Pytanie dotyczące taśmy LED - światło

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
maartiinoo

Pytanie dotyczące taśmy LED - światło

Post autor: maartiinoo »

Witam serdecznie,

trafiłem wczoraj na to forum, już trochę poczytałem, pooglądałem, znalazłem trochę inspiracji :)
Mam w pokoju narazie ozdobne oświetlenie modułami led (3 led) o kolorze niebieskim, za szafkami, za telewizorem, nad biurkiem. Jednakże chciałbym je zmienić, niebieski kolor trochę ni w ząb ni w oko mi nie pasuje ;)

Trafiłem na tę aukcję: http://allegro.pl/tasma-elastyczna-300- ... 34296.html . Czy światło, które daje taka taśma jest rozproszone? Czy punktowe tak jak w przypadku pojedynczych diod, takich jak ta: http://www.piekarz.pl/images/offer/5e2eab6b04.jpg ?

I od razu proszę o radę na przyszłość, skąd mam wiedzieć, że światło jest rozproszone czy punktowe? Mam patrzeć na kąt świecenia?

Pozdrawiam, Martin.
DNF

Post autor: DNF »

Witaj :)
Taśma ma rozproszone światło. Dioda, którą pojazałeś w drugim linku, może mieć światło skupione bądź rozproszone.
Po zdjęciu od boku się nie pozna, jedynie po fotce soczewki, czyli od frontu.
Ogólnie jeśli chodzi o skupienie/rozproszenie to: tak, patrzysz na kąt skupienia :)
Pozdrawiam
DNF
maartiinoo

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Skorzystam z okazji i odrazu dopytam się o coś jeszcze: znalazłem taśmę RGB, w odcinkach po 10 cm. Chciałbym je podłączyć do sterownika/kontrolera z pilotem na podczerwień w dwóch szeregach po 9 pasków (po 3 led). Wyglądałoby to mniej więcej tak:
.......... |---D---D---D---D---D---D---D---D---D---|
---K----|.........................................................|----
...........|---D---D---D---D---D---D---D---D---D---|

K - kontroler
D - diody

Czy taka konstrukcja mi odpadli? :)
DNF

Hehe, odpali czy zapali :D
Podaj parametry sterownika oraz jakiś namiar na dane taśmy.
Najlepiej do obu rzeczy PDFy :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Raczej nie odpali, że względu na wymagane dość wysokie napięcie na wyjściu sterownika
maartiinoo

http://allegro.pl/zestaw-tasma-smd-list ... 72983.html
Coś takiego ;) Sęk jedynie w tym, że taśmę chciałbym porozcinać.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Paski do tego sterownika łączy się równolegle, czyli tak jak masz punkty lutownicze na początku i końcu każdego segmentu. Jeden segment (3 x LED) jest w tym przypadku najmniejszą jednostką na jaką możesz cały pasek podzielić.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
maartiinoo

Teraz w pokoju mam połączone szeregowo moduły po 3 LED każdy.
A czemu nie mogę połączyć szeregowo osobnych pasków po 3 LED?

Np w taśmie metrowej mamy 20 odcinków po 5 cm złączonych ze sobą fabrycznie, mi chodzi po prostu o rozciągnięcie/ przedłużenie ich między sobą, nie potrzebne mi tak gęste rozmieszczenie diod.

Podłączenie ilustruje obrazek:
Obrazek

Przy czym K- kontroler, a 3D - 3 diody (wycięte z taśmy)
Awatar użytkownika
hagrid

Możesz zrobić tak jak myślisz, ale niezbyt szczęśliwie to opisałeś.
Taśmę rozcinasz i wykonujesz odpowiednie połączenia między 3-diodowymi odcinkami. Tylko że elektrycznie to łączysz je równolegle, łączenie diod szeregowo wymaga odpowiednio większego napięcia końcowego.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

maartiinoo pisze:Teraz w pokoju mam połączone szeregowo moduły po 3 LED każdy.
A czemu nie mogę połączyć szeregowo osobnych pasków po 3 LED?

