oświetlenie nocne, ogrodowe na LED
-
oświetlenie nocne, ogrodowe na LED
witam, potrzebuję pomocy, chcę sam wykonać oświetlenie najazdu, obudowę mam ale potrzebuję projekt tego, co umieszczę w obudowie: dioda LED, bateria słoneczna, aku), założenie jest takie : światło słoneczne ładuje baterią w dzień a w nocy dioda świeci tym światłem , niby proste...ale proszę o pomoc znawców tematu...a może są jakieś gotowe rozwiązania ?...są gotowe lampki w np. OBI...ale nie odpowiadaja mi obudowy do nich...pomocy !...a może jest coś na dealextreme ?
v1 dla wielu lampek:
8 ogniw po 0.55V -> dioda blokująca (spadek napięcia do bezpiecznego dla aku) -> aku 18650 -> czujnik zmierzchowy -> rezystor -> dioda LED
Taki zestaw 8 ogniw dysponuje mocą ponad 15W w słońcu wiec najlepiej pod 1 układ ładujący podpiąć kilka(naście) lampek.
v2 dla 1 lampki
3 ogniwa -> przetwornica podnosząca (driver AA z DX) -> dioda blokująca ? -> aku -> czujnik zmierzchowy -> dioda LED
Też powinno działać
Tak to wygląda w najprostszej wersji. Oczywiście nie ma układu zabezpieczającego aku, ale takie coś kosztuje 1 albo 2$ na DX, można zawsze zamontować
8 ogniw po 0.55V -> dioda blokująca (spadek napięcia do bezpiecznego dla aku) -> aku 18650 -> czujnik zmierzchowy -> rezystor -> dioda LED
Taki zestaw 8 ogniw dysponuje mocą ponad 15W w słońcu wiec najlepiej pod 1 układ ładujący podpiąć kilka(naście) lampek.
v2 dla 1 lampki
3 ogniwa -> przetwornica podnosząca (driver AA z DX) -> dioda blokująca ? -> aku -> czujnik zmierzchowy -> dioda LED
Też powinno działać
Tak to wygląda w najprostszej wersji. Oczywiście nie ma układu zabezpieczającego aku, ale takie coś kosztuje 1 albo 2$ na DX, można zawsze zamontować
-
Z treści 1 posta wynika, że chcesz coś oświetlić. O lampkach za 5zł można powiedzieć wiele, ale nie to, że cokolwiek oświetlają. Chyba, że użyjesz lampek co 10cm
Ale i w tym wypadku efekt będzie bardziej dekoracyjny niż funkcjonalny.
Jeśli to ma oświetlać cokolwiek, to normalna dioda za te 5 czy 8 zł w środku będzie niezbędna
Ale i w tym wypadku efekt będzie bardziej dekoracyjny niż funkcjonalny.
Jeśli to ma oświetlać cokolwiek, to normalna dioda za te 5 czy 8 zł w środku będzie niezbędna
-
A może zamówić całe lampy z DX lub focalprice? Też chciałem kombinować z półśrodkami, jednak Koledzy z tego forum naprostowali mój tok myślenia.
Jeszcze tydzień temu widziałem na focalprice fajne oprawy najazdowe po 12 dolców bazujące na Cree XR-E. Może iść tym tropem. Do tego aku samochodowy lub motocyklowy schowany w gipsowym krasnalu.
Ja bym zainwestował bo nie robisz tego na miesiąc czy dwa. Przetrwa kilka lat.
Jeszcze tydzień temu widziałem na focalprice fajne oprawy najazdowe po 12 dolców bazujące na Cree XR-E. Może iść tym tropem. Do tego aku samochodowy lub motocyklowy schowany w gipsowym krasnalu.
Ja bym zainwestował bo nie robisz tego na miesiąc czy dwa. Przetrwa kilka lat.