Pomoc w wyborze lampki na rower / bardzo pilne
Pomoc w wyborze lampki na rower / bardzo pilne
Witam!
Z góry zaznaczam, że się nie znam a z racji wakacji potrzebuje kupić dobrą latarkę na rower JUŻ a nie siedzieć przed komputerem i czytać o wszystkich diodach, ogniwach, etc. Proszę o szybką pomoc.
Latarką "wyjściową" proszę potraktować Mactronic BikePro NOISE
http://allegro.pl/lampa-rowerowa-bikepr ... 45185.html
(czytałem temat o tej lampce na tym forum i ostro zjechaliście autora -.-')
Proszę podać mi przykłady latarek które mogę kupić za podobną cenę, lepsze, zmodyfikowane do kupienia w którymś ze sklepów internetowych w Polsce. Nie mam zamiaru nic spawać, lutować, przerabiać - chce kupić i ma świecić. Zaznaczam, że czas z jakim może świecić BikePro NOISE to dla mnie totalne minimum (chociaż wciąż za mało). Mogę dokupić dodatkowe ogniwa.
Potrzebna mi latarka, dzięki której sprawnie i dość szybko będę mógł wydostać się z górskich szlaków po zmroku. Czołowe, etc odpadają - mam kask. Latarki, które mimo, że będą super świetne i będą tanie, jednak będzie trudność ze znalezieniem do nich pewnego, stabilnego mocowania - odpadają (górskie szlaki, ostre trzepanie roweru)
Przepraszam za chaotyczny styl wypowiedzi ale są wakacje a ja siedzę przed komputerem(=marnuje cenne chwile siedząc przed komputerem!)! Z góry dziękuję za pomoc.
Edit.:
Jak najbardziej może to być używana latarka, któregoś z Was, specjaliści! Byłbym rad, mając na swym rowerze olbrzymi halogen, zamknięty w malutkiej obudowie przez znającą się na rzeczy osobę. W przyszłym tygodniu, w czwartek, już muszę mieć koniecznie mocne światełko.
Z góry zaznaczam, że się nie znam a z racji wakacji potrzebuje kupić dobrą latarkę na rower JUŻ a nie siedzieć przed komputerem i czytać o wszystkich diodach, ogniwach, etc. Proszę o szybką pomoc.
Latarką "wyjściową" proszę potraktować Mactronic BikePro NOISE
http://allegro.pl/lampa-rowerowa-bikepr ... 45185.html
(czytałem temat o tej lampce na tym forum i ostro zjechaliście autora -.-')
Proszę podać mi przykłady latarek które mogę kupić za podobną cenę, lepsze, zmodyfikowane do kupienia w którymś ze sklepów internetowych w Polsce. Nie mam zamiaru nic spawać, lutować, przerabiać - chce kupić i ma świecić. Zaznaczam, że czas z jakim może świecić BikePro NOISE to dla mnie totalne minimum (chociaż wciąż za mało). Mogę dokupić dodatkowe ogniwa.
Potrzebna mi latarka, dzięki której sprawnie i dość szybko będę mógł wydostać się z górskich szlaków po zmroku. Czołowe, etc odpadają - mam kask. Latarki, które mimo, że będą super świetne i będą tanie, jednak będzie trudność ze znalezieniem do nich pewnego, stabilnego mocowania - odpadają (górskie szlaki, ostre trzepanie roweru)
Przepraszam za chaotyczny styl wypowiedzi ale są wakacje a ja siedzę przed komputerem(=marnuje cenne chwile siedząc przed komputerem!)! Z góry dziękuję za pomoc.
Edit.:
Jak najbardziej może to być używana latarka, któregoś z Was, specjaliści! Byłbym rad, mając na swym rowerze olbrzymi halogen, zamknięty w malutkiej obudowie przez znającą się na rzeczy osobę. W przyszłym tygodniu, w czwartek, już muszę mieć koniecznie mocne światełko.
Witaj,
w tej zainteresuj się mocno ofertą kolegów z forum
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6163
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5861
raczej nic lepszego nie znajdziesz.
w tej zainteresuj się mocno ofertą kolegów z forum
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6163
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5861
raczej nic lepszego nie znajdziesz.
Pozdrawiam
Takie zasadnicze pytanie: te latarki, które pojawiły się w tym temacie (noise, ultafire) zostały stworzone do zupełnie innych celów: taktyczne i rowerowe. Czy jest sens aby porównywać parametry takowych latarek, skoro jedne świecą szeroko, na koła i w dal - a drugie tylko w dal (jak szperacze)?
