Wymiana ogniw w zalanym akumulatorze

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Tomeqp

Wymiana ogniw w zalanym akumulatorze

Post autor: Tomeqp »

Witam
Powoli, jednak coraz szybciej umiera mi jeden akumulator do Fasera LN-10M. Koszt nowego to 230zł, więc chyba warto powalczyć z trupem. Zwykły NiMh 4,8V 9,5Ah. Rzecz w tym, że obudowa akumulatora jest w środku całkowicie zalana jakimś czarnym glutem twardym jak kamień, z którego wychodzą dwa przewody. Jak się tego pozbyć? Zamierzam ogniwa wymienić na 16-20szt. eneloopów AA, bo i tak wyjdzie mnie taniej niż kupno nowego. Jakieś pomysły?

PS: Nożem nie idzie w ogóle.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Grzanie opalarką? Może zmięknie.
Tomeqp

megabit pisze:Grzanie opalarką? Może zmięknie.
Ale obudowa akumulatora też jest z tworzywa. Zapomniałem dodać. :neutral: A tutaj obudowa musi zostać, z środek trzeba wygrzebać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

To jest zapewne żywica epoksydowa. Wiertarka, szereg otworów, następnie dłutko i do dzieła :)
Tomeqp

Wiecie co, chyba nie doceniłem przeciwnika. Po przewierceniu wiertarką zrobił się mały pożar. :mrgreen: Akumulator już ewakuowałem z domu, jak przestanie dymić to zaczynam dalej. Chyba mam zbyt ostre wiertła, albo te ogniwa jakieś delikatne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Dobre... miałem nadzieję, że będziesz to robił na rozładowanym pakiecie :)
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Tomeqp

greg pisze:Dobre... miałem nadzieję, że będziesz to robił na rozładowanym pakiecie :)
Ja miałem nadzieję, że nie przewiercę ogniw. A ten pakiet był ostatnio ładowany, ale przy próbie rozładowania napięcie leci na łeb i od razu ładowarka kończy. Ciekawe ile lat leżał zanim do mnie trafił...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ja bym raczej zostawił to i spróbował dopasować zamienną obudowę dla pakietu , małe szanse że uda się pozyskać obudowę zalaną żywicą czy inną twardą masą w całości.

Zalewane silikonem urządzenia rozbierałem czasem męcząc się parę godzin ale z żywicą to bym nawet nie podchodził .
elektroda.pl
Tomeqp

A jednak udało się. :wink: Wiertłem do betonu, naostrzonym śrubokrętem i młotkiem. Wygrzebałem wszystko, okazało się, że to 4 ogniwa "D". Mógłby ktoś polecić jakiegoś godnego następce? Minimum 8,5Ah musi mieć każde. Koniecznie NiMh.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Proponuje modelarskie klik
Awatar użytkownika
krzycho_

Rysiu_01_92 akurat to co dałeś to zwykła chińszczyzna - EasyTouch to marka która sprzedaje właśnie chińską elektronikę na polskim rynku :mrgreen:

Nie mówię że będą złe ale trzeba mieć świadomość co to .
elektroda.pl
Tomeqp

Tylko chciałbym mieć pewność, że te ogniwa minimum te 8Ah mają. No i wolałbym jednak coś z blaszkami do lutowania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Z ogniwami typu D i blaszkami może być problem , ja jeszcze takich nie widziałem .

Zobacz katalog http://www.batimex.pl/ - można porównać tam wiele typów ogniw . Pakiety modelarskie to li-ion li-po a tu mamy ni-mh czyli trzeba coś takiego dopasować aby działało z oryginalną ładowarą.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Tak wiem że ta marka nie jest szczytem techniki ale powinny mieć te 8Ah, albo można kupić 16 pewnych aku. z blaszkami połączyć je po 4 równolegle i okleić taśmą izolacyjną żeby się nie rozłaziły wielkościową będą tylko trochę się różnić z rozmiarem D.
upek

Post autor: upek »

@Tomeqp

Te są pewniejszehttps://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5995
A z tych zrobią ci gotowy pakiecik z blaszkami :)
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=35816

pzdr
upek
ODPOWIEDZ