AMC7135 + PWM na 555 - proszę o weryfikację schematu
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Wywaliłem więc kondensator elektrolityczny na wejściu AMC7135, trochę poukładałem numerację i opisy elementów. Całość będzie zrealizowana w technologii SMD, jakoś bardziej mi pasuje, nie trzeba wiercić
Sam układ sterowania PWM wziąłem ze schematu:
http://www.domnick-elektronik.de/elek/s555_pwm.gif
zamieszczonego na forum:
http://aqua-reef.pl/topic/3136-prosty-regulator-pwm
Ponieważ pierwszy prototyp będzie robiony dla jakiejś małej lampki nad biurko (prawdopodobnie lampka doświetlająca delikatnie otoczenie monitora i klawiatury), planuję na razie zrobić na oddzielnej płytce moduł z AMC, a sekcję sterującą na 555 złożyć na płytce testowej - będę miał wtedy możliwość dobrania optymalnych elementów.
Przy okazji, czy możecie polecić jakiś sprawdzony schemat z programowym sterowaniem PWM przez Attiny13? Nie jestem jeszcze zbyt oblatany z mikrokontrolerami, widziałem coś takiego na Attiny25, prawdopodobnie bardzo zbliżony schematem, z tym że u mnie na końcu zamiast tranzystora ma być 2-4 układów AMC:
http://www.dg7xo.de/selbstbau/luxeon-logik.html
Sam układ sterowania PWM wziąłem ze schematu:
http://www.domnick-elektronik.de/elek/s555_pwm.gif
zamieszczonego na forum:
http://aqua-reef.pl/topic/3136-prosty-regulator-pwm
Ponieważ pierwszy prototyp będzie robiony dla jakiejś małej lampki nad biurko (prawdopodobnie lampka doświetlająca delikatnie otoczenie monitora i klawiatury), planuję na razie zrobić na oddzielnej płytce moduł z AMC, a sekcję sterującą na 555 złożyć na płytce testowej - będę miał wtedy możliwość dobrania optymalnych elementów.
Przy okazji, czy możecie polecić jakiś sprawdzony schemat z programowym sterowaniem PWM przez Attiny13? Nie jestem jeszcze zbyt oblatany z mikrokontrolerami, widziałem coś takiego na Attiny25, prawdopodobnie bardzo zbliżony schematem, z tym że u mnie na końcu zamiast tranzystora ma być 2-4 układów AMC:
http://www.dg7xo.de/selbstbau/luxeon-logik.html
Witam
Jeśli chodzi o lampkę biurkową, to polecał bym Ci przetwornicę ze sterowaniem CC. Jeśli zastosujesz nieodpowiednią częstotliwość PWM i wejdzie ona w interakcję z częstotliwością odświeżania monitora, może pojawić się denerwujące migotanie.
Układy AMC zasadniczo stosujemy w latarkach, ze względu na małe rozmiary i doskonałe spasowanie z zasilaniem 1 x LiIon, w przypadku stacjonarnego projektu, nie ograniczają Cię tak bardzo wymiary, a w prosty sposób można zrealizować regulację ciągłą przetwornicy step-down, na popularnych układach dedykowanych do LED.
Tu masz przykład jak to prosto "ożenić" z µC, a jeśli chodzi o sterowanie potencjometrem, to będzie jeszcze prostsze w realizacji.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o lampkę biurkową, to polecał bym Ci przetwornicę ze sterowaniem CC. Jeśli zastosujesz nieodpowiednią częstotliwość PWM i wejdzie ona w interakcję z częstotliwością odświeżania monitora, może pojawić się denerwujące migotanie.
Układy AMC zasadniczo stosujemy w latarkach, ze względu na małe rozmiary i doskonałe spasowanie z zasilaniem 1 x LiIon, w przypadku stacjonarnego projektu, nie ograniczają Cię tak bardzo wymiary, a w prosty sposób można zrealizować regulację ciągłą przetwornicy step-down, na popularnych układach dedykowanych do LED.
