Driver DX sku.6190

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mikroos

Driver DX sku.6190

Post autor: mikroos »

Witam serdecznie,

Piszę z dość błahą sprawą, ale wolę zapytać, zanim uszkodzę driverek. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał kiedyś styczność z tym driverkiem: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190 ? Jeśli tak, czy bylibyście tak uprzejmi i powiedzieli mi, gdzie przylutować przewody, którymi doprowadzam prąd do drivera? Nigdzie nie jest to chyba zbyt dokładnie sprecyzowane, nigdzie nie znalazłem też konkretnych informacji na ten temat lub nie były one do końca jasne. Zapewne ekipa DX założyła, że każdy powinien się na tym znać - chyba nie przewidzieli, że zakupy u nich będą robiły takie łosie, jak ja :P :D

Z góry dziękuję za każdą pomoc, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Biszkopt

Post autor: Biszkopt »

Witam

Zasilanie do driver-a doprowadza się z drugiej strony płytki. Plus do środkowego okrągłego, a minus do pierścienia na obwodzie płytki.
Załączniki
Driv.jpg
Driv.jpg (3.19 KiB) Przejrzano 194 razy
mikroos

Aha, a więc to jest AŻ TAK proste :D Spodziewałem się tego, ale jakoś wolałem zapytać.

Serdeczne dzięki :)
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Tak tylko przypomne ze max jaki mu mozesz dac to 4,5V

Pozdrawiam
moorek

Post autor: moorek »

Pod płytką masz kółko w środku to plus , i pierścień dookoła to minus.

Wszystkie driverki do latarek są tak robione - po to żeby nie lutować kabli tylko bezpośrednio podłączyć baterię - najczęściej dolutowuje się jeszcze sprężynkę a pierścień (minus) lutuje z mosiężnym pierścieniem od reflektora w którym driver ma swoje miejsce.
mikroos

Hoffer007 pisze:Tak tylko przypomne ze max jaki mu mozesz dac to 4,5V
Tak, o tym pamiętam. Planuję zasilanie ze standardowego ogniwa Li-ion, więc bez obaw :) Ale dziękuję i tak.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Ja zasilałem ten driver (wcześniej wylutowałem 1 AMC, bo stara dioda mogłaby nie przeżyć takiego prądu) z 4 akusów Ni-MH i też działało, tylko ch... eee ... mocno grzało się ;-) Katalogowo AMC ma napięcie zasilania do 6V, a "absolute maximum ratings" to 7V. Myślę, że scalak (nie sprawdzałem) spokojnie też wytrzyma wyższe napięcie. Należy jednak wtedy pamiętać o próbie schłodzenia całego ustrojstwa.
Dubito ergo sum!
mikroos

Miodosław pisze:J Należy jednak wtedy pamiętać o próbie schłodzenia całego ustrojstwa.
Ekspertem nie jestem, ale przy jeździe rowerem z prędkością ok. 30 km/h masz całkiem nienajgorszy przepływ powietrza :) W ten sytuacji pozostaje jedynie kłopot stworzenia konstrukcji na tyle ażurowej, żeby powietrze mogło bezpośrednio opływać najszybciej grzejące się przedmioty. Na szczęście w poprzedniej wersji lampki mi się to udało. Teraz pracuję nad nową i zobaczymy, jak to wyjdzie ;)
ODPOWIEDZ