QTC - co o tym sądzicie ?

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
mihas

QTC - co o tym sądzicie ?

Post autor: mihas »

Witajcie, szukam, szukam i nie mogę uwierzyć, że jeszcze nie było na forum dyskusji o tej ciekawej substancji jaką jest QTC . Po krótce: to elastyczny materiał wykorzystujący kwantowe zjawisko tunelowania, który w normalnych warunkach jest niemal idealnym izolatorem, lecz gdy zacznie się go zgniatać, stopniowo staje się przewodnikiem, aż w końcu przy dużym nacisku jego opór spada poniżej 1 Ohma. Co więcej, pastylka QTC o wymiarach 4x4x1,5 mm potrafi znieść napięcie 40V i prąd 10A ! Chodzi oczywiście o zastosowanie pastylek QTC w budowie/modyfikacji latarek. Takie latarki produkuje np. firma Peak Led Solutions - TU można zobaczyć 2 modele w akcji, jednak bardzo łatwo można zmodować już gotowe latarki, np Tank007 . Dzięki temu zyskujemy płynną regulację jasności 0-100% w oryginalnie jedno trybowych światełkach. Jestem ciekaw co myślicie o tym rozwiązaniu, bo jak dla mnie jest to kamień milowy w ewolucji latarek. Już zamówiłem 10 pastylek QTC i nie mogę się doczekać żeby je wypróbować. A może ktoś z Was eksperymentował już z QTC i podzieli się wrażeniami :) ?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

To mnie zaciekawiłeś tematem :o Pierwsze słyszę o takim wynalazku , gdzie to można nabyć ?

Jeszcze jakby były wersje z różnym ograniczeniem prądu to by była bajka :)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
mihas

Post autor: mihas »

Ja znalazłem 2 źródła tych pastylek: tu i tu . Zamówiłem te drugie. Same pastylki są tanie jak barszcz, gorzej z wysyłką. Może jakieś zakupy grupowe w przyszłości :wink: ?

A jeśli chodzi o ograniczenie prądowe - 10A to z tego co wiem jest to limit dla jednej pastylki o powierzchni 4x4 mm i stosując takie dwie obok siebie mamy już 20A itd, lecz trudniej będzie je wtedy ścisnąć (to tylko moje domysły).
DNF

Post autor: DNF »

Ja dziękuję, ale bajer :D
Szkoda, że nie można go wciskać, a jedynie przez skręcanie można.
Nie mnie-poezja :D
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

no nie wiem, czy jest tak różowo. Rozumiem, że pastylka robi za rezystor, w którym po prostu tracimy moc? Troszkę szkoda....
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

No właśnie, 10A i 1Ω, toż mamy 10V, czyli 100W, może to działać, ale z odprowadzaniem ciepła......

Na drugą nogę.... 1Ω 1A mamy spadek 1V... no to czym to zasilać żeby napędziło diodę z Vf... no nawet 3V, dodając spadki po drodze.......

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
DNF

Się potestuje, się zobaczy :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

zgadzam się z Pyrą. To nie jest PWM, gdzie cała moc jest oddawana do odbiornika. To tak, jak by w latarce mieć potencjometr dużej mocy szeregowo z zasilaniem.
upek

Post autor: upek »

Ale ma jedną przewagę nad potencjometrem - łatwiej uszczelnić w latarce.
Fajny sprzęt, ale tylko do regulacji parametrów sterownika( a sterownik mógłby regulować prąd przez PWM)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

upek pisze:Fajny sprzęt, ale tylko do regulacji parametrów sterownika
A to już jest myśl....
DNF

Ja tu za sterownik miałem na myśli użyć same AMC7135.
Więc z tego wynika, że moje rozumowanie jest błędne i trzeba zrobić sterownik, który będzie sterowany tym włącznikiem tak?
Tzn np ta pastylka me regulować wypełnienie, żeby nie było niepotrzebnych strat, tak?
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

DNF pisze:Więc z tego wynika, że moje rozumowanie jest błędne i trzeba zrobić sterownik, który będzie sterowany tym włącznikiem tak?
Tzn np ta pastylka me regulować wypełnienie, żeby nie było niepotrzebnych strat, tak?
Tak jest..
Swoją drogą kiedyś czytałem o drodze rozwoju interfejsów do radia... "kolejne będą takie, że użytkownik machając ręką będzie wskazywał parametr do zmiany, oraz samą zmianę /..../ ostatecznym punktem rozwoju, będzie wynalazek, który będzie odczytywał położenie palca w przestrzeni, i każdy jego ruch będzie zmieniał odpowiedni parametr... tylko kto tak długo wytrzyma z nieruchomym palce w jednym miejscu, aby wysłuchać koncertu...." ;)

Pozdrawiam
Liro

Post autor: Liro »

Dlaczego tak kurczowo trzymasz się tych AMC? To jest układzik dla amatorów. Wypasiony regulator charge pump daje realne 95% sprawności! Co do tego materiału zastępuje to potencjometr i tyle. Zastanawiam się czy mi się takie coś przyda.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
DNF

Pyra, dzięki za odpowiedź :)
Czemu tak kurczowo?
Tanie, łatwo dostępne, najprostsza aplikacja, mały spadek napięcia, łatwość używania, nie znam lepszych :mrgreen:
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Liro pisze:Dlaczego tak kurczowo trzymasz się tych AMC? To jest układzik dla amatorów. Wypasiony regulator charge pump daje realne 95% sprawności!
Liro, możesz podać przykład sterownika LED dużej mocy z zastosowaniem przetwornika DC/DC typu "charge pump"?

Nie spotkałem tego typu sterownika na prąd, dajmy na to, 3A. Z reguły są to drivery nisko prądowe, np. LTC3216 500mA praca ciągła, 1000mA błysk.
ODPOWIEDZ