Wybór latarki na 100lat, do 250zł

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mateuszb9

Wybór latarki na 100lat, do 250zł

Post autor: mateuszb9 »

Jako, iż jest to moja pierwsza wypowiedź na forum - witam wszystkich serdecznie; kłania się Mateusz z Polski wschodniej, niesłusznie nazywanej "B".

A teraz do rzeczy: szukam latarki (a jakże...). Jakiej?

-do 250zł
-zasilana 2xAA - posiadam Sanyo Eneloop+ładowarka i chciałbym tego wreszcie użyć (bo się tylko kurzą w szafie)
-musi przetrwać tytułowe 100 lat (wiem, przesadzam - ale musi być solidna, niezawodna, etc.)
-do czego? Miałem napisać: "Do wszystkiego" ale czuję, że zostałbym zaraz wychłostany. No więc tak: do zajrzenia pod łóżko, żeby znaleźć pająka; do spaceru po lesie; do grzebania po zakamarkach garażu; do szukania komarów na ścianach pokoju; do zabrania ze sobą na wakacje w razie, gdyby ciągłość dostaw prądu w miejscu przeznaczenia okazała się niewystarczająca.
-wielkość - dłuższa od kciuka, ale krótsza, niż dwudziestocentymetrowa linijka (choć tutaj sprawę załatwia warunek "2xAA" - a może się mylę?)
-wygląd - nieistotny (w dowolnym kolorze, pod warunkiem, że będzie to kolor czarny albo srebrny, tudzież ich kombinacje i odcienie)
-do moich zastosowań (chyba...) powinna dawać raczej światło bardziej rozproszone i równomierne, zamiast skupionego, punktowego i ostrego (czyli "flood", a nie "spot")
-jestem troszeczkę uczulony na tzw. chińszczyznę (biorę Amertil, ale rzadko kiedy pomaga) - a więc napis "Made in China" niemile widziany
-kupno w Polsce
-używana będzie raczej od święta - będzie traktowana jako coś "na wszelki wypadek" - no chyba, że okaże się tak przydatna, praktyczna i sprytna, że będzie ze mną chodziła zawsze i wszędzie. Tzn. ja będę ją nosił - nie wymagam od latarki własnego napędu i nóg.

Dodam, że moja znajomość tematu jest na poziomie wiedzy przeciętnego polityka płci męskiej o szydełkowaniu. Np. gdy kupię kiedyś żyrandol, będę musiał do kogoś zadzwonić i poprosić o jego montaż. Aż zacytuję jednego z angielskich dziennikarzy motoryzacyjnych, którego opinię podzielam: "Elektryczność to dla mnie tajemnica. Nikt jej tak naprawdę nie rozumie. Właściwie, to ja nie wierzę w prąd." - James May

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Choć za samo doczytanie do końca mojego postu powinni dawać darmowe snickersy lub jabłka (są zdrowsze).

Pozdrowienia ze wschodu,
Mateusz
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Witaj Mateuszu,

Wprawdzie pytań "jaką latarkę kupić" było już sporo ale rzadko kiedy warunkiem podstawowym jest trwałość i niezawodność a nie niska cena ;) To miłe. W związku z tym poleciłbym Ci na pierwszym miejscu, ze względu na jakość wykonania, użyteczny rozkład światła, gwarancję i dostępność w kraju w cenie zbliżonej do Twojego maksimum latarki Quark AA2. SKLEP - kliknij w "Latarki 4Sevens" plus recnezja 1 recenzja 2. Niestety, nie ominie Cię kolejna dawka leków odczulających... Firma jest Amerykancka ale przez ... Chińczyków prowadzona ;) To, czy Taktyczny czy Regularny to już musisz ocenić sam. Tylko uwaga - odradzam wersję z diodą S2. Jeśli już to R5, chyba, że dorwiesz gdzieś jeszcze z wcześniejszą diodą (o ile dobrze pamiętam to R2).

A za chwilę pomyslę co dalej ewentualnie polecić jako alternatywę...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jeśli jednak ten flood nie jest bardzo krytyczny, to proponował bym Ci iTP Light Eluma SA2. Jest przeze mnie przetestowana w "warunkach bojowych" poza tym jest jeszcze pięciu testerów o wiedzy latarkowej na poziomie zerowym, którzy chwalą sobie ją za niezawodność oraz łatwość obsługi (zmiana trybów osobnym przyciskiem na głowicy). Rozkład światła wygląda tak, że widzisz bliski plan dość szeroko a dość daleko oświetlasz środek. Miałem ten model na inne zasilanie, której stratę jeszcze opłakuję.....

