Oświetlnie garażu/hali/salonu kosmetyki samochodowej.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
promer

Oświetlnie garażu/hali/salonu kosmetyki samochodowej.

Post autor: promer »

Witam, zastanawiam się jakie oświetlenie zamontować w hali w której prowadzę detaling samochodowy czyli kosmetyke aut (woskowanie, renowacja lakierów). Potrzebuje dość mocnego, wmiare białego światła. Mój pierwszy pomysł to 3 podwójne świetlówki wszerz hali podwieszone na łańcuchach ok półtora metru od sufitu (3 metry od ziemi) plus na ścianie 3 kierunkowe lampy. Fajnie by by było gdyby były także w miare oszczędne, wiadomo koszty ważna rzecz.
Wiem że świetlówka to proste określenie, prosił bym abyście doradzili mi jakie dokładnie/ jakiego rodzaju świetlówki zamontować. Oraz jakie najlepiej lampy kierunkowe.
Dodaje fotografię aby pokazać w miare hale oraz amatorsko troche zaznaczone gdzie mją być świetlówki (czerwone) oraz kierunkowe lampy (zielone).
A może te kierunkowe dobre były by ledy,wiadomo oszczędność prądu? Czy nie są one za bardzo warte?

Obrazek

dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

promer, a może jakaś mocna czołówka?
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Również we własnym zakresie zajmuję się auto kosmetyką i w takich sprawach czołówka się nie przydaje. Halogena na statywie można zastąpić czymś w oparciu o przynajmniej 3xXML w obudowie projektora halogenowego + dorzucony wiatraczek z tyłu, światła powinno być wystarczająco dużo.

Kolorowe lampy potrzebujesz w celach reklamowych czy jakiś inne przeznaczenie mają mieć?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
promer

Fluxor pisze:Również we własnym zakresie zajmuję się auto kosmetyką i w takich sprawach czołówka się nie przydaje. Halogena na statywie można zastąpić czymś w oparciu o przynajmniej 3xXML w obudowie projektora halogenowego + dorzucony wiatraczek z tyłu, światła powinno być wystarczająco dużo.

Kolorowe lampy potrzebujesz w celach reklamowych czy jakiś inne przeznaczenie mają mieć?

hej, zdjęcie dość leciwe, już wszystkie halogeny są pozmieniane na HQI więc problem bocznego oświetlenia z głowy.
Natomiast chodzi o ogólne oświetlenie bo narazie są zwykłe żarówki (3 na suficie i 3 na ścianie) w których miejsce mają być świetlówki oraz te kierunkowe, tylko niewiem dokładnie jakie najlepsze świetlówki oraz kierunkowe.
yyy kolorowych lamp nie potrzebuje :) skąd to pytanie?
dziękuje za odpowiedzi

[ Dodano: 2 Sierpień 2011, 09:24 ]
ahaa już wiem oco chodzi z tymi kolorami :)
na zdjęciach na czerwono są zaznaczone świetlówki a na zielono kierunkowe :) one mają być oczywiście białe.

[ Dodano: 3 Sierpień 2011, 10:47 ]
ps. wiem że forum siwatlka.pl nie jest strikte na ten temat i nie do końca potraficie mi pomóc.. czy mogli byście polecić forum na którym mógłbym założyć temat dotyczące takiego oświetlenia?
dziękuje i pozdrawiam
olowaty

Post autor: olowaty »

http://forum.kosmetykaaut.pl
Może tutaj pomogą.
Obrazek
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Podejrzewam że kolega własne z tego forum przyszedł
promer