co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
m-blue

co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?

Post autor: m-blue »

witam,
trochę przerwy miałem i zostałem na p7:) może ktoś mnie oświecić na co teraz warto zwrócić uwagę? mam na myśli coś pod kilka diod, chętnie żeby była dostępna optyka zespolona np x5 , chociaż niekoniecznie.
Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm, a z diod ciężko tyle wyciągnąć... musiało by być np 5szt XM-L o ile dobrze liczę i jeszcze by musiała być dostępna jakaś mała optyka o wąskim kącie x5:)
Pozdrawiam,
Michał
Liro

Post autor: Liro »

tylko XPG
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Liro pisze:tylko XPG
A nie przypadkiem xm-l ?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Najwydajniesze i najchłodniejsze XM-L , 5000LM z 5x XM-L mało realne ale można się zbliżyć do tej wartości .
elektroda.pl
Liro

Teoretycznie XML ale gdy zastosujesz XPG o tej samej mocy (w większej liczbie) to efekt jest znacznie lepszy. Ma to również coś wspólnego z tym że do XPG są lepsze soczewki.
gorącego lata...
2010...
Awatar użytkownika
Ravir

Post autor: Ravir »

Jeśli Chcesz uzyskać duży zasięg to zapomnij o diodach - wielodiodowych układów nie skupisz - dla dużych mocy i zasięgu pozostaje tylko HID.
kodi

Re: co obecnie jest najwydajniejsze? xp-g, xm-l ?

Post autor: kodi »

m-blue pisze: Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm,
W tym zdaniu widzę parę rzeczy, które mnie lekko zaniepokoiły.

1) 45W HID ma jakieś 4200-4300lm MAX
2) nie ma w masowej produkcji przetwornic na 45W. Są na 35W i 50W.
3) nie napisałeś do czego Ci te >4k lumenów
Venom

Post autor: Venom »

Przetwornice 35W można podkręcić do 55W Lekko, a po grubszych przeróbkach można szaleć jeszcze wyżej.

Fajne są palniki D2S "Nie do użytku samochodowego" 50W Od Philipsa.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Ravir wiesz to z doświadczenia czy tak sobie napisałeś?
Ja akurat robię wielodiodowe latarki pod wodę i jakość nie mam problemu ze skupieniem i zasięgiem
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Ravir

Wiem z doświadczenia - i to na podwodnym sprzęcie właśnie :mrgreen: - mam dwie głowice jedną HID i drugą z podobną jasnością wielodiodową. I pojedyńczy HID dawal dużo większy zasięg - obydwie mialy około 4000 lumenów. Potrzebowałem klasyczny szperacz - wąski ale o dalekim zasięgu strumień światla, do super przejrzystej wody. HID był znacznie lepszy. Wielo LED znakomicie oświetlał duży obszar ale brakowało skupienia i zasięgu. Barwa światła była podobna.
To po prostu zwykła fizyka - tak mi tłumaczyl to kumpel, wykładowca, fizyk z Politechniki Warszawskiej - małe pojedyńcze źródło światla łatwiej skupić. I przy reflektorze o tych samych parametrach da lepsze skupienie i węższy strumień niż duże źródło.

Też mi się marzy :mrgreen: pojedyńcza dioda LED dająca 4000 - 5000 lumenów, niech będzie wielkości SST czy MC-E :mrgreen: przboleję, że nie jest gabarytów XP-G :) Za parę lat przy takim tempie rozwoju się pewnie doczekamy. Na dziś jak mam schodzić pod wodę z throwerem to wybieram HID - choć żre prąd straszliwie.
Awatar użytkownika
m-blue

kodi pisze:
m-blue pisze: Tak się zastanawiam nad sensem inwestowania w hida 45W, ale z tego co widzę ma ok 5000Lm,

ad 1 - z tego co doczytałem to 45W pisali właśnie około 5000lm,
2 - 35W palnik bez problemu pracuje na 45W przetwornicy, miałem na myśli właśnie taki zestaw mam przetwornicę regulowaną - od 25 do 45W pod d2s/d2r,
3) pod wodę:)
Pozdrawiam,
Michał
Liro

Revir, sorry ale bredzisz. Do XPG jest parę niedużych soczewek które dają naprawdę bardzo dobre skupienie. Gorzej jest z XML ze względu na powierzchnię świecącą chipa. Technologia LED jest jednak dużo lepsza od HID więc tego cuś nie warto promować.
gorącego lata...
2010...
kodi

Post autor: kodi »

m-blue pisze:
kodi pisze:

ad 1 - z tego co doczytałem to 45W pisali właśnie około 5000lm,
2 - 35W palnik bez problemu pracuje na 45W przetwornicy, miałem na myśli właśnie taki zestaw mam przetwornicę regulowaną - od 25 do 45W pod d2s/d2r,
3) pod wodę:)
Niech zgadnę - GralMarine? ;) 111lm/W ? Nie sądzę. Na mojej 50W przetwornicy wyciągam 4400lm przy 4200K. A o rewolucji w palnikach jakoś cicho :) Tak samo jak w opisach czytam:

Temperatura barwowa:5500K
Światło: biało żółte

Chyba, że myślisz o tych samochodowych regulowanych badziewiach, gdzie jedni piszą 25W-45W, inni 25-55, a jeszcze inni 20-40W (ta sama przetwornica) - to takie coś stanowczo odradzam jako światło pod wodę (chyba, że masz dobry backup...).
Awatar użytkownika
Ravir

Liro - bredzę? Doprawdy wytłumacz mi czemu w samochodach dla "długich" stosuje się ksenony a nie Ledy? Czemu nadal używa się lamp Sodowych czy najnowszej generacji Lamp Siarkowych? Przecierz wystarczy dać Ledy. Przy dużych mocach Lampy Wyładowcze są dalej najlepsze.

Przed wczoraj byłem na MSOP i WSZYSTKIE reflektory dalekiego zasięgu były HID'ami - ot choćby takie szperacz do nocnych strzelań z WKM'ów na dystansach 2 km.
W okolicach 2000 lm ledy są świetne - ale jak celujemy w 5000 to już nie bardzo.
Awatar użytkownika
m-blue

Niech zgadnę - GralMarine? ;) 111lm/W ? Nie sądzę. Na mojej 50W przetwornicy wyciągam 4400lm przy 4200K. A o rewolucji w palnikach jakoś cicho :) Tak samo jak w opisach czytam:

Temperatura barwowa:5500K
Światło: biało żółte

Chyba, że myślisz o tych samochodowych regulowanych badziewiach, gdzie jedni piszą 25W-45W, inni 25-55, a jeszcze inni 20-40W (ta sama przetwornica) - to takie coś stanowczo odradzam jako światło pod wodę (chyba, że masz dobry backup...).[/quote]

Mam markową przetwornicę dedykowaną do latarek - z regulacją mocy od zdaje się 25W do 45 i nie jest chińska, ale ile się wyciągnie z palnika, to już nie wiem. Teraz to nawet kupując phillipsa nie masz pewności czy oryginał... jedni walą po 30zł, wiadomo że podróbka, inni po 100 żeby kupujący miał złudzenie, że dużo płaci to pewnie za oryginał:)
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