)
trochę przerwy miałem i zostałem na p7:) może ktoś mnie oświecić na co teraz warto zwrócić uwagę? mam na myśli coś pod kilka diod, chętnie żeby była dostępna optyka zespolona np x5 , chociaż niekoniecznie.
Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm, a z diod ciężko tyle wyciągnąć... musiało by być np 5szt XM-L o ile dobrze liczę i jeszcze by musiała być dostępna jakaś mała optyka o wąskim kącie x5:)
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Re: co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?
W tym zdaniu widzę parę rzeczy, które mnie lekko zaniepokoiły.m-blue pisze: Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm,
1) 45W HID ma jakieś 4200-4300lm MAX
2) nie ma w masowej produkcji przetwornic na 45W. Są na 35W i 50W.
3) nie napisałeś do czego Ci te >4k lumenów
Wiem z doświadczenia - i to na podwodnym sprzęcie właśnie - mam dwie głowice jedną HID i drugą z podobną jasnością wielodiodową. I pojedyńczy HID dawal dużo większy zasięg - obydwie mialy około 4000 lumenów. Potrzebowałem klasyczny szperacz - wąski ale o dalekim zasięgu strumień światla, do super przejrzystej wody. HID był znacznie lepszy. Wielo LED znakomicie oświetlał duży obszar ale brakowało skupienia i zasięgu. Barwa światła była podobna.
To po prostu zwykła fizyka - tak mi tłumaczyl to kumpel, wykładowca, fizyk z Politechniki Warszawskiej - małe pojedyńcze źródło światla łatwiej skupić. I przy reflektorze o tych samych parametrach da lepsze skupienie i węższy strumień niż duże źródło.
Też mi się marzy pojedyńcza dioda LED dająca 4000 - 5000 lumenów, niech będzie wielkości SST czy MC-E przboleję, że nie jest gabarytów XP-G Za parę lat przy takim tempie rozwoju się pewnie doczekamy. Na dziś jak mam schodzić pod wodę z throwerem to wybieram HID - choć żre prąd straszliwie.
To po prostu zwykła fizyka - tak mi tłumaczyl to kumpel, wykładowca, fizyk z Politechniki Warszawskiej - małe pojedyńcze źródło światla łatwiej skupić. I przy reflektorze o tych samych parametrach da lepsze skupienie i węższy strumień niż duże źródło.
Też mi się marzy pojedyńcza dioda LED dająca 4000 - 5000 lumenów, niech będzie wielkości SST czy MC-E przboleję, że nie jest gabarytów XP-G Za parę lat przy takim tempie rozwoju się pewnie doczekamy. Na dziś jak mam schodzić pod wodę z throwerem to wybieram HID - choć żre prąd straszliwie.
ad 1 - z tego co doczytałem to 45W pisali właśnie około 5000lm,kodi pisze:W tym zdaniu widzę parę rzeczy, które mnie lekko zaniepokoiły.m-blue pisze: Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm,
2 - 35W palnik bez problemu pracuje na 45W przetwornicy, miałem na myśli właśnie taki zestaw mam przetwornicę regulowaną - od 25 do 45W pod d2s/d2r,
3) pod wodę:)
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Revir, sorry ale bredzisz. Do XPG jest parę niedużych soczewek które dają naprawdę bardzo dobre skupienie. Gorzej jest z XML ze względu na powierzchnię świecącą chipa. Technologia LED jest jednak dużo lepsza od HID więc tego cuś nie warto promować.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Niech zgadnę - GralMarine? 111lm/W ? Nie sądzę. Na mojej 50W przetwornicy wyciągam 4400lm przy 4200K. A o rewolucji w palnikach jakoś cicho Tak samo jak w opisach czytam:m-blue pisze:ad 1 - z tego co doczytałem to 45W pisali właśnie około 5000lm,kodi pisze:W tym zdaniu widzę parę rzeczy, które mnie lekko zaniepokoiły.m-blue pisze: Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm,
2 - 35W palnik bez problemu pracuje na 45W przetwornicy, miałem na myśli właśnie taki zestaw mam przetwornicę regulowaną - od 25 do 45W pod d2s/d2r,
3) pod wodę:)
Temperatura barwowa:5500K
Światło: biało żółte
Chyba, że myślisz o tych samochodowych regulowanych badziewiach, gdzie jedni piszą 25W-45W, inni 25-55, a jeszcze inni 20-40W (ta sama przetwornica) - to takie coś stanowczo odradzam jako światło pod wodę (chyba, że masz dobry backup...).
Liro - bredzę? Doprawdy wytłumacz mi czemu w samochodach dla "długich" stosuje się ksenony a nie Ledy? Czemu nadal używa się lamp Sodowych czy najnowszej generacji Lamp Siarkowych? Przecierz wystarczy dać Ledy. Przy dużych mocach Lampy Wyładowcze są dalej najlepsze.
Przed wczoraj byłem na MSOP i WSZYSTKIE reflektory dalekiego zasięgu były HID'ami - ot choćby takie szperacz do nocnych strzelań z WKM'ów na dystansach 2 km.
W okolicach 2000 lm ledy są świetne - ale jak celujemy w 5000 to już nie bardzo.
Przed wczoraj byłem na MSOP i WSZYSTKIE reflektory dalekiego zasięgu były HID'ami - ot choćby takie szperacz do nocnych strzelań z WKM'ów na dystansach 2 km.
W okolicach 2000 lm ledy są świetne - ale jak celujemy w 5000 to już nie bardzo.
Niech zgadnę - GralMarine? 111lm/W ? Nie sądzę. Na mojej 50W przetwornicy wyciągam 4400lm przy 4200K. A o rewolucji w palnikach jakoś cicho Tak samo jak w opisach czytam:
Chyba, że myślisz o tych samochodowych regulowanych badziewiach, gdzie jedni piszą 25W-45W, inni 25-55, a jeszcze inni 20-40W (ta sama przetwornica) - to takie coś stanowczo odradzam jako światło pod wodę (chyba, że masz dobry backup...).[/quote]
Mam markową przetwornicę dedykowaną do latarek - z regulacją mocy od zdaje się 25W do 45 i nie jest chińska, ale ile się wyciągnie z palnika, to już nie wiem. Teraz to nawet kupując phillipsa nie masz pewności czy oryginał... jedni walą po 30zł, wiadomo że podróbka, inni po 100 żeby kupujący miał złudzenie, że dużo płaci to pewnie za oryginał:)
Chyba, że myślisz o tych samochodowych regulowanych badziewiach, gdzie jedni piszą 25W-45W, inni 25-55, a jeszcze inni 20-40W (ta sama przetwornica) - to takie coś stanowczo odradzam jako światło pod wodę (chyba, że masz dobry backup...).[/quote]
Mam markową przetwornicę dedykowaną do latarek - z regulacją mocy od zdaje się 25W do 45 i nie jest chińska, ale ile się wyciągnie z palnika, to już nie wiem. Teraz to nawet kupując phillipsa nie masz pewności czy oryginał... jedni walą po 30zł, wiadomo że podróbka, inni po 100 żeby kupujący miał złudzenie, że dużo płaci to pewnie za oryginał:)
Pozdrawiam,
Michał
Michał