Ja się nie gniewam.
Po prostu interesuje mnie, czy ktoś z moderów sprawdzał skuteczność zmostkowania sprężynek. Jest to dość częsta modyfikacja, z tego co zauważyłem.
Witam
Robiłem kiedyś kompleksowe pomiary sprężynki i włącznika podłej co prawda jakości, ale przynajmniej przykład jaskrawy.
Wystarczy że podłączysz włącznik z baterią i żarówką, znając prąd płynący w obwodzie i napięcie na sprężynce/włączniku, poznasz straty. Pomiar nie musi przecież być dokonywany z latarce.....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, przeczytałem opis tego moda i jestem pod wrażeniem. Jako że wynik pomiaru w omach niewiele mi mówi, czy mógłbyś napisać jak mniej więcej w % przedstawiają się korzyści w sprawności zmostkowanego układu? Czy to korzyść rzędu 1%? 5%? 10%?
Witam
Wszystko zależy od stanu początkowego, możesz się spodziewać różnego przyrostu.
W przypadku zasilania 1xLiIon, nie tylko może się poprawić jasność w max, ale napewno czas świecenia.
W tamtym przypadku poprawa to około 80% co widać z porównania 170mA vs 270mA
Pozdrawiam
To ja może podam dzisiejszy przykład. Zostawiłem włączoną latarkę na 1,4A na około 20 minut, wyłączyła się-cała gorąca. Myślę-upaliłem driver/diodę. A usmażyła się sprężynka tak, że się odkształciła. Wczoraj wlutowałem nową dłuższą, ale nie zdążyłem jej zmostkować.
Czyli moc na niej wydzielana nie jest taka mała (ogniwo świeże 4,35V)
... czyli zakładając że popłynie 3A a opór to ~0,9Ω to spadek napięcia wyniósł by 2,7 V? toż to masakra moc strat miała by wtedy 8,1W a moc użyteczna 4,95W.... jak widać jest się o co bić
sou pisze:... czyli zakładając że popłynie 3A a opór to ~0,9Ω to spadek napięcia wyniósł by 2,7 V? toż to masakra moc strat miała by wtedy 8,1W a moc użyteczna 4,95W.... jak widać jest się o co bić
Ale tylko teoretycznie, w praktyce taki opór powoduje, że prąd nigdy nie osiągnął by tych zakładanych 3A.