Oświetlenie a inteligentny dom

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Flav

Oświetlenie a inteligentny dom

Post autor: Flav »

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum, a moja wiedza z zakresu oświetlenia nie jest imponująca, więc z góry proszę o wyrozumiałość :) Interesuje mnie temat sterowania oświetleniem od strony systemu inteligentnego domu. Poczytałem o tym już trochę, ale poszukuje opinii osób niezależnych (pozbawionych marketingowych opowieści), które mam nadzieję znaleźć właśnie tu.

Pierwszą sprawą jest oszczędność. Czy sterowanie za pomocą takiej instalacji może faktycznie przynieść zauważalne oszczędności? Wiem że najlepszą oszczędnością było by nie instalowanie takiego systemu, ale mi zależy na połączeniu różnych możliwości które daje taka instalacja z choćby częściową oszczędnością.

Chciałbym założyć u siebie ściemniacze oświetlenia. W jakiego typu pomieszczeniach jest to bardziej/mniej efektywne i sensowne? Mam swoją opinię na ten temat, ale może ona być mylna :) Czy można ściemniać inne odbiorniki niż lampy wyładowcze i żarowe?

Jakie korzyści wiążą się ze sterowaniem cyfrowym typu DMX/DALI? Oprócz RGB. Kilka razy spotkałem się z opinią, że takie rozwiązania stosuje się też w domach. Nie bardzo rozumiem dlaczego. Wydaje mi się że są przeznaczone raczej do większych obiektów.

Może na razie wystarczy tych pytań. Z góry dziękuję za odpowiedzi i wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Liro

Post autor: Liro »

Wszystko można ściemniać aczkolwiek wiele źródeł światła tylko wtedy gdy konstruktor przewidział taką możliwość. Na pewno możesz sporo oszczędzić instalując LED zamiast halogenów i świetlówek. Typowa świetlówka 36W (realnie 42W) niby produkuje 3000lm ale efekt oświetleniowy jest podobny do LED 1200lm który pobiera 15W. Oczywiście pod warunkiem że zainstalujesz właściwe LEDy nie jakąś chińszczyznę.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Martin

Post autor: Martin »

Witam wszystkich

Ja zastosowałem u siebie w salonie oświetlenie światłowodowe(dokładnie kryształowy pył) ze sterowaniem radiowym na pilota, natomiast w saunie połączenie oświetlenia led i światłowodów(również sterowane pilotem), efekt jest po prostu cudowny(przystępna cena też odegrała swoją rolę;) . Zamieszczam link do galerii producenta u którego nabyłem zestawy:
http://www.e-technologia.pl/galeria-zdjeciowa.html
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Martin, witaj i ostrzegam-pojawiasz się i od razu reklamujesz jakąś firmę. Osłów tu nie ma, darmowej reklamy wspomniana firma tu nie znajdzie. Płatnej też nie. Następna reklama i nagrodzę aktywność urlopem :twisted:
Awatar użytkownika
spireneusz

Post autor: spireneusz »

Martin, akurat podałeś jedną z najdroższych firm robiących oświetlenie światłowodowe w Polsce. A wiem co mówię bo kupowałem i u nich i u konkurencji.
ODPOWIEDZ