oświetlenie nocne, ogrodowe na LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
cezary2808

oświetlenie nocne, ogrodowe na LED

Post autor: cezary2808 »

witam, potrzebuję pomocy, chcę sam wykonać oświetlenie najazdu, obudowę mam ale potrzebuję projekt tego, co umieszczę w obudowie: dioda LED, bateria słoneczna, aku), założenie jest takie : światło słoneczne ładuje baterią w dzień a w nocy dioda świeci tym światłem , niby proste...ale proszę o pomoc znawców tematu...a może są jakieś gotowe rozwiązania ?...są gotowe lampki w np. OBI...ale nie odpowiadaja mi obudowy do nich...pomocy !...a może jest coś na dealextreme ?
tisher

Post autor: tisher »

v1 dla wielu lampek:
8 ogniw po 0.55V -> dioda blokująca (spadek napięcia do bezpiecznego dla aku) -> aku 18650 -> czujnik zmierzchowy -> rezystor -> dioda LED
Taki zestaw 8 ogniw dysponuje mocą ponad 15W w słońcu wiec najlepiej pod 1 układ ładujący podpiąć kilka(naście) lampek.

v2 dla 1 lampki
3 ogniwa -> przetwornica podnosząca (driver AA z DX) -> dioda blokująca ? -> aku -> czujnik zmierzchowy -> dioda LED
Też powinno działać

Tak to wygląda w najprostszej wersji. Oczywiście nie ma układu zabezpieczającego aku, ale takie coś kosztuje 1 albo 2$ na DX, można zawsze zamontować :)
cezary2808

wiesz, znalazłem na Allegro gotową lampę za 3,59, to dobra cena,,,nic lepszego pewnie nie znajdę...pozostaje tylko kwestia adaptacji obudowy...czy się mylę ??
tisher

Post autor: tisher »

Z treści 1 posta wynika, że chcesz coś oświetlić. O lampkach za 5zł można powiedzieć wiele, ale nie to, że cokolwiek oświetlają. Chyba, że użyjesz lampek co 10cm ;)
Ale i w tym wypadku efekt będzie bardziej dekoracyjny niż funkcjonalny.
Jeśli to ma oświetlać cokolwiek, to normalna dioda za te 5 czy 8 zł w środku będzie niezbędna ;)
cezary2808

no, dobra, ok,...ale co dalej ?
olowaty

Post autor: olowaty »

A może zamówić całe lampy z DX lub focalprice? Też chciałem kombinować z półśrodkami, jednak Koledzy z tego forum naprostowali mój tok myślenia. :oops:
Jeszcze tydzień temu widziałem na focalprice fajne oprawy najazdowe po 12 dolców bazujące na Cree XR-E. Może iść tym tropem. Do tego aku samochodowy lub motocyklowy schowany w gipsowym krasnalu. :mrgreen:
Ja bym zainwestował bo nie robisz tego na miesiąc czy dwa. Przetrwa kilka lat.
Obrazek
ODPOWIEDZ