QTC - co o tym sądzicie ?
QTC - co o tym sądzicie ?
Witajcie, szukam, szukam i nie mogę uwierzyć, że jeszcze nie było na forum dyskusji o tej ciekawej substancji jaką jest QTC . Po krótce: to elastyczny materiał wykorzystujący kwantowe zjawisko tunelowania, który w normalnych warunkach jest niemal idealnym izolatorem, lecz gdy zacznie się go zgniatać, stopniowo staje się przewodnikiem, aż w końcu przy dużym nacisku jego opór spada poniżej 1 Ohma. Co więcej, pastylka QTC o wymiarach 4x4x1,5 mm potrafi znieść napięcie 40V i prąd 10A ! Chodzi oczywiście o zastosowanie pastylek QTC w budowie/modyfikacji latarek. Takie latarki produkuje np. firma Peak Led Solutions - TU można zobaczyć 2 modele w akcji, jednak bardzo łatwo można zmodować już gotowe latarki, np Tank007 . Dzięki temu zyskujemy płynną regulację jasności 0-100% w oryginalnie jedno trybowych światełkach. Jestem ciekaw co myślicie o tym rozwiązaniu, bo jak dla mnie jest to kamień milowy w ewolucji latarek. Już zamówiłem 10 pastylek QTC i nie mogę się doczekać żeby je wypróbować. A może ktoś z Was eksperymentował już z QTC i podzieli się wrażeniami ?
Ja znalazłem 2 źródła tych pastylek: tu i tu . Zamówiłem te drugie. Same pastylki są tanie jak barszcz, gorzej z wysyłką. Może jakieś zakupy grupowe w przyszłości ?
A jeśli chodzi o ograniczenie prądowe - 10A to z tego co wiem jest to limit dla jednej pastylki o powierzchni 4x4 mm i stosując takie dwie obok siebie mamy już 20A itd, lecz trudniej będzie je wtedy ścisnąć (to tylko moje domysły).
A jeśli chodzi o ograniczenie prądowe - 10A to z tego co wiem jest to limit dla jednej pastylki o powierzchni 4x4 mm i stosując takie dwie obok siebie mamy już 20A itd, lecz trudniej będzie je wtedy ścisnąć (to tylko moje domysły).
- Calineczka
- Kontakt:
No właśnie, 10A i 1Ω, toż mamy 10V, czyli 100W, może to działać, ale z odprowadzaniem ciepła......
Na drugą nogę.... 1Ω 1A mamy spadek 1V... no to czym to zasilać żeby napędziło diodę z Vf... no nawet 3V, dodając spadki po drodze.......
Pozdrawiam
Na drugą nogę.... 1Ω 1A mamy spadek 1V... no to czym to zasilać żeby napędziło diodę z Vf... no nawet 3V, dodając spadki po drodze.......
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- Calineczka
- Kontakt:
Tak jest..DNF pisze:Więc z tego wynika, że moje rozumowanie jest błędne i trzeba zrobić sterownik, który będzie sterowany tym włącznikiem tak?
Tzn np ta pastylka me regulować wypełnienie, żeby nie było niepotrzebnych strat, tak?
Swoją drogą kiedyś czytałem o drodze rozwoju interfejsów do radia... "kolejne będą takie, że użytkownik machając ręką będzie wskazywał parametr do zmiany, oraz samą zmianę /..../ ostatecznym punktem rozwoju, będzie wynalazek, który będzie odczytywał położenie palca w przestrzeni, i każdy jego ruch będzie zmieniał odpowiedni parametr... tylko kto tak długo wytrzyma z nieruchomym palce w jednym miejscu, aby wysłuchać koncertu...."
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Liro, możesz podać przykład sterownika LED dużej mocy z zastosowaniem przetwornika DC/DC typu "charge pump"?Liro pisze:Dlaczego tak kurczowo trzymasz się tych AMC? To jest układzik dla amatorów. Wypasiony regulator charge pump daje realne 95% sprawności!
Nie spotkałem tego typu sterownika na prąd, dajmy na to, 3A. Z reguły są to drivery nisko prądowe, np. LTC3216 500mA praca ciągła, 1000mA błysk.