Osram Oslon - opinie posiadaczy próbek

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
marshal

Post autor: marshal »

Fluxor, mógłbyś napisać coś więcej o tym oprawie halogenowej i diodzie w nim umieszczonej? jak to świeci, o sterownik, i najlepiej jakaś fotka ;)
pozdrawiam
Pozdrawiam
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Jak najlepiej w domowych warunkach to lutowanie poprawić? Kiedyś lutowałem na żelazku ale nie chciałbym ryzykować oslona (jezeli go dostane). Bo w sumie fajna diodka to jest.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Żelazko może nie dać rady jak posadzili ją na spowio bezołowiowe , zapalniczka w domowych warunkach może być - tylko trzeba uważać z grzaniem i docisnąć ją delikatnie za brzegi pęsetą.
elektroda.pl
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Ja chyba użyję nagrzewnicy Leistera .

Tak na marginesie, czy wiecie jakiego sprzętu używa się do profesjonalnego lutowania diod na podłożach?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
krzycho_

tnt_gt piec rozpływowy , temperatury zgodnie z zaleceniami w nocie katalogowej producenta oczywiście :)
elektroda.pl
olowaty

Post autor: olowaty »

Kurcze. Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale wygląda na to, że wszystkie sample w odcieniu ciepłym są krzywo polutowane. :neutral:
Obrazek
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Teraz spojrzałem, moje też lekko skosem.
DNF

Post autor: DNF »

To może masowy mail do osrama?
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Krzywe, to może dlatego wysyłają jako sample ? ;-)
DNF

Z cree były pierwsza klasa!

Edycja
Potwierdzam odebranie sampli i potwierdzam, że są krzywo zalutowane.
olowaty

Właśnie dzwonił do mnie przedstawiciel firmy Osram z Niemiec w sprawie sampli. Przedstawiłem mu sprawę źle polutowanych sampli i mają kontaktować się w przyszłym tygodniu. Moja prośba do was jest taka, aby każdy kto otrzymał wadliwego sampla, napisał do mnie na PW opisując typ diody (Eco Champ czy Power Champ), kat świecenia (80 czy 150 stopni) oraz w miarę możliwości podesłał foto. W związku z wysłaniem wadliwych sampli wspominał o możliwości podesłania pełnowartościowych lub dodatkowo innych w ramach zadośćuczynienia. :mrgreen:
Obrazek
DNF

Dziś obfocę :) Dzięki bardzo, sam chciałem pisać do nich mail :)
olowaty

Heh. Obejrzałem dokładnie swoje Oslony i też niestety jedna jest krzywa, ale i tak mniej niż u was. Dzwoniłem do znajomego do firmy w której kiedyś pracowałem na dziale SMT i potwierdził moje obawy. Przypomniałem sobie że kiedyś w jednym ze zleceń mieliśmy siupy z elementami. Przy takich wymiarach elementu i padach pod diodą jest to częste zjawisko. Podczas lutowania napięcie powierzchniowe cyny wypycha element. Gdyby pola lutownicze wystawały poza chipa diody, to by wyprostowało diodę podczas lutowania. Muszę kupić dysze do mojej opalarki Steinela i poprawić swoje diody.

Kurcze. Troszkę to źle rzutuje na firmę jeżeli próbki przysyłają takiej jakości.
Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho_

olowaty masz rację i nie masz :mrgreen:

Faktycznie mcpcb ktoś zaprojektował nie zważając na technologię lutowania i nie ma nadmiarowej przestrzeni na padach jak np. podłoża z Maritexu ale z drugiej strony wydaje mi się że ktoś zastosował zbyt gruby szablon do nakładania pasty i jej nadmiar powoduje że ledy są krzywo osadzone

Nadmiar musiałby być wyciśnięty przez docisk co nie ma miejsca w piecu rozpływowym :|

Patrząc jednak z inne perspektywy , OSRAM chyba nie sprzedaje osadzonych emiterów tylko luzem także zawaliła jakaś zew firma .

Moje zimne Oslony są OK :)
elektroda.pl
olowaty

krzycho123 masz rację. Grubość szablonu ma znaczenie. U mnie jeden Oslon też jest ok, a drugi jest lekko, minimalnie przekrzywiony, co nie wpływa na odprowadzenie ciepła. Uważam, że jeżeli ma miejsce taka sytuacja, to dobrze jest ich poinformować aby zapobiegali psuciu reputacji. My jesteśmy wyrozumiali, ale firmy z pewnością by się zdenerwowały i odrzuciły produkt na wstępie.
Obrazek
ODPOWIEDZ