Ledowe puzzle

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
krzycho_

Ledowe puzzle

Post autor: krzycho_ »

Mnie osobiście szczęka na długo opadła bo zdaje sobie sprawę ile autor poświęcił na to czasu :o

http://hackaday.com/2011/07/06/mb-led-i ... k-puzzles/

FILM : http://www.youtube.com/watch?v=dxhkEBGJZMA
Jest to projekt puzzli zbudowanych z matryc LED. Projekt ten przedstawia kilkanaście modułów LED, spełniających rolę interaktywnych puzzli. Matryca LED każdego modułu jest zbudowana z 64 diod LED, 8 rzędów po 8 diod LED każdy. W zależności jak położymy dany "element" układanki względem pozostałych, to co wyświetla moduł zostanie dopasowane automatycznie do reszty wyświetlanego obrazu. Autor napisał, że jest to nowa wersja projektu GLiP, który ukazał się trochę wcześniej. Dodaje również, że MB Led "sprawuje" się dużo lepiej od poprzednika. Obwód PCB jest wyposażony w mikrokontroler STM32, a także w złącze goldpin do połączenia obwodu drukowanego z matrycą RGB LED.

Każdy moduł jest zasilany parą baterii AA, które są podstawą dla urządzenia. Każdy moduł posiada nadajnik i odbiornik podczerwieni z każdej strony. Dzięki temu może komunikować się z każdym sąsiednim modułem. Autor pisze, że wrażenie robi algorytm, który odpowiada za kontrolę nad każdym modułem i potrafi komunikować się w grupie. Kilka modułów połączonych w grupę potrafi samych wybrać sobie lidera i wykonywać jego rozkazy, które rozchodzą się po całej sieci puzzli. Na stronie źródłowej znajduje się filmik, który pokazuje zasadę działania i komunikacji pomiędzy modułami.
z elektroda.pl
elektroda.pl
DNF

Post autor: DNF »

Coś niesamowitego!! Poezja!
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
No cóż.... znów się dowiedziałem, że jestem ciemna masa ;)
Rewelka, jak pomyśleć na złożonością programu, to się myśleć nie chce...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Rewelacyjne! :D Widziałem ten post na HaD ale nie przyjrzałem się mu bliżej, myślałem że to tylko jakiś tetris RGB :razz:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ODPOWIEDZ