Pozdrawiam
PS: Od razu uprzedzam, że gumowe uszczelki nie przeżyją 100lat, a dioda poświeci ciągle raptem 10 ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
mateuszb9

Dziękuję za pierwsze podpowiedzi.

@Pikom
Dlaczego wersja z diodą S2 jest niewarta uwagi? W wersji regularnej tylko taka jest oferowana... Wersja taktyczna - owszem, ma diodę R5. Choć dla mnie to tylko litera i cyfra...

@Pyra
Przeglądając forum i oferty sklepów spotkałem się już z pochlebnymi opiniami na temat tej latarki (iTP Light Eluma). Coś w tym musi być.

Aha, co do moich planów dot. karmienia latarki Eneloop'ami - czy będzie się to wiązało z jakimiś ograniczeniami (moc, barwa, długość życia, etc.)? Dodam, że są one tak oto opisane: Size AA HR6, 1.2V, 2000mAh.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

mateuszb9 pisze:Aha, co do moich planów dot. karmienia latarki Eneloop'ami - czy będzie się to wiązało z jakimiś ograniczeniami (moc, barwa, długość życia, etc.)?

Te akumulatorki to aktualnie chyba najlepszy wybór jeśli chodzi o latarki. Jeśli światełko jest zaprojektowane na zasilanie 2xAA to wszystko gra. Eneloopy mają jeszcze tę zaletę, że oddają duży prąd prawie do końca, więc nie zauważysz spadku jasności w trakcie eksploatacji.
mateuszb9 pisze:Dodam, że są one tak oto opisane: Size AA HR6, 1.2V, 2000mAh.
Ważne jest jeszcze jedno oznaczenie UTG (starszy typ) i UTGA (nowszy). No i oczywiście pewne źródło zaopatrzenia, bo podróby też są na rynku....

Pozdrawiam

PS: Z tego co pamiętam to dioda S2 przy nieznacznie większej ilości światła, potrafi dać niebieskawe zabarwienie....
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Te Quarki które miałem w łapkach z diodami S2 miały zielonkawy (dla mnie dość brzydki) odcień. Dla niektórych to nie do zniesienia... Szkoda ryzykować moim zdaniem. Lub trzeba samemu zobaczyć jak to świeci. Zobacz tu porównanie kolorków: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#54043

Zawsze możesz zapytać się panów z 4sevens.pl czy gdzieś tam nie mają zachomikowanej latarki z diodą R5...

Przy okazji - nie przeczę, że są też inne ciekawe i wartościowe latarki, jak choćby wymieniona przez Pyrę iTP SA2 Eluma (też mam taką :) ), czy inne, ale chyba warunek "na 100 lat" wydaje się spełniać w największym stopniu właśnie Quark - choćby ze względu na oficjalną gwarancję 10-letnią ;) I tak nie poprzestaniesz na jednej latarce, jestem pewien :P
Pozdr.
Pikom
mateuszb9

Mhm...
Tylko skąd bierze się dwukrotna różnica w cenie między omawianymi latarkami...?

Wciąż szukam i szukam... No i natknąłem się na takie oto cuda:
-ThruNite Neutron 2A XM-L T6 http://www.jet-pol.pl/p429,thrunite-neu ... -l-t6.html
-EagleTac P100A2 http://jet-pol.pl/p72,latarka-eagletac-p100a2-kit.html
-Mini MAGLITE LED http://www.bron.pl/shopbron/product/LAT ... arna/19249
-Tiablo TL-1 http://www.jet-pol.pl/p52,latarka-tiabl ... menow.html

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał styczność z którymś z w/w świecideł? A może znane są jakieś "cechy" konkretnych marek - jak w przypadku świata samochodów (bez urazy, oczywiście)? Coś w rodzaju: "Mazda dobrze się prowadzi", "Citroen jest plastikowy", "Audi jest drogie w naprawie", "McLaren jest szybszy od Ferrari", etc.?

