Witam,
mam kilka wątpliwości dotyczących ładowania ww ładowarką.
1. Ładowanie li-ion-mam ogniwa np CGR18650D, a więc 2400mAh. Ładuję je prądem 2,4A, ale wtedy ładowarka kończy na około 300mA, potem przestawiam na 0,5 A i ładuję do końca (wtedy dochodzi do tych 2400 władowanych). Da się ładowarkę ustawić tak żeby kończyła np na 1/20 wybranego prądu?
2. Mam ogniwo LG 2800mAh, 4,35V. Naładowałem je ustawiając program NiMH kontrolując prąd (od 0,7A do 0,1A) a więc napięcie na ogniwie (max 4,37V podczas ładowania). Docelowo jak się ogniwo ustabilizuje ustawiałbym timer z niskim prądem. Co sądzicie o takim ładowaniu?
3. Dokładność woltomierza. W zasadzie jest dobra, ale większe prądy powodują spadki napięcia-ładowarka daje 4,20V ale na ogniwie jest 4,10V i już prąd maleje. Na samych kablach zewnętrznych jest 0,06V przy 2,5A, reszta jest w środku. Kable do ładowania zrobię grube i maksymalnie krótkie, a z spadkiem napięcia w środku coś można zrobić?
4. Jak sprawdzić balanser? Ogniwa muszą być takie same? Czy mógłbym użyć 4x2400mAh, 1x ww LG 2800mAh (ale przy 4,2 ma około 2350mAh) i 1x 1800mAh? Naładowałbym je powiedzmy do 4,15V i podłączył jako pakiet pod balanser-czy jak każde ogniwo naładuje się do 4,20V to będzie dobrze?
5. Ładowanie NiMH-pakiety ogniw. Nie mam pewności co do -deltaV w pakiecie-po prostu podłączam szeregowo używane razem ogniwa i samo się dobrze rozładuje i naładuje?
6. Różnice w ładowaniu i rozładowaniu. Wiem, że w NiMH są dość duże (rzędu nawet 40% przy małych prądach), a jak to jest w przypadku li-ion?
7. Jaki tani kabel USB pasuje? Można wspomóc się linkiem
Ładowanie imax'em b6
Re: Ładowanie imax'em b6
No moim zdaniem to tak nie bardzo... Li-ion ładujesz dwuetapowo: stałym prądem, aż napięcie osiągnie 4,2V, a później stałym napięciem, aż prąd spadnie do zadanej wartości. NiMh ładujesz po prostu stałym prądem czekając, aż napięcie lekko spadnie i wtedy ładowarka kończy ładowanie (to jest ten cały Delta Peak).fxxx pisze: 2. Mam ogniwo LG 2800mAh, 4,35V. Naładowałem je ustawiając program NiMH kontrolując prąd (od 0,7A do 0,1A) a więc napięcie na ogniwie (max 4,37V podczas ładowania). Docelowo jak się ogniwo ustabilizuje ustawiałbym timer z niskim prądem. Co sądzicie o takim ładowaniu?
Weź pod uwagę, że przynajmniej moja sztuka wariuje po podłączeniu woltomierza podczas ładowania. W końcu nieskończonej rezystancji nie ma. Jak ładuje do 4,2V na ogniwie to jest dobrze. Ale zmierz to po skończeniu ładowania.fxxx pisze:3. Dokładność woltomierza. W zasadzie jest dobra, ale większe prądy powodują spadki napięcia-ładowarka daje 4,20V ale na ogniwie jest 4,10V i już prąd maleje. Na samych kablach zewnętrznych jest 0,06V przy 2,5A, reszta jest w środku. Kable do ładowania zrobię grube i maksymalnie krótkie, a z spadkiem napięcia w środku coś można zrobić?
Tak powinno być, aczkolwiek jeden pakiet mi IMAX zabił, bo się nie wyłączył. A powszechnie spotykane jest błędne wykrywanie końca ładowania przy ładowaniu pojedynczego ogniwa. Jak pakiet jest sprawny to się samo wyłączy. A napięcie rozładowania ustawiasz sam.fxxx pisze:5. Ładowanie NiMH-pakiety ogniw. Nie mam pewności co do -deltaV w pakiecie-po prostu podłączam szeregowo używane razem ogniwa i samo się dobrze rozładuje i naładuje?
Szukaj na popularnym serwisie aukcyjnym, albo w sklepie Strefahobby. Ja u nich kupiłem i działa. A jak szukasz programu do wykresów, to polecam darmowy LogView. Ten dołączony na płycie do interfejsu USB jest jakiś taki nijaki.fxxx pisze:7. Jaki tani kabel USB pasuje? Można wspomóc się linkiem
Pozdrawiam
Dziękuję za jakiś odzew
Co do CC-CV to i tak to lekka ściema jest, bo ładowarka mierzy napięcie tam gdzie mierzy, a po drodze są spadki napięć, przy ładowaniu 2A napięcie w moim egzemplarzu powinno wynosić na ładowarce około 4,3V i wtedy będzie 4,2 na ogniwie (powinno też spadać liniowo do 4,2 V przy 0,1A). Z tego powodu zrobię porządny koszyk bez kabli tylko od razu z bananami.
Ogniwo LG 2800mAh ładowane pierwszy raz oddało trochę ponad 2600mAh przy 1A, było naładowane do 4,33V.
Co do strat podczas ładowania to odpowiem sobie sam- dla Li-ion <5%
@upek
Próbowałem mniejszy prąd, wchodziło więcej, to dlatego że Imin też się zmieniło, ale dalej nie jest to 50mA (a tak piszą w datasheetach).
Co do CC-CV to i tak to lekka ściema jest, bo ładowarka mierzy napięcie tam gdzie mierzy, a po drodze są spadki napięć, przy ładowaniu 2A napięcie w moim egzemplarzu powinno wynosić na ładowarce około 4,3V i wtedy będzie 4,2 na ogniwie (powinno też spadać liniowo do 4,2 V przy 0,1A). Z tego powodu zrobię porządny koszyk bez kabli tylko od razu z bananami.
Ogniwo LG 2800mAh ładowane pierwszy raz oddało trochę ponad 2600mAh przy 1A, było naładowane do 4,33V.
Co do strat podczas ładowania to odpowiem sobie sam- dla Li-ion <5%
@upek
Próbowałem mniejszy prąd, wchodziło więcej, to dlatego że Imin też się zmieniło, ale dalej nie jest to 50mA (a tak piszą w datasheetach).
fxxx, wiadomo przy 2A ładowarka widzi 4,2V a na ogniwie jest tak na prawdę 4,1V ale w tym momencie przejdzie w tryb CV, prąd będzie się zmniejszał, a co za tym idzie także spadek napięcia się zmniejszy. I tak np. przy 1A na ogniwie będzie już 4,15V a na koniec ładowania, przy np. 100mA praktycznie dobije do tych 4,2V.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01