WF-188 4,35V

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

WF-188 4,35V

Post autor: greg »

Niedawno pojawiły się na rynku ogniwa Samsung ICR18650-30A. Katalogowo wymagają ładowania do napięcia 4,35V. Jako, że na rynku brak w zasadzie ładowarek o takich parametrach w rozsądnych cenach, postanowiłem przerobić popularną WF-188.

klik powiększa foto
Obrazek

Procesor U3 (F9444) zasilany jest ze źródła napięcia odniesienia U4 (typu A431) ustawionego za pomocą rezystorów R11 i R28 (oba 1580Ω) na napięcie 5V.
W jakim celu zasilać procesor tak stabilnym napięciem? Ano w takim, że napięcie zasilania mikroprocesora traktowane jest jako napięcie odniesienia wewnętrznego przetwornika AD, który to z kolei odpowiedzialny jest za pomiar napięcia ogniw przy ładowaniu.

Tu dochodzimy do sedna modyfikacji. Należy przestawić źródło napięcia odniesienia tak, aby "oszukać" program procesora. Oryginalnie w mojej WF-188 źródło ustawione było na 4,99V. Aktualnie wartość ta wynosi 5,06V i taka zmiana daje w rezultacie właśnie ładowanie ogniw do napięcia 4,35V (zamiast 4,20V).

Jak tego dokonać? Tak, jak widać na fotografii. Na rezystor R11 o wartości 1580Ω nalutowany jest równolegle rezystor 47,3k 5%, a dokładnie wybrany maksymalnie skrajny 45,0k :)

[EDIT] Dokładne pomiary napięcia spowodowały konieczność zmiany nalutowanego rezystora na 36k.

Oczywiście, proste nalutowanie rezystora bez kontroli napięcia wyjściowego nie wchodzi w grę. Konieczny jest test w miarę dokładnym miernikiem. Fakt, że u mnie konieczny był rezystor 36k, nie oznacza, że w innej ładowarce ta wartość nie będzie różniła się o 1-2kΩ.

Efekt końcowy. Ładowanie Samsunga w toku.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek 12 kwie 2011, 21:57 przez greg, łącznie zmieniany 2 razy.
upek

Post autor: upek »

Dziękujemy :padam:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

dzięki greg ;-)
upek

Witam!

Postanowiłem skorzystać z pomysłu i zmodyfikować swoją WF-188

Między punktami zaznaczonymi na zdjęciu mam 4,93v, poprzez dolutowanie rezystora zmieniam wartośc r11, w zaiązku z czym napiecie między punktami rośnie, ale ładowarka nadal kończy ładować na ok. 4,15v. O co chodzi?

Obrazek

Jakieś pomysły?

pzdr
upek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

upek, nie tędy droga. Przeczytaj, co napisałem w poście o modyfikacji. Zmiana dotyczy rezystora R11. Musisz zmienić wartości dzielnika napięcia ustalającego napięcie odniesienia (U4).
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
upek

greg pisze:upek, nie tędy droga. Przeczytaj, co napisałem w poście o modyfikacji. Zmiana dotyczy rezystora R11. Musisz zmienić wartości dzielnika napięcia ustalającego napięcie odniesienia (U4).
Mam przylutowany równolegle do R11 potencjometr 100k, i zmiany w zakresie 20-70k powodują zmiany napięcia(mierzone w tych punktach), ale nie ma to wpływu na napięcie ładowania. :neutral:

pzdr
upek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Na wyjściu źródła n. odniesienia powinieneś mieć ponad 5V. U mnie zmiana z 4,99V na 5,06V spowodowała wzrost napięcia, przy którym ładowarka kończy pracę na 4,35V.

Jeszcze jedna ważna sprawa. To nie jest ładowarka CC/CV. Napięcie ładowania jest wyższe niż napięcie końcowe. Ładowarka mierzy napięcie co około 1,5s przerywając na ten czas ładowanie i wtedy porównuje w n. odniesienia. Ładuje wyższym.

Poczytaj i zapoznaj się z wykresami tutaj.
upek

Tak, wiem, że nie jest to CC/CV, nie trudno zauważyć :wink:
Fabrycznie mam 4,93V, co daje ok 4,07v końcowego napięcia ładowania. Rezystor 26k dolutowany równolegle do R11 daje ok 5,06v , ale nie przekłada się to na końcowe napięcie ładowania (kończy na ok 4,10v)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Nie wiem co poradzić, może nastąpiła jakaś zmiana w konstrukcji/oprogramowaniu i aktualny model jest inny niż modowany przeze mnie? W moim przypadku ta operacja zadziałała prawidłowo.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
upek

Pewnie chińscy inżynierowie coś zmajstrowali w oprogramowaniu :???:

W każdm razie dzieki, może komuś jeszcze się przyda ;)

pzdr
upek
fxxx

Post autor: fxxx »

Moja sztuka, ostatnio zakupiona w sklepiku ładuje do równych 4,00V. Różne kombinacje z tymi rezystorami nic nie zmieniają. Podane wyżej napięcie między R11 a U4 to 4,73-zmieniłem na 4,83 i nic się nie zmieniło.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Cóż, wygląda na to, że obecnie jest jakaś inna konstrukcja/oprogramowanie w tej ładowarce. Przyjrzę się nowszemu modelowi w wolnej chwili.
Maruda

Post autor: Maruda »

Moja WF188 ładowała akumulator do 3,9 V. Ponieważ był no-name to jego podejrzewałem, ale nowe też ładowała do 3,9 V. Zmierzone napięcie pomiędzy U4 a R11 było 4,97 V. Po dolutowaniu na R11 rezystora 27,5 k napięcie wzrosło do 5,1 V, a ładowanie 4,2 V.

Dzięki greg.
Concorde

Post autor: Concorde »

Witajcie.
Dzięki greg, nie gorzej spisuje się Twój szwindel w WF-137 (gdzie to tym dzielnikiem są R15 i R16).
Mam dodatkowe pytanie, do wszystkich z li-ion'owym doświadczeniem - czy wspomniany powyżej nieco kontrowersyjny sposób ładowania UltraFire odbija się niekorzystnie na żywotności akumulatora? Mam na myśli częste przerwy.
Pomijając fakt, że bez fazy CV raczej trudno o 100% pojemności.
ODPOWIEDZ