Tu masz przykład jak to prosto "ożenić" z µC, a jeśli chodzi o sterowanie potencjometrem, to będzie jeszcze prostsze w realizacji.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Generalnie traktuję to jako absolutny początek mojej zabawy z oświetleniem LED, AMC pójdą na lampki rowerowe i do czołówek, tutaj piszę raczej o zrobieniu prototypu dydaktycznego, na którym złapię pierwsze szlify. W przypadku lampki biurkowej, gdzie piszesz o przetwornicy sterowanej CC (na dzisiaj jest to dla mnie nowy termin), zastosuję raczej proste sterowanie potencjometrem. Obserwując płytki PCB z AMC7153 w większości widać tam mikrokontroler sterujący (Attiny lub PIC) i tego schematu oraz kodu na dzisiaj szukam.
- Calineczka
- Kontakt:
No to poczytałem wszystkie tematy założone przez Kolegę Pyra, teraz muszę to przekompilować w głowie jakoś i zacząć robić jakiś układ prototypowy. Widziałem układ Attiny13+MOSFET i Attiny+AMC7135 (rozbudowana czołówka, kilka diod sterowanych z kontrolera). Myślę, że będę szedł w kierunku tego drugiego pomysłu (oczywiście na jedną diodę mocy). A moje wnioski dodatkowe są takie, że jak ktoś przetacza obudowę alu, bo mu brakuje 0,1mm (!) to mamy do czynienia z fanatykiem DIY Oczywiście jestem za precyzją, ale pełen podziw i szacunek.
Witam
Pozdrawiam
E tam 0,1mm to dość dużo, taką szerokość mają czasem u mnie ścieżki., więc może na jedną zabraknąć miejsca....yogi009 pisze:A moje wnioski dodatkowe są takie, że jak ktoś przetacza obudowę alu, bo mu brakuje 0,1mm (!) to mamy do czynienia z fanatykiem DIY Oczywiście jestem za precyzją, ale pełen podziw i szacunek.
Pozdrawiam
No, w sumie też doszedłem do ścieżek o szerokości 16 milisów, ale to już robiłem potem metodą fotochemiczną, bo moje żelazko mnie wyśmiało A Twoje 0,1mm podziwiam, dla mnie zawsze największym kłopotem jest wykonanie dobrej obudowy do tej płytki, co właśnie zaczęła działać
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lip 2011, 15:13 przez yogi009, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Od kilku miesięcy leży w kącie układ oświetlenia akwarium, bo nie mogę się zabrać za obudowę....
Pozdrawiam
He he ja też tak mam...yogi009 pisze:dla mnie zawsze największym kłopotem jest wykonanie dobrej obudowy do tej płytki, co właśnie zaczęła działać
Od kilku miesięcy leży w kącie układ oświetlenia akwarium, bo nie mogę się zabrać za obudowę....
Pozdrawiam
No to wykonałem ten ostatni schemat na płytce stykowej, układ działa, ale nie osiąga pełnej jasności, mam wrażenie, że ustawienie potencjometru w pozycji "maksymalnej" daje w efekcie około 40% jasności diody, a może i nawet mniej, bo na diodę (oczywiście na fabrycznym podłożu aluminiowym 14mm) w ogóle nie muszę zakładać radiatora i jest ona praktycznie zimna. Wczoraj zrobiłem prawą część układu, tylko AMC7135 i ta sama dioda Cree M3 1W i wiem, jakiej jasności mogę się spodziewać przy prądzie 350mA. Niestety mój prosty cyfrowy miernik nie pokaże mi solidnie wartości prądu na diodzie, muszę więc Kolegów związanych zawodowo z elektroniką poprosić o sugestię co do zmiany wartości elementów (jak przypuszczam chodzi o elementy RC w okolicy 555 odpowiadające za wypełnienie sygnału, myślę że obecnie nie mogę wypełnić przebiegu prostokątnego w 95% stanem high).
Zauważyłem, że wyjęcie C1 w ogóle nie zmienia pracy układu