Jaka dioda

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
nemks

Jaka dioda

Post autor: nemks »

Witam, to moj pierwszy post. Około rok temu kupiłem latarke z diodą Cree XP-G prawdopodobnie bin R5, jak sie skierowało w nocy na niebo to bylo dosc mocno widac strumien swiatła, byłem pod wrazeniem, pozniej popsułem tą diode bo zachcialo mi sie zdjac z niej soczewke i pozniej przy usuwaniu płynu wypelniającego uszkodzilem druciki zasilające. Okazało sie ze dioda jest podlaczona bezposrednio do zasilania 3xAAA, pomyslalem ze to za duzo i dopasowałem ogniwo CGR17500, działała elegancko.
I teraz mam pytanie, kupilbym jeszcze cos lepszego, wymar płytki chłodzącej to 21mm, co polecacie do bezposredniego podlaczenia?, chłodzenie jest dobre bo MCPCB przylega bezposrednio do pierscienia aluminiowego a pozniej aluminiowej obudowy latarki.
XM-L - ma max prąd 3A.
http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/18236
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Ja dałbym MX-6. Przy 1A ma fV ~4.2V więc nie będzie problemu z zbyt dużymi prądami. W dodatku ma wbudowaną "protekcję ogniwa", bo poniżej 3V nie będzie świecić zbyt powalająco.
(Tak, wiem, że proponuję diodę z epoki fotonu łupanego :mrgreen: )

Możesz też dać XM-L, ale jeżeli ogniwo ma małą rezystancję to mogą iść ładne prądy (XM-L ma bardzo małe fV) i przyśpieszy to degradacje diody i wzrost rez. wewn. ogniwa.

[ Dodano: 11 Sierpień 2011, 16:15 ]
A, no i oczywiście do MX i XM nie będzie pasowało MCPCB z XP więc musisz zaopatrzyć się w nowe MCPCB.
nemks

Koncentruje sie na tym module:
Cree XM-L, Easy White, jasność U2 - 300.0 lm/700 mA, 3000K , biała soldermaska, MCPCB star, miedź 3W/(m*K), 6 wyprowadzeń, RoHS

Wziąłbym XP-G ale niechce wracac do tego co już miałem - przy okazji, ciekawe jak ona mogla wytrzymywac zasilanie 3xAAA, możliwe ze w zamierzeniu byly wkladane slabej wydajnosci bateryjki.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

A wiesz, co to są XM-L EZW? Takie wieloledy, zasilanie 6 lub 12V :)

Obrazek

Nie wiem, którą wersję zasilania sprzedaje Maritex. A, już wiem, 6V, skoro parametry dla 700mA.
nemks

wiele led (4) ale rownolegle podłączone, to co z tym fantem zrobic bo sie okazuje ze to 6V lub 12. Brac 'stare' dobre XP-G? a 4chipowe MC-E
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Kup po prostu XM-L nie EZW.
ODPOWIEDZ