AMC7135 + PWM na 555 - proszę o weryfikację schematu

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
yogi009

AMC7135 + PWM na 555 - proszę o weryfikację schematu

Post autor: yogi009 »

Dostałem wreszcie porcję kilku układów AMC7135, postanowiłem na dobry początek zrobić układ zasilany z sieci (oczywiście przez jakiś mały zasilacz) z prostą regulacją PWM. Proszę o ew. uwagi, następny etap to będzie wymiana sterowania na Attiny13, wtedy to już albo na rower, albo do czołówki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

yogi009, na szybko to LED+ musi być do +5V a nie do wyjścia 555
yogi009

No jasne, przegapiłem tak oczywistą rzecz, dzięki serdeczne, potem człowiek machnie PCB i mu nie wiedzieć czemu nie działa. Oto poprawiona wersja:

Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

yogi009, nie wiem jak ten C1 będzie się zachowywał ładowany z wyjścia 555, ale może się okazać, że będzie przeszkadzał. Wywalić ;-)
Jak dobierałes elementy dla 555? Podaj opracowanie, nie chce mi się teraz pdf-a szukać...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Celem wyjaśnienia, dioda LL4148 to wersja SMD diody 1N4148.. bo nie wiem w jakiej technice montażu będziesz robił.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
yogi009

Wywaliłem więc kondensator elektrolityczny na wejściu AMC7135, trochę poukładałem numerację i opisy elementów. Całość będzie zrealizowana w technologii SMD, jakoś bardziej mi pasuje, nie trzeba wiercić :-)

Obrazek

Sam układ sterowania PWM wziąłem ze schematu:

http://www.domnick-elektronik.de/elek/s555_pwm.gif

zamieszczonego na forum:

http://aqua-reef.pl/topic/3136-prosty-regulator-pwm

Ponieważ pierwszy prototyp będzie robiony dla jakiejś małej lampki nad biurko (prawdopodobnie lampka doświetlająca delikatnie otoczenie monitora i klawiatury), planuję na razie zrobić na oddzielnej płytce moduł z AMC, a sekcję sterującą na 555 złożyć na płytce testowej - będę miał wtedy możliwość dobrania optymalnych elementów.

Przy okazji, czy możecie polecić jakiś sprawdzony schemat z programowym sterowaniem PWM przez Attiny13? Nie jestem jeszcze zbyt oblatany z mikrokontrolerami, widziałem coś takiego na Attiny25, prawdopodobnie bardzo zbliżony schematem, z tym że u mnie na końcu zamiast tranzystora ma być 2-4 układów AMC:

http://www.dg7xo.de/selbstbau/luxeon-logik.html
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Jeśli chodzi o lampkę biurkową, to polecał bym Ci przetwornicę ze sterowaniem CC. Jeśli zastosujesz nieodpowiednią częstotliwość PWM i wejdzie ona w interakcję z częstotliwością odświeżania monitora, może pojawić się denerwujące migotanie.
Układy AMC zasadniczo stosujemy w latarkach, ze względu na małe rozmiary i doskonałe spasowanie z zasilaniem 1 x LiIon, w przypadku stacjonarnego projektu, nie ograniczają Cię tak bardzo wymiary, a w prosty sposób można zrealizować regulację ciągłą przetwornicy step-down, na popularnych układach dedykowanych do LED.
Tu masz przykład jak to prosto "ożenić" z µC, a jeśli chodzi o sterowanie potencjometrem, to będzie jeszcze prostsze w realizacji.

Pozdrawiam
yogi009

Generalnie traktuję to jako absolutny początek mojej zabawy z oświetleniem LED, AMC pójdą na lampki rowerowe i do czołówek, tutaj piszę raczej o zrobieniu prototypu dydaktycznego, na którym złapię pierwsze szlify. W przypadku lampki biurkowej, gdzie piszesz o przetwornicy sterowanej CC (na dzisiaj jest to dla mnie nowy termin), zastosuję raczej proste sterowanie potencjometrem. Obserwując płytki PCB z AMC7153 w większości widać tam mikrokontroler sterujący (Attiny lub PIC) i tego schematu oraz kodu na dzisiaj szukam.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

yogi009, na forum Pyra zamieścił swój sterownik z oprogramowaniem, szukałeś?Znalazłeś?
yogi009

No to poczytałem wszystkie tematy założone przez Kolegę Pyra, teraz muszę to przekompilować w głowie jakoś i zacząć robić jakiś układ prototypowy. Widziałem układ Attiny13+MOSFET i Attiny+AMC7135 (rozbudowana czołówka, kilka diod sterowanych z kontrolera). Myślę, że będę szedł w kierunku tego drugiego pomysłu (oczywiście na jedną diodę mocy). A moje wnioski dodatkowe są takie, że jak ktoś przetacza obudowę alu, bo mu brakuje 0,1mm (!) to mamy do czynienia z fanatykiem DIY :-) Oczywiście jestem za precyzją, ale pełen podziw i szacunek.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
yogi009 pisze:A moje wnioski dodatkowe są takie, że jak ktoś przetacza obudowę alu, bo mu brakuje 0,1mm (!) to mamy do czynienia z fanatykiem DIY :-) Oczywiście jestem za precyzją, ale pełen podziw i szacunek.
E tam 0,1mm to dość dużo, taką szerokość mają czasem u mnie ścieżki., więc może na jedną zabraknąć miejsca.... :mrgreen:

Pozdrawiam
yogi009

No, w sumie też doszedłem do ścieżek o szerokości 16 milisów, ale to już robiłem potem metodą fotochemiczną, bo moje żelazko mnie wyśmiało :) A Twoje 0,1mm podziwiam, dla mnie zawsze największym kłopotem jest wykonanie dobrej obudowy do tej płytki, co właśnie zaczęła działać :-)
Ostatnio zmieniony wtorek 26 lip 2011, 15:13 przez yogi009, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
yogi009 pisze:dla mnie zawsze największym kłopotem jest wykonanie dobrej obudowy do tej płytki, co właśnie zaczęła działać :-)
He he ja też tak mam... ;)
Od kilku miesięcy leży w kącie układ oświetlenia akwarium, bo nie mogę się zabrać za obudowę....

Pozdrawiam
yogi009

Obrazek

No to wykonałem ten ostatni schemat na płytce stykowej, układ działa, ale nie osiąga pełnej jasności, mam wrażenie, że ustawienie potencjometru w pozycji "maksymalnej" daje w efekcie około 40% jasności diody, a może i nawet mniej, bo na diodę (oczywiście na fabrycznym podłożu aluminiowym 14mm) w ogóle nie muszę zakładać radiatora i jest ona praktycznie zimna. Wczoraj zrobiłem prawą część układu, tylko AMC7135 i ta sama dioda Cree M3 1W i wiem, jakiej jasności mogę się spodziewać przy prądzie 350mA. Niestety mój prosty cyfrowy miernik nie pokaże mi solidnie wartości prądu na diodzie, muszę więc Kolegów związanych zawodowo z elektroniką poprosić o sugestię co do zmiany wartości elementów (jak przypuszczam chodzi o elementy RC w okolicy 555 odpowiadające za wypełnienie sygnału, myślę że obecnie nie mogę wypełnić przebiegu prostokątnego w 95% stanem high).

Zauważyłem, że wyjęcie C1 w ogóle nie zmienia pracy układu :-)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Jak znajdę 555 to wieczorem sprawdzę, bo wydaje się, że wszystko powinno być OK.

Pozrawiam
ODPOWIEDZ