Nie mam żadnego doświadczenia z tak dobrymi latarkami. Zastanawiam się tylko czy skoro coś nie zostało stworzone z dedykacją na kierownicę roweru, to jest sens inwestować w mocowanie, ogniwa i ładowarkę?
Przeczytałem cały, ostatni temat użytkownika ATP, który szuka latarki do prawie tego samego co ja, jednak też jeszcze nie zdecydowałem co chcę.
Nie mam żadnego doświadczenia z tak dobrymi latarkami. Zastanawiam się tylko czy skoro coś nie zostało stworzone z dedykacją na kierownicę roweru, to jest sens inwestować w mocowanie, ogniwa i ładowarkę?
Przeczytałem cały, ostatni temat użytkownika ATP, który szuka latarki do prawie tego samego co ja, jednak też jeszcze nie zdecydowałem co chcę.
Na rower zwłaszcza górski potrzebne jest oświetlenie w miarę szerokie i oświetlające minimum te 20 metrów przed rowerem przynajmniej jak dla mnie bo też się poruszam po szlakach górskich, i najlepiej jest brać właśnie diode XM-L T6 tint 4B czyli neutralną bo idealnie oddaje wszystkie nierówności i zapewnia mnóstwo światła. Tak jest sens ponieważ właśnie lampki które zostały zmodowane zapewniają najlepszy stosunek mocy światła do ceny i jakości, a latarki dedykowane są to masówki z niewspółmierna mocą światła i jakością do ceny.
-
Re: Pomoc w wyborze lampki na rower / bardzo pilne
Jeżdżę po górach i wiem że ta lampka może i niezła, to po prostu za słaba.Tomq pisze: Latarką "wyjściową" proszę potraktować Mactronic BikePro NOISE
Jak zastaniesz noc na szlaku, to spokojnie wrócisz bezpiecznie do domu, ale między bezpiecznym powrotem a spokojną jazdą jest duża różnica
300lm to troche mało w góry żeby mieć komfort. Wartość pomnóż min x2 albo x3.
No i jak koledzy pisali, szerokość najważniejsza, bo inaczej choćbyś miał 1000lm ale skupione za bardzo, to bez doświetlania czołówką zakrętów się nie obejdzie.
Jeździłem po lesie z Solarforce L2P z diodą XM-L T5 4B i jestem bardzo zadowolony
Rozkład światła jest optymalny, barwa przyjemna dla oka, a przede wszystkim jest go dużo
Rozkład światła jest optymalny, barwa przyjemna dla oka, a przede wszystkim jest go dużo
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
"Solarforce L2P, LED XM-L, driver 2,8A w cenie 185 zł
Uchwyt rowerowy Led Lenser V2 (oryginał niemiecki, doskonałej jakości) w cenie 30 zł
Ładowarka WF-188 w cenie 65 zł
nowe ogniwa Panasonic NCR18650 2900mAh w cenie 42 zł
nowe ogniwa Panasonic NCR18650 3100mAh w cenie 48 zł
Czas ładowania ogniw przy prądzie 650mA (taki oferuje ładowarka WF-188) wynosi 4-5godzin (od zera do 100%).
Czas pracy w trybie 100% na ogniwie Panasonic NCR18650 2900mAh wynosi około 65 minut. Czas pracy w trybach niższych jest proporcjonalny, np. w trybie 35% wynosi pond 3 godziny. "
To trochę za dużo, taki wydatek już nie wchodzi w grę. Chcę mieć za około 200zł dobrą latarkę, z ładowarką, bądź na zwykłe paluszki - cokolwiek, aby zmieścić się w około 200zł ze wszystkim (+/-20).
Uchwyt rowerowy Led Lenser V2 (oryginał niemiecki, doskonałej jakości) w cenie 30 zł
Ładowarka WF-188 w cenie 65 zł
nowe ogniwa Panasonic NCR18650 2900mAh w cenie 42 zł
nowe ogniwa Panasonic NCR18650 3100mAh w cenie 48 zł
Czas ładowania ogniw przy prądzie 650mA (taki oferuje ładowarka WF-188) wynosi 4-5godzin (od zera do 100%).
Czas pracy w trybie 100% na ogniwie Panasonic NCR18650 2900mAh wynosi około 65 minut. Czas pracy w trybach niższych jest proporcjonalny, np. w trybie 35% wynosi pond 3 godziny. "
To trochę za dużo, taki wydatek już nie wchodzi w grę. Chcę mieć za około 200zł dobrą latarkę, z ładowarką, bądź na zwykłe paluszki - cokolwiek, aby zmieścić się w około 200zł ze wszystkim (+/-20).