Fotostory z budowy moich nowych lampek na Cree XM-L

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Bandit78

Fotostory z budowy moich nowych lampek na Cree XM-L

Post autor: Bandit78 »

Witam.
Przedstawiam Wam małe fotostory powstałe podczas budowy mojej nowej lampki (znaczy dwóch, bo od przybytku...wiadomo). Komentarze, pytania itd będą bardzo mile widziane.
No to miłego obglądywania :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak się obie ślicznie wdzięczą na kierownicy

Obrazek
Tu inne soczewki. Kolejne próby. Z lewej XR 15/50st z prawej LM1 RS 10,5st

Obrazek
Tu widok "od d..y strony" :mrgreen: i przyciski pod kciuki

Obrazek
Kolejny rzut z widocznym umieszczeniem torby z akusami

Obrazek
Tu rower w całej okazałości. Też się przemalował pod kolor lampek (był biały)

Obrazek
Ej k#^&* nie po oczach! :twisted:

A tu poniżej mini próbki jak toto świeci. Słaba jakość ponieważ zdjęcia robione z ręki i w złym stanie zdrowia.

Obrazek
Moja stara rurkowo-miedziana konstrukcja 3 szt XR-E @700mA w diodę z tego wątku

Obrazek
Porównawczo latarka MTE SF-15 (klon UF-C2) z diodą SSC P7 na maksa

Obrazek
No i ostatecznie opisywana tu nowa konstrukcja na bazie diod XM-L i sterowników z DX.
(sterownik z DX ma oczywiście małą wadę lub zaletę jak kto woli - mianowicie tryby w innej kolejności niż podaje sklep - mid-low-high-strobo-sos)

Obiecuję więcej zdjęć z lasu z jakimiś porównaniami być może oraz jakiś homemade road movie jak tylko się wykuruję. Tzn przestaną mnie w końcu boleć plecy po upadku z kilku metrów. W tym momencie jazda rowerem po prostu odpada.

Znowu ogarnęło mnie to miłe uczucie samozaowolenia, że się cos wydłubało tymi ręcami :grin:
Pozdrawiam, Marcin.

Małe ps. Lampki mają 50mm średnicy i 40mm długości. Akupaki zasilają lampki napięciem 8,4V czyli jak łatwo się domyślić są to dwa ogniwa połączone w szereg.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Jestem pod wrażeniem :super:
Pozdr.
Pikom
Aleksiaczek

Post autor: Aleksiaczek »

Nieźle, nic tylko pogratulować umiejętności. Aktualnie mam podobny projekt ale na dwie sztuki mt-g i sterowanie pierścieniem.
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Niezła sztuka. Patrząc jednak na opony w twoim rowerze to chyba zamierzasz tiry straszyć :P
Bandit78

:mrgreen: Wiedziałem, że ktoś zwróci uwagę. Fakt, aktualnie na felgach letnie szytki 26x1,25 i coś około 5 atmosfer ciśnienia. Można straszyć Kubice :twisted:
Awatar użytkownika
Robot

Post autor: Robot »

Dobra robota Bandit78. Podoba mi się Twój projekt głównie ze względu na przemyślaną a jednocześnie prostą koncepcję obudowy latarek. Jedna kwestia jest tylko niepokojąca czy uszczelniłeś w jakiś sposób klapki zamykające obudowę bo woda lubi dostać się wszędzie. Oczywiście tak skonfigurowanym Authorem nie jednej burzy da się uciec :wink: ale jednak.

Pozdrawiam
Robot
Bandit78

Tak jak w poprzednim projekcie najlepsze i tym razem będą rozwiązania najprostsze. Czyli pomiędzy jedno i drugie pójdzie silikon akwarystyczny :) Jak już dokonam finalnego doboru soczewek spośród bodajże 6 typów, które posiadam w tym samym rozmiarze. Dopiero po wytoczeniu naszła mnie myśl o rowku i o ringu pomiędzy elementami ale cóż, może następnym razem... jeszcze się do starości trochę tych lampek pewnie porobi.
ODPOWIEDZ