Witam.
Za chwilke ide zrobic plytke, wiec mam jedno pytanko. Na schemacie przy dwoch potencjometrach widze, ze jest VCC. Tzn ze w tych miejscach dodatkowo mam przylozyc napiecie?
Ze tranzystor musi wysetrowac to wiem:) Zastosuje tutaj IRF640 bo taki akurat mam pod reka.
Pozdrawiam
DNF
Witam.
Wlasnie wrocilem z elektronicznego, kupilem scalaka i dwie PR'ki wydalem cale 5.16zl
Poprawie jeszcze tylko plytke i moze do wieczora sie wytrawi:)
Pozdrawiam
DNF
Edycja
Jak mowilem tak zrobilem. O to fotka plytki. Przepraszam za jakosc ale tylko telefon mialem pod reka.
A dziekuje, to jest moja pierwsza plytka wykonana termotransferem:) ale szlag mnie zaraz trafi bo dalem za maly rozstaw na szerokosc scalaka. Zamiast 7,62mm to dalem 5,08 i plytke musze wykonac od nowa. Zauwazylem to dopiero po nawierceniu wszystkich dziurek.
Nastepna porcja fotek i moze uruchomiony strobo jutro/pojutrze.
Pozdrawiam
DNF
Może wstrzymaj się z robieniem płytki, ten układ nie wysteruje mosfeta . Może tylko wysterować darlingtona NPN ale jak poczekasz to narysuję schemat na dwóch 555 które wysterują mosfeta.
Swietnie...bo ja juz kupilem tego scalaka i potencjometry...
Szkoda, ze darlingtony sa takie drogie. A w jakich ukladach moga siedziec? Od monitora znajde tam takie cudo?
Pozdrawiam
DNF
74123 jest zasilany z 5V a to za mało do wysterowania większości mosfetów i wydajność prądowa nie przekracza 10mA. Mosfet w stroboskopie powinien być otwarty szybko, więc prąd bramki musi być minimum 100mA. Są mosfety które otwierają się przy 4,5V na bramce, trzeba sprawdzać w dokumentacji PDF.