klej na diodzie - czy da się to usunąć ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
tomasz_kombi

klej na diodzie - czy da się to usunąć ?

Post autor: tomasz_kombi »

Witam i proszę o pomoc :)

Po uważnym przyjrzeniu się zakupionej ostatnio na DX latareczce stwierdziłem, że podczas montażu ktoś umazał diodę klejem (prawdopodobnie jest to ten sam klej którym mocują takie plastikowe kółeczko przykrywające podłoże)
Obrazek
Czy da się sprawę uratować (usunąć klej nie niszcząc soczewki)?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ciężka sprawa :roll: . Spróbuj poszorować średnią szczoteczką do zębów (medium) wcześniej zanurzoną w alkoholu izopropylowym bądź etylowym (soczewce to nie zaszkodzi a może co nieco usunie). Pozdrawiam
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Ja takie rzeczy drapie wykałaczką.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
tomasz_kombi

Wielkie dzięki za pomoc.
Jak tylko wrócę do domu (obecnie urlopuję się w Zachodniopomorskiem) to spróbuję usunąć ten klej (zapewne alk. etylowym - z racji dostępności).
markdk

Post autor: markdk »

Witajcie jestem nowym i witam wszystkie swiatelka.Mam podobny problem co Tomasz Kombi z tym,ze mi sie ta oslonka przemiescila podczas proby wyczyszczenia.Nie wiem czy ma byc to przyklejone ale jest ta oslonka luzna wiec umiescilem ja na swoim miejscu.Niestety teraz jest bardziej pobrudzona na brzegach i nie wiem czy to jest jakis klej?Co mozna z tym zrobic?Jest to moj pierwszy zakup a latarka to Tank 007 737 ktora dzisaj doszla i ma byc zamontowana na rowerze.Co zrobic aby dalej tego nie zepsuc?
DNF

Post autor: DNF »

Witaj.
Żeby dalej nie zepsuć to zmienić diodę :wink:
Ta osłonka to soczewka. A to nie jest brudne tylko żel Ci wypłynął.
Ew możesz delikatnie zdjąć cała soczewkę, bo jak wjedziesz w jakąś dziurę, soczewka nagle odpadnie,
to może zabrać ze sobą złote druciki i dioda więcej Ci już nie zaświeci.
Pozdrawiam
DNF
markdk

Masz racje,wjazd w dziure i koniec ale jak to mozliwe aby ta soczewka trzymala sie na zelu?Pierwszy zakup i jeszcze nie wyjechalem rowerem.Jesli zdejme soczewke to jak to sie odbije na swieceniu?Czy mozesz doradzic jaka ewentualnie diode i czy odblysnik tez mozna do niej dostac?Czy moze ktos moglby sie podjac ewentualnej wymiany diody i odbylsnika?Ogolnie jestem zalamany.
DNF

Nie ma sie czym załamywać. Chyba każdy uwalił przynajmniej jedną diodę :mrgreen:
Naładniej to chyba Volt ubił diodę :mrgreen:
Jak zdejmiesz soczewkę nie urywając drucików, to barwa światła się trochę ociepli, troszkę bardziej się skupi promień.
Żywotność spadnie, ale i tak nie zauważysz tego, nie sądzę, żebyś świecił nią przez kilka-kilkanaście tysięcy godzin.
Jak chcesz kupić nową, to potrzebujesz CREE XR-E. Bin dowolny, celuj w Q5/R2
Wymiana odbłyśnika nie jest potrzebna.
Jeśli chcesz trochę szerzej i więcej światła, to CREE XP-G.
Oczywiście obie diody musisz zakupić na pasującym podłożu(MCPCB). Tutaj masz chyba 16mm.
Pozdrawiam
DNF
markdk

A czy mozna soczewke oczyscic z teg zelu i jakos przykleic?
DNF

Tu niektórzy nawet na super-glue to kleili, ale to średni pomysł.
Dioda bardzo mocno się nagrzewa podczas pracy, a wszystkie materiały mają pewną rozszerzalność cieplną.
Ten żelowaty klej, zapewnia delikatny ruch przy nagrzewaniu/chłodzeniu, ale też spaja LEDa w całość.
markdk

O.k czyli to jest taki klej-zel.Wiec powinnien podczas uzytkowania przykleic te soczewke. :| tylko brzegi sa nim troche pobrudzone ale ogolnie swieci.Generalnie wiec jezeli usune te soczewke to nic sie nie stanie?Latarka ma zoom wiec moge sobie ustawiac skupienie-dobrze mysle?Wiec co radzisz? Czy zostawic ta soczewke czy usunac poniewaz latarka jest z zoomem i da rade bez niej?Ostatnie pytanie:czy orientujesz sie ile by kosztowala przerobka na inna diode czy moze lepiej kupic Fenixa tk35?Moze bedzie lepiej wykonany?ps.chyba nalezy przenies moje posty do tematu warsztat-cos popsulem.
DNF

Jeśli nie uszkodzisz do reszty przy usuwaniu, to nic sie nie stanie.
Najlpiej daj foty makro jak to wygląda.
markdk

Postanowilem nie ruszac juz tej soczewki.Jezeli odpadnie to trudno.Wtedy bedzie trzeba znalezc nastepce ale bardzo dziekuje za okazana pomoc :)
DNF

Nie ma sprawy. Jak odpadnie- pisz.
tomasz_kombi

To ja jeszcze poskarżę się na swój egzemplarz.
W sumie to być może nie najlepsze miejsce bo tytuł jest o kleju na soczewce ale dotyczy tej samej latarki więc daję tutaj.

O tym, że delikatnie mówiąc DX przysłał mi jakiegoś "szrota" z odzysku (przynajmniej tak ta latarka wygląda w porównaniu do poprzednich które u Nich kupowałem) opisałem nieco tutaj.
Ponieważ trochę poleżała zanim zacząłem nią świecić (używać) a ogniwa miałem z odzysku to nie od razu zauważyłem jeszcze jednej kwestii.

Po zaświeceniu bywa że przez dosłownie sekundę (czy dwie) świeci z mocą odpowiadającą ustawionemu trybowi aby po chwili mocno przygasnąć. Z początku myślałem, że to wina słabego ogniwa i zadziałania zabezpieczenia w driverze ale po stuknięciu głowicą latarka ponownie rozświetla się z pełną mocą. Najczęściej jednak jest to chwilowe (do kilu sekund) i znowu przygasa.
Czasem świeci mocno zdecydowanie dłużej (nie mierzyłem dokładnie ile).
Całość jest dobrze (mocno) skręcona i przy potrząsaniu nie słychać aby coś było luźne i mogło brakować styku.
Wobec tego stawiałbym na jakiś zimny lut w sterowniku (?).

Co o tym sądzicie?
Z racji gabarytów układu elektronicznego raczej nie czuję się na siłach grzebać w tym samodzielnie (brak precyzji ;) ).
Dlatego gdyby był na forum ktoś kto ma odpowiednie doświadczenie i mieszka w okolicy (Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Będzin ....) to prosiłbym o kontakt.
ODPOWIEDZ