Lampka USB do laptopa
Lampka USB do laptopa
Witam, potrzebuję zaopatrzyć się w lampeczkę zasilana z portu usb do laptopa, aby praca w nocy stała się mniej uciążliwa. Na rynku jest wiele produktów, w niskich cenach zastanawiam się czy ktoś używał takich wynalazków? jaką warto kupić 1, 3, 7, 10 a może 13 diodową (więcej nie znalazłem )?
Ja na razie nie mam możliwości, ale może ktoś z forumowiczów może taką lampkę popełnić na diodzie mocy?
pozdrawiam
Ja na razie nie mam możliwości, ale może ktoś z forumowiczów może taką lampkę popełnić na diodzie mocy?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek 20 wrz 2011, 11:34 przez marshal, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
- Calineczka
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_BusTomeqp pisze:Pamiętaj, że USB daje tylko 5V 500mA
usb 3.0 więcej
Witam.
Mam taką , 10-diodową lampkę obrazek
Jest zbyt mocno do używania w nocy , po prostu razi w oczy , dlatego musi być zasłonięta i świeci tylko światłem przedostającym się przez szczeliny.
Nie rób żadnych diod mocy , to nie ma być latarka,nie ma świecić na 20 m , tylko na 20 cm. Potrzebne jest tylko symboliczne , bardzo słabe światło ,żeby było widać klawisze.
Mam taką , 10-diodową lampkę obrazek
Jest zbyt mocno do używania w nocy , po prostu razi w oczy , dlatego musi być zasłonięta i świeci tylko światłem przedostającym się przez szczeliny.
Nie rób żadnych diod mocy , to nie ma być latarka,nie ma świecić na 20 m , tylko na 20 cm. Potrzebne jest tylko symboliczne , bardzo słabe światło ,żeby było widać klawisze.
Światło niestety jest niebieskie , ale jest możliwe , że każda sztuka jest inna , to przecież chińskie. Jak na małą lampkę , to jest ciężka , ale bez przesady , nie ma szans zniszczyć USB.
Co do czegoś z włącznikiem: nie jestem zbyt zorientowany , ale jedyne co z włącznikiem , to lampki stojące na biurku zasilane z USB.
Co do czegoś z włącznikiem: nie jestem zbyt zorientowany , ale jedyne co z włącznikiem , to lampki stojące na biurku zasilane z USB.
- Calineczka
- Kontakt:
Lampki 2 rodzaje już zamówiłem na popularnym portalu aukcyjnym, jak przyjdą to coś napiszę. A tymczasem znalazłem w gratach diodę w obudowie z gumową soczewką napisane jest na niej 1W, jakiej wielkości rezystor powinienem użyć aby podłączyć ją bezpośrednio do portu USB? Rezystor oczywiście powinien być na plusie szeregowo z diodą?
Pozdrawiam
Ja mam takie coś z Deala: http://www.dealextreme.com/p/3-led-usb- ... lver-25923 Taniocha, ale działa. Ledy faktycznie zimne, lekko błękitne światło, a ilość średnia, ale jak w pokoju ciemno faktycznie wystarczy, aby oświetlić wystarczająco klawisze oraz rozproszyć ciemność na biurku.
No ja zakupiłem lampki do laptopa, nawet 2 rodzaje. Dziś zdjęcia nocne porównujące jak świecą lampki. Jutro sesja rozbierana Lampki w rzeczywistości oświetlają troszkę lepiej niż na zdjęciach. Na 3 diodowej widać całą klawiaturę bez problemu. Jednak kolor diod niebieski jak dla mnie jest nie do zaakceptowania nawet jak na lampkę za 3zł. A modyfikacja jest bajecznie prosta Lampka 13 led, świeci bardzo fajnie szeroko nawet dookoła komputera, przy takim świetle można by książkę czytać w dobrych/komfortowych warunkach. Lecz jest ciężka. I trzeba uważać na port USB. Z tego względu ja osobiście nie używam jej, ale trafi do komputera stacjonarnego do przedłużki czy hub'a i będzie idealnie.
Zdjęcie referencyjne
lampka 3diodowa
lampka 13 diodowa (róż)
dla porównania Tank TK-703 (1xAAA Eneloop)
[ Dodano: 20 Wrzesień 2011, 11:30 ]
I obiecane zdjęcia lampek
[ Dodano: 31 Marzec 2012, 22:14 ]
I lampka do laptopa doczekala sie zmian, zamiast standardowych diodek zostaly wstawione Nichia 5mm White LED 44000mcd 15° 20mA NSPW500GS-K1 a tak to wyglada na zdjeciach.
Referencyjne:
Porownanie kolorow:
Zdjęcie referencyjne
lampka 3diodowa
lampka 13 diodowa (róż)
dla porównania Tank TK-703 (1xAAA Eneloop)
[ Dodano: 20 Wrzesień 2011, 11:30 ]
I obiecane zdjęcia lampek
[ Dodano: 31 Marzec 2012, 22:14 ]
I lampka do laptopa doczekala sie zmian, zamiast standardowych diodek zostaly wstawione Nichia 5mm White LED 44000mcd 15° 20mA NSPW500GS-K1 a tak to wyglada na zdjeciach.
Referencyjne:
Porownanie kolorow:
Pozdrawiam