@Pyra
Sprawdziłem - są oznaczone UTG. Czy to jest ważne?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
mateuszb9 pisze:@Pyra
UTG są starsze i mają mniejszą ilość cykli ładowania, przynajmniej teoretycznie...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

mateuszb9 pisze:Mhm...
Tylko skąd bierze się dwukrotna różnica w cenie między omawianymi latarkami...?
No tak.... pytanie dość istotne... Ale tu już musisz sam pogłówkować.
mateuszb9 pisze:@Pyra
Pozwolę sobie też coś w tej sprawie powiedzieć - jeśli kupowałbyś nowe to patrz czy są UTG czy UTGA. Jeśli już masz UTG to ich używaj i nie przejmuj się, nie zauważysz w sumie różnicy ;)
mateuszb9 pisze:Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał styczność z którymś z w/w świecideł? A może znane są jakieś "cechy" konkretnych marek - jak w przypadku świata samochodów (bez urazy, oczywiście)? Coś w rodzaju: "Mazda dobrze się prowadzi", "Citroen jest plastikowy", "Audi jest drogie w naprawie", "McLaren jest szybszy od Ferrari", etc.?
?
Proszę, poczytaj trochę więcej forum, dobrze? Bo skoro pytasz konkretnie, dostajesz konkretne odpowiedzi a dalej masz wątpliwości i dopiero teraz wyszukałeś takie a nie inne latarki to wskazuje, że pytanie pierwsze zadane było bez dłuższego przygotowania... Sorki, ale nikt nie streści Ci zawartości całego forum w kilku zdaniach z charakterystyką ogólną każdej z możliwych marek na rynku.

Do tego zestawiasz ze sobą tak rożne latarki, że ciężko jest je porównywać i wskazać Ci co lepsze a co gorsze...

EDIT:
PS
A swoją drogą sam bym chętnie do kolekcji dokupił P100A2 a Neutrona wypróbował... Choć w przypadku Neutrona wynik 250 lumenów przez 1,5 godziny jest dość kiepski jak na zastosowaną diodę moim skromnym zdaniem. Ale nie spodziewam się by te latarki zakasowały Quarka starannością wykonania. A już z całą pewnością nie mają takiej gwarancji i możliwości kombinowania ze zmiennymi modułami (np. zmiany zasilania...).
Pozdr.
Pikom
mateuszb9

No dobrze, poczytałem i mam faworytów; jednak kilka wątpliwości pozostaje.

1. iTP SA2 Eluma - głównie ze względu na stosunek cena/możliwości; pytanie: czy można ją postawić pionowo, aby służyła jako świeczka? Czy w ogóle takie coś jest użyteczne? Czytałem kilka recenzji tej latarki i ktoś napisał, że ze względu na nietypową budowę latarka w takim ustawieniu "waha się". (?)
2. ThruNite Neutron 2A XM-L - właśnie ze względu na diodę - oglądałem recenzję i świeci dokładnie tak, jak tego potrzebuję - szeroko i równomiernie. Ponawiam wobec tego pytanie: czy jakiś użytkownik latarki tejże firmy mógłby się wypowiedzieć o jakości, trwałości, etc.? Firma jest, zdaje się, z Hong Kongu - więc pewnie nie obejdzie się bez leków...

Aha, jeszcze jedno - jaka latarka, mieszcząca się w zadanym przedziale cenowym, będzie godna polecenia - ale tylko i wyłącznie z diodą XM-L? Oprócz w/w ThruNite znalazłem jedynie kilka modeli ~500zł...

Z góry dziękuję,
Mateusz.
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

90% markowych latarek to są produkty chińskie. Nie ma co zwracać na to uwagi. Fenix Jetbeam, Thrunite itp, to bardzo dobre jakościowo latarki.
ITP SA2 z dioda R5 to bardzo udany kompromis, flod-zasięg. Dodatkowy przełącznik do zmiany trybów jest bardzo wygodny.
Osobiście nie dał bym za latarkę na 2AA więcej jak 200zł. 18650 bije na głowę 2AA pojemnością i wymiarami. Podejrzewam że to nie będzie Twoja ostatnia latarka :) Ciekawość zasilania 18650 nie da spokoju :idea:
mateuszb9

Do użytkowników SA2 Eluma: czy do tej latarki istnieje dyfuzor lub inny wynalazek rozpraszający światło? Szukałem, a nie znalazłem. A jeśli znajdę, to wybór będzie tylko jeden...

Z góry dzięki,
pozdrowienia.
Luigi

Post autor: Luigi »

Może szybki rozpraszające z flashlightlens?
Obrazek
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
mateuszb9

Pomysł dobry, ale niestety nie przewiduję zakupów za granicą. Można to dostać w Polsce?
DNF

Post autor: DNF »

Można zrobić samemu :)
Bierzesz szybkę pasującą do Elumy, papier ścierny średnioziarnisty i zasuwasz :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