Sterownik mikroprocesorowy - tryby pracy

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Mam w bikelampce przetwornice by EdiM 700/350/Strobo i ostatniego trybu użyłem aż jeden raz. Migające światło z diod jest na tyle moce ze odbija się od znaków na drodze i bardzo skutecznie mnie oślepiało i baardzo męczyło oczy (jechałem po dobrze oświetlonej ulicy w centrum miasta) . Przy małych lampkach jest może ok, ale przy PowerLedach to zabójstwo dla oczu. Takie jest moje zdanie :).
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Dokładnie dlatego strobe mode owszem ale na 20mA.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Miałem/używałem strobo w trybie high na rowerze- wcale nie oślepia - zwłaszcza w mieści- za to fajnie znaki świecą i widac z daleka nas
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Witam
Dziękuję za dotychczasowe opinie.
Na początku wątku miałem na uwadze 4 kombinacje, ponieważ właśnie chcę użyć jednego procesora, który w zależności od ustawienia 2 pinów będzie pracował w odpowiednim trybie.
Co do pamięci ostatniego trybu, wykluczam taka możliwość w użytym procku, ponieważ nie ma ona pamięci. Jak dla mnie podstawa to układ z małą ilością elementów oraz zajmujący mało miejsca.
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
DNF

Post autor: DNF »

EdiM, to nawet lepiej ze nie bedzie miala pamieci. Mnie pamiec strasznie denerwuje w driverkach.Taki przyklad z zycia: ostatnio uzywalem strobo, zeby sie pochwalic jaka mam latare, w nocy ide po domu i chce miec tryb low a tu strobo..i musze wszystkich budzic swieceniem i klikaniem az znajde LOW, a wsrod 16-stu trybow nie jest to takie wcale latwe:/
Pozdrawiam
DNF
kisi

Post autor: kisi »

Ja w ogole uważam że 16 trybów jest nieporozumieniem i tyle. Nie wierzę że wszytskie sa niezbędne a jeśli nawet są to konia z rzędem temu kto w nagłej sytiacji bedzie szukał odreślonego trybu pracy latarki np. no nie wiem SOS czy jakiegoś innego.
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Witam
Powoli mi się klaruje rozwiązanie.
Dla lampki rowerowej proponuję:
70%/100/30/strobo 30% (3-4Hz)

Zastanawiam się nad strobo takim, że świeci lekko cały czas i rozbłyskuje mocniej. Czy to byłoby lepsze?

Latarka 1 - przetrwania - oszczędna z SOS:
100/40/5/SOS

Latarka 2 - pierwszy tryb średni
70/100/20/flash (krótkie błyski co np. 1 sek)

Latarka 3 - bez migania
100/70/40/10

Ogólnie można wybrać jeden z tych trybów sprzętowo. Potem raczej nie ma możliwości zmiany. Jak dla mnie chodzi o to by mieć mało (jedną) wersję programu, a konfigurację zmieniać na dwóch pinach.
Pozdrawiam
--
EdiM
emerel

Post autor: emerel »

EdiM pisze:Witam
Powoli mi się klaruje rozwiązanie.
Dla lampki rowerowej proponuję:
70%/100/30/strobo 30% (3-4Hz)

Zastanawiam się nad strobo takim, że świeci lekko cały czas i rozbłyskuje mocniej. Czy to byłoby lepsze?
a ile A to jest 100%?
może by tak - na rower: 350mA / 700mA / 1000mA i strobo - z tymi rozbłyskami jak dla mnie byłoby bardzo OK
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Witam
Prąd max to zupełnie inna sprawa. Ogólnie będę chciał by to było
700 - dla tych którzy używają diod 700mA
1000 - dla XR-E itp
1200mA - j.w. dla tych co lubią więcej mocy niż przewiduje producent
W przyszłości także np. 2,8A.
Pozdrawiam
--
EdiM
Awatar użytkownika
Biszkopt

Post autor: Biszkopt »

Witam

A może Latarka 3 - bez migania, (ponieważ nie taktyczna i przetrwania), mogłaby mieć odwróconą kolejność ustawienia mocy 10/40/70/100. Nie zawsze używając latarki trzeba krzyczeć na całą okolicę "TU JESTEM, PATRZCIE".
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Kwestia kolejności trybów, jest zawsze problematyczna, jedni wolą takie drudzy inne.
Ja przed sekundą zmontowałem sobie driwerek na ATtiny z następująca kolejnością trybów:

50% - 10%- 100% -STROBO(3 szybkie błyski 100% i dłuższa przerwa, dioda nie jest wygaszana całkowicie tylko zmniejszana jasność do 50%)
Obsługa oczywiście jednym przyciskiem. Latarkę wyłącza się długim przyciśnięciem.
Więcej trybów w latarcę prawdę mówiąc mi nie trzeba. Będę ją testował w długi weekend :D :D :D
ODPOWIEDZ