Osram Oslon - opinie posiadaczy próbek
Ja chyba użyję nagrzewnicy Leistera .
Tak na marginesie, czy wiecie jakiego sprzętu używa się do profesjonalnego lutowania diod na podłożach?
Tak na marginesie, czy wiecie jakiego sprzętu używa się do profesjonalnego lutowania diod na podłożach?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Właśnie dzwonił do mnie przedstawiciel firmy Osram z Niemiec w sprawie sampli. Przedstawiłem mu sprawę źle polutowanych sampli i mają kontaktować się w przyszłym tygodniu. Moja prośba do was jest taka, aby każdy kto otrzymał wadliwego sampla, napisał do mnie na PW opisując typ diody (Eco Champ czy Power Champ), kat świecenia (80 czy 150 stopni) oraz w miarę możliwości podesłał foto. W związku z wysłaniem wadliwych sampli wspominał o możliwości podesłania pełnowartościowych lub dodatkowo innych w ramach zadośćuczynienia.
Heh. Obejrzałem dokładnie swoje Oslony i też niestety jedna jest krzywa, ale i tak mniej niż u was. Dzwoniłem do znajomego do firmy w której kiedyś pracowałem na dziale SMT i potwierdził moje obawy. Przypomniałem sobie że kiedyś w jednym ze zleceń mieliśmy siupy z elementami. Przy takich wymiarach elementu i padach pod diodą jest to częste zjawisko. Podczas lutowania napięcie powierzchniowe cyny wypycha element. Gdyby pola lutownicze wystawały poza chipa diody, to by wyprostowało diodę podczas lutowania. Muszę kupić dysze do mojej opalarki Steinela i poprawić swoje diody.
Kurcze. Troszkę to źle rzutuje na firmę jeżeli próbki przysyłają takiej jakości.
Kurcze. Troszkę to źle rzutuje na firmę jeżeli próbki przysyłają takiej jakości.
olowaty masz rację i nie masz
Faktycznie mcpcb ktoś zaprojektował nie zważając na technologię lutowania i nie ma nadmiarowej przestrzeni na padach jak np. podłoża z Maritexu ale z drugiej strony wydaje mi się że ktoś zastosował zbyt gruby szablon do nakładania pasty i jej nadmiar powoduje że ledy są krzywo osadzone
Nadmiar musiałby być wyciśnięty przez docisk co nie ma miejsca w piecu rozpływowym
Patrząc jednak z inne perspektywy , OSRAM chyba nie sprzedaje osadzonych emiterów tylko luzem także zawaliła jakaś zew firma .
Moje zimne Oslony są OK
Faktycznie mcpcb ktoś zaprojektował nie zważając na technologię lutowania i nie ma nadmiarowej przestrzeni na padach jak np. podłoża z Maritexu ale z drugiej strony wydaje mi się że ktoś zastosował zbyt gruby szablon do nakładania pasty i jej nadmiar powoduje że ledy są krzywo osadzone
Nadmiar musiałby być wyciśnięty przez docisk co nie ma miejsca w piecu rozpływowym
Patrząc jednak z inne perspektywy , OSRAM chyba nie sprzedaje osadzonych emiterów tylko luzem także zawaliła jakaś zew firma .
Moje zimne Oslony są OK
elektroda.pl
krzycho123 masz rację. Grubość szablonu ma znaczenie. U mnie jeden Oslon też jest ok, a drugi jest lekko, minimalnie przekrzywiony, co nie wpływa na odprowadzenie ciepła. Uważam, że jeżeli ma miejsce taka sytuacja, to dobrze jest ich poinformować aby zapobiegali psuciu reputacji. My jesteśmy wyrozumiali, ale firmy z pewnością by się zdenerwowały i odrzuciły produkt na wstępie.