Dwie lampki i konieczne modyfikacje ...

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Blaszka miedziana czyli wkładka do modułów d26 ma 0,3mm grubości, taką potrzebujesz.

Nie dotyczy to latarki WF-502B, tam dziura między modułem a głowicą ma ponad 1mm. Totalna porażka, niestety. Sama konstrukcja 502B jest wysoce dziwna i niedana, nie polecam tej latarki do modyfikacji.
gelos

Post autor: gelos »

Ok, a z tą wf-504b to nie da rady poprostu dać grubsza blaszkę? Lub drut miedziany 0,5 3 razy obkręcić za każdym razem smarujac pastą aby przewodziła między uzwojeniami?

A jak z Romisen RC-C8 CREE Q5-WC, ktoś próbował tą soczewkę? No i da się jeszcze coś w niej zmienić aby poprawić, naprawdę fajna konstrukcja, no ale trochę lumów by się przydało...
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Przecież napisałem ci wyraźnie, blaszka 0,3mm, nie inna. Oczywiście posmarowana pastą termoprzewodzącą. Żaden drut.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
gelos

Ale ta blaszka to do Romisen RC-C8 CREE Q5-WC, no ale jak zrobić z większą przestrzenią 504B? Moge dać dwie/trzy blaszki połączone pastę termo? Dlatego myślałem o drucie...
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

gelos pisze:Ale ta blaszka to do Romisen RC-C8 CREE Q5-WC, no ale jak zrobić z większą przestrzenią 504B?
Romisen w ogóle nie jest na moduły D26, więc nie wiem gdzie chcesz tam blaszkę wciskać. :wink: Nie kombinuj z żadnym drutem, łączenie blaszek też pogorszy przewodzenie ciepła. Większość stosuje normalne pojedyncze blaszki i jest dobrze. Po co chcesz robić inaczej?
greg pisze:Sama konstrukcja 502B jest wysoce dziwna i niedana, nie polecam tej latarki do modyfikacji.
E tam, a moim zdaniem to całkiem fajna latarka jest. Tylko trzeba grubszą blaszkę. :wink:
Pozdrawiam
gelos

Mam jeszcze jedno pytanie:
Lampka przy skręcaniu mruga, ale przy całkowitym skręceniu już nie świeci, wydaje mi się, że nie styka na gwincie przy włączniku, co można z tym zrobić? Pastą termo przewodzącą posmarować żeby lepiej stykało czy coś się lepiej nadaje? Może wazelina? Tylko nie wiem czy przewodzi...
Zauważyłem duży luz na gwincie :/
Usterka w Romisenie...
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Ostatnio kupiłem WF-501B Blue co prawda 18650 tam wchodzi tylko NCR reszta za ciasna ale spasowanie głowicy z D26 to bajka, pasuje idealnie czyli ciasno wchodzi moduł w tą wkręcaną podkładkę nawet nie drgnie po wciśnięciu
gelos pisze:ale przy całkowitym skręceniu już nie świeci
A jakie zasilanie zastosowałeś? może ogniwo jest za duże ?
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
gelos

Pokombinowałem i nic, ale jednak okazało się że po przejechaniu gwintu wazelina kosmetyczną świeci, widocznie nie łączyło na gwincie, teraz już ok :)

Co do mojego 504B niestety luz przy d26 większy, widocznie w nowym modelu spaprali sprawę ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
gelos pisze:Pokombinowałem i nic, ale jednak okazało się że po przejechaniu gwintu wazelina kosmetyczną świeci, widocznie nie łączyło na gwincie, teraz już ok :)
Sprawdź dokręcenie pierścienia mocującego włącznik w dupce, kilka razy już się spotkałem, że nadmierny nacisk na sprężynę powodował, że włącznik tracił kontakt z obudową. Często też pozostaje trochę topnika po lutowaniu, i tez się cuda dzieją.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
gelos

Sprawdzone, niby wszystko ok...

Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać nowego tematu, nie mogę znaleźć nigdzie blaszki miedzianej :/
Ktoś jest z Świdnika lub Lublina i wie gdzie można zakupić? W elektrycznych nie mają, tylko druty miedziane...
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

można kupić w znanym serwisie aukcyjnym, link; nie kupowałem tylko znalazłem
delux

Post autor: delux »

Witam czy wystarczy w wf-504b plecionka 1,5mm by zmostkować sprężynki czy raczej 2,5 lub 3 mm? Gdzie można dostać grzybki na sprężynki lub jak je zrobić samemu ma ktoś jakiś patent?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

delux pisze:Witam czy wystarczy w wf-504b plecionka 1,5mm by zmostkować sprężynki czy raczej 2,5 lub 3 mm? Gdzie można dostać grzybki na sprężynki lub jak je zrobić samemu ma ktoś jakiś patent?
Wystarczy 1,5mm. Poszukaj styki z przekaźników mocy, doskonale się sprawdzają.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
gelos

Niestety, w mojej 504 nie mieści się 0,2 mm miedź, ma ktoś jakiś inny pomysł jak wypełnić przestrzeń między pigułą a obudową? Niestety nie mam dostępu do 0,1...

Zastanawiam się nad podszorowaniem papierem ściernym obudowy ale, może jakoś inaczej to zrobić?
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

Jak 0,2 się nie mieści to ta powinna być dobra.
ODPOWIEDZ