zasilenie xp-g

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
jackit

zasilenie xp-g

Post autor: jackit »

Witam kolegów!!!!
Chce zmodyfikować swoja ukochana latareczkę maga 2D wstawić xp-g ( wiem ze są lepsze diody i mocniejsze ale ja chce porostu taka ) na moje potrzeby wystarczy.
Pytanie, czy zasilić ja 2 koszykami AA połączonymi równolegle gdzie w koszykach będzie sanyo eneloop AA 1,2V 2000mA co w takim połączeniu da 3,6V 4000mA, czy możne lepiej w koszyk wsadzić 14500 li-ion 3,7V 900mA co spowoduje ze będzie 11,1V-1800mA???
Oczywiście li-ion będzie droższym zastosowaniem. Która opcja lepsza????
Poradzicie koledzy??? mi wydaje się ze sanyo będzie lepsze i tańsze.
gdzie szukać drivera dla 1 opcji ( 3,6V 4000mA) żeby dal w diodę 1,5A????
Ostatnio zmieniony piątek 09 wrz 2011, 09:25 przez jackit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
megabit

Re: zasilenie xp-g

Post autor: megabit »

jackit pisze:2000mA (...) 4000mA
mAh jeśli już ;)

Pomyśl nad wstawieniem tuby (może być z rury PCV) i zasilanie z 2x18650. Albo jeśli chcesz bardziej wymyślnie to daj 2x32650 (odpowiednik baterii "D" z chemią li-ion). Przy bateriach AA i napięciu 3,6V będziesz potrzebował mniej sprawnego drivera step-up, by w miarę rozładowania ogniw zachować stabilizację prądu na 1,5A. Chyba że koszyki dasz szeregowo.
jackit

jesli kszyki dam szeregowo a AA to bedzie 7,2V ale tylko 2000mAh
Awatar użytkownika
megabit

A powiedz mi, czy przypadkiem 2 razy wyższe napięcie i 2 razy niższa pojemność nie da wynikowo tej samej zgromadzonej energii? :cool: Dodatkowo przez możliwość zastosowania drivera step-down, które z natury mają wyższą sprawność, otrzymasz dłuższy czas pracy.
jackit

ok kolego nie ma problemu moge tak dac ( nie jestem asem jesli chodzi o elektronike ) chce tylko polepszyc swoja latarke wiec jaki ster do tego proponujesz??? konkretnie????
Awatar użytkownika
megabit

Konkretnie mamy za mało informacji ;) Chcesz kilka trybów, czy wystarczy jeden?
jackit

max 3 tryby bez żadnych migotań.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zależnie od zastosowanego rozwiązania zasilania, oraz prądu jaki chcesz dać w diodę, to będą różne propozycje, od opartych o AMC do przetwornic step down. Napisz też ile masz miejsca, bo wymiar może dużo pomóc przy wyborze.

Pozdrawiam
PS: Prosił bym tez o używanie polskich liter, edycja poprzednich postów też mile widziana.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
jackit

miejsca kolego będzie dość sporawo bo chcę to wsadzić do maglite 2D. Po rozmowach z kolegami z forum zdecyduje się jednak na zasilanie 7,2V 2000mAh z dwóch koszyków połączonych w szereg w każdym koszyku 3*AA sanyo. Sterownik step-down by sie przydał tylko jaki żeby dał w diodę 1,5A.
Znalazłem coś takiego tylko jak wysterować prąd na 1,5A
http://www.dealextreme.com/p/regulated- ... nput-20330
Awatar użytkownika
Ravir

Post autor: Ravir »

Forumowy Greg ma bardzo ciekawe, gotowe drivery - jeden na napięcie 3,5 - 17V a drugi na napięcie 2,8 - 4,5V
Jeśli nie chcesz robić samemu sterowników to oferta Grega jest bardzo ciekawa, oba mają ochronę ogniw, Greg zaprogramuje Ci dowolne tryby.

Musiał byś zasilać latarkę czterema standardowymi "paluszkami" - co nie powinno być problemem, dodatkowo ten droższy driver na napięcie 3,5 - 17V - można bez żadnych kłopotów stosować do innego zasialnia np. 4 x 18650
Greg by Ci tylko ograniczył prąd do 1.5 A - a w przyszłości jak by przyszła Ci ochota to wystarczyło by przeprogramować i miał byś 3A pod taką XM-L :mrgreen: Maksymalnym zaprogramowanym trybem w Twoim przypadku był by tryb 50% co przy 3A dało by 1.5A

Na allegro Greg występuje jako Cafel - możesz tam zobaczyć dokładny opis tych driverów.
DNF

Post autor: DNF »

Do zmiany prądu nie trzeba zmieniać softu, a rezystor pomiarowy, więc sprawa jeszcze prostsza :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