AMC7135 + PWM na 555 - proszę o weryfikację schematu

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
yogi009

Post autor: yogi009 »

A ja w tzw. międzyczasie chyba wreszcie porządnie przestudiuję ten układ, bo niby człowiek z grubsza wie, co i jak, ale jak przychodzi do realnego policzenia częstotliwości oraz ustalenia wypełnienia (stosunku szerokości stanu wysokiego do stanu niskiego w jednym przebiegu), to się okazuje, że dupka blada. No i jeszcze ten brak oscyloskopu coraz poważniej daje się we znaki.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

yogi009 pisze:No i jeszcze ten brak oscyloskopu coraz poważniej daje się we znaki.
DSO201 ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
yogi009

No więc C1 (10nF) podpięty do nogi nr 5 pełni tylko rolę pomocniczą, wyjaśniło się, dlaczego jego wypięcie nie zmienia pracy układu. Po wrzuceniu wartości elementów ze schematu i ustawieniu potencjometru mniej więcej w środkowym położeniu (dokładnie 22k) dostałem z kalkulatora 555 wyniki:

f = 320,6Hz
Ht = 1,59ms
Lt = 1,52ms
t = 3,12ms
Ww = 51%

Dla rezystancji potencjometru równej 1 ohm mamy takie wyniki:

f = 14,4kHz
Ht = 69us
Lt = 69,3ns
t = 69,4us
Ww = 99,9%

Jak widać, w teorii niby wypełnienie się zgadza, ale... zmienia się, i to dość drastycznie, częstotliwość podawanego sygnału. Nie mogę się doczytać w datasheecie AMC7135 zalecanego zakresu częstotliwości sygnału PWM (pewnie dlatego, że nie ma tam jawnego wejścia PWM, a sygnał jest podawany bez żadnego wstydu wprost na wejście Vdd). Podejrzewam, że gdzieś tutaj mamy kłopot, może ktoś z Kolegów się już z tym zetknął ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Z jakiego źródła masz AMC-ki? Jeśli od Edima, zapomnij o częstotliwości wyższej, niż 3-4kHz. Przerabiałem ten temat.

Z kolei AMC-ki z chińskich sterowników hulają nawet na 18,75kHz bez problemu - tyle ma fast PWM w ATtiny z zegarem 4,8MHz i wszystko poprawnie działa.
yogi009

No nie od Edima, znalazłem taniej wyluty w Krakowie (oznaczenia: 7135 35Z, obudowa SOT89), ale tak mi to wygląda na ten właśnie problem. Dla spokoju ducha właśnie opracowuję drugą wersję generatora PWM, zaraz ją tu opiszę i zbuduję prototyp na płytce stykowej. W ten sposób wyeliminuję możliwość popełnienia jakiegoś błędu (np. podczas montażu na płytce stykowej).

---------

Obiecałem, to piszę. Drugi układ generatora astabilnego na NE555. Według opisu wersja bipolarna tego układu może oddychać do 500kHz, a wersja CMOS nawet do 2MHz:

Obrazek

Podobnie, jak poprzednio, kondensator przy nóżce drugiej pełni rolę pomocniczą. No to wyniki obliczeń teoretycznych:

R2 = 220k
=======
f = 625,8 Hz
Ww = 0,45 %
Ht = 6,93 us
Lt = 1,52 ms

R2 = 100k
=======
f = 1,43 kHz
Ww = 0,99 %
Ht = 6,93 us
Lt = 693 us

R2 = 22k
======
f = 6,27 kHz
Ww = 4,38 %
Ht = 6,93 us
Lt = 153 us

R2 = 1k
======
f = 72 kHz
Ww = 50 %
Ht = 6,93 us
Lt = 6,93 us

R2 = 1R
======
f = 144 kHz
Ww = 99,9 %
Ht = 6,93 us
Lt = 6,93 ns

Jak widać, przebieg ma charakter logarytmiczny. Skoro jest możliwość, że powyżej 3-4kHz nie wysterujemy AMC7135, ciśnie się następne pytanie: czy można sterować wypełnieniem przebiegu generatora 555 z ustaloną częstotliwością pracy ? Oczywiście najlepiej jednym potencjometrem.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

greg pisze:Z jakiego źródła masz AMC-ki? Jeśli od Edima, zapomnij o częstotliwości wyższej, niż 3-4kHz. Przerabiałem ten temat.

Z kolei AMC-ki z chińskich sterowników hulają nawet na 18,75kHz bez problemu - tyle ma fast PWM w ATtiny z zegarem 4,8MHz i wszystko poprawnie działa.
Hej, napisane jakbym sam te scalaki robił :)

Otóż jedna rolka mi się kończyła. Ona była od producenta ADDtek. Rok produkcji 2007.
Zamówiłem w innym źródle nową z naciskiem, aby był rok produkcji minimum 2010. Po zapewnieniach, że tak będzie otrzymałem znowu z jakąś starszą datą produkcji i niestety ten sam efekt. Tak samo źle działają przy szybkim PWM. Niestety nie miałem siły by się boksować z dostawcą, ani chęci by inwestować w koleją rolkę na razie.
Moim zdaniem jeśli będą w miarę nowej produkcji, to nie powinno być problemu. Ale pewności nie mam. Niestety parametry, które są ważne przy sterowaniu PWM, nie są w żaden sposób opisane w datascheet.
yogi009 jak możesz to pokaż fotkę tych, które też Ci nie działają za dobrze.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
yogi009

Proszę bardzo, Edim, co prawda robiłem "małpką" aparat w trybie makro jakoś tam działa, ale te elementy są naprawdę małe :-) no i jakość pozostawia trochę do życzenia.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Jestem zainteresowany sterowaniem AMC potencjometrem, czy coś w temacie się ruszyło?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
ODPOWIEDZ