Np w taśmie metrowej mamy 20 odcinków po 5 cm złączonych ze sobą fabrycznie, mi chodzi po prostu o rozciągnięcie/ przedłużenie ich między sobą, nie potrzebne mi tak gęste rozmieszczenie diod.
A to właśnie jest połączenie równoległe, gdybyś przeanalizował połączenia na płytce to to widać.
Twój pomysł z "rozciągnięciem" paska jest jak najbardziej prawidłowy jak już wspomniał hagrid.

Pozdrawiam
maartiinoo

Dzięki wielkie za odpowiedzi i pomoc ;)

Niestety nie znam się aż tak na elektryce, opisałem tak jak to widziałem - faktycznie nie tak jak jest to faktycznie.

Teraz pozostaje mi już tylko zamówić zestaw i czekać na przesyłkę. Jak już uda mi się wszystko podłączyć to postaram się wrzucić zdjęcia z efektem końcowym :)

Edit: A przypomniało mi się coś, do łączenia tych odcinków (ledy RGB) potrzebuje po 4 przewody (do R, G, B i V) tak? Czy muszą to być grube przewody (mam takie do głośników), czy mogą to być cieńsze sygnałowe, np taki 4 żyłowy?

I czy z tego zestawu: http://allegro.pl/zestaw-tasma-smd-list ... 72983.html w którym jest ten kontroler, mogę go podłączyć do zwykłego zasilacza (teraz używam taki z ładowarki do komórki)?
Awatar użytkownika
hagrid

Tak, potrzebne będą po 4 przewody, nie muszą być głośnikowe, nie będą tam płynąć wielkie prądy, chyba że mają byc długie (jeśli czegoś nie pomieszałem to teoretycznie max 1,2 A dla przewodu zasilającego ,po 400mA RGB dla przewodów od sterownika do pierwszego fragmentu taśmy, czym dalej tym prąd mniejszy.)
maartiinoo pisze:I czy z tego zestawu: http://allegro.pl/zestaw-...1706572983.html w którym jest ten kontroler, mogę go podłączyć do zwykłego zasilacza (teraz używam taki z ładowarki do komórki)?
Z opisu aukcji wynika że zasilacz powinien mieć napięcie wyjściowe 12V i odpowiednią wtyczkę "gniazdo zasilania DC: 5,5/1,5mm "+" w środku", powinien mieć też odpowiednią obciążalność prądową - moc taśmy wg opisu to 14,4W/mb. No i nie wiem czy chińskie ładowarki do telefonów, jeśli już mają takie parametry, są przystosowane do pracy ciągłej - lepiej rozglądnąć się za czymś solidniejszym.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
maartiinoo pisze:I czy z tego zestawu: http://allegro.pl/zestaw-tasma-smd-list ... 72983.html w którym jest ten kontroler, mogę go podłączyć do zwykłego zasilacza (teraz używam taki z ładowarki do komórki)?
Podłączyć możesz, ale niekoniecznie będzie to działać. Pomijając wielkość i rodzaj wtyku (o czym już wspomniano) pozostaje jeszcze kwestia napięcia zasilania i jego stabilizacji.
Zasilacze od komórek (nie ładowarki, bo te w 99,9% są w telefonie) dysponują napięciem wyjściowym od 5 do 12V ale nie stabilizowanym. Te które mają na biegu luzem te 8 - 12V mają jednak brak stabilizacji i małą obciążalność, więc po podłączeniu większej ilości diod napięcie bardzo spadnie, mogą nawet przestać świecić diody. Sama "ładowarka" może natomiast po dłuższym czasie ulec uszkodzeniu.
Proponuję Ci zakup odpowiedniego zasilacza dedykowanego do listew LED 12V.

Pozdrawiam
DNF

Tudzież zmontować taki zasilacz samemu :)
ODPOWIEDZ