Skusiła mnie 4-to lipcowa promocja w 4sevens na malucha zasilanego AAA- dawali 20% upustu na wybrane światełka m.in. na Preona ReVo.
Zakup nie odbył się sprawnie, miło oraz przyjemnie ale o tym na końcu.
W zestawie dostajemy zapasowy oring, bateryjka AAA oraz kółko do mocowania do kluczy , brak breloka itd.
Jako zadowolony posiadacz iTP A3 upgrade titanium w wersji pierwszej (jeszcze dioda XP-E) postanowiłem porównać te światełka.
Na początek suche dane
Porównanie wymiarów Preona oraz iTP A3
Wymiary Preon ReVo Stainless / iTP A3 Titanium
długość [mm] 71 / 67
średnica [mm] 13 / 14
Waga [g] 22 / 9
Jasność oraz czas działania Preon ReVo / iTP A3 dioda XP-E/ iTP A3 XPG S2
jasność [lumeny] czas działania
Low 1.9 60h / 1.5 50h / 7 11.6h
Medium: 25 5.7h / 18 4h / 30 1.75h
High: 105 50min / 80 55min / 95 50min
Strobe: 2.5h
S.O.S.: 2h
Beacon: 48h
i trochę fotek, przy okazji których omówię różnice
Preon jest dłuższy, ref o mniejszej średnicy
Głowica z elementami z mosiądzu+czarna gumka, zabezpiecza przed odwrotnym włożeniem zasilania, widać inny sposób sterowania latarką, w iTP A3 włączenie odbywało się przez dokręcenie głowicy i dotknięcie przez body pierścienia w driverze (sterowanie minusem zasilania), w Preonie poprzez dokręcanie głowicy zostaje dociśnięty plus zasilania. Nacięcia głowicy+bardzo dobre gwinty umożliwiają płynne odkręcania i dokręcanie głowicy.
W body zamiast klasycznej sprężynki dociskającej akusa są elementy sprężynujące, zaczep dobrze obrobiony, molet body dość agresywny, malutka głowica z dobrze wycentrowaną diodą.
Pobór prądu oraz jasności w lux/1m
Porównanie świecenia w low, mid, high oraz high inaczej pokazane
iTP A3
Preon ReVo
hmm, Preon świeci równiej, jaśniej , szerzej, inny rozkład światła (szkoda, że nie mam iTP z XPG...)
W iTP jest bardzo widoczne migotanie w niskich trybach, Preon wolny jest od tego
iTp kontra Preon - ot długi czas i machanie światełkiem
Zastanawiało mnie jak działa reklamowane przez 4S "Preon Revo posiada tryb inteligenty - uruchamiana w max po czasie redukuje jasność o 20% celem wydłużenia czasu pracy."
Hmm, no kurka toto działa po prostu... Niezależnie od stanu rozładowania akusa u mnie po ok 3min9s następował spadek jasności o ca 20%, jeśli w tym momencie wyłączymy i włączymy ReVo jasność wraca do max. No bardzo ciekawy driver tam siedzi.
Wykres działania z wł. funkcją oszczędzania prądu w trybie max.
Wykres działania w max, kiedy w momencie przełączenia się w niższy tryb o 20% ręcznie wymuszamy działanie w max
No jestem pod wrażeniem jakości pracy sterownika latarki- jest baaardzo dobrze , praktycznie z małego Eneloopa mamy 1h pracy w max
Spodobało mi się uruchamianie latarki domyślnie w trybie low, tego typu światełka tak używam najczęściej-głównie dlatego mnie skusiła.
Włączanie Preona jedną ręką jest dość proste i wygodne, ostry molet ułatwia pewny chwyt, natomiast mocowanie do kluczy mogli zrobić lepiej, czasami przydaje się użycie latarki w formie świeczki-Preon stoi niepewnie.
Czasami może trochę brakować klipsa, zwłaszcza, że latarka toczy się po wszystkim gładziutko- kładziesz na pochyłości i sama błyskiem turla się znikając gdzieś (po dopięciu do kluczy już nie)
Bajerki typu strobo itd to chyba tylko dla mania sobie będą, ale czasami kto wie, może się przydadzą
Regularna cena Preona ReVo SS w 4S USA to 57 USD, wersja z aluminium 47USD, w Polsce iTP A3 możemy mieć z www.milhunt.pl (w www.jet-pol.pl ceny są podobne) od 69 PLN (wersja Alu), poprzez wersje SS za 80 PLN (dioda XP-E) aż do wersji Titanium z diodą XPG S2 za 120PLN.
Rożnica w cenie duża- nawet bardzo duża (57USD za ReVo SS z diodą S2 kontra 95PLN iTP A3 SS z dioda R5), czyli ca 160PLN kontra 95. W polskim 4S ceny podobne, ale i diody słabsze (185PLN za wersje SS z diodę XP-E R2)
Jeśli jeszcze dodatkowo ubezpieczymy wysyłkę z 4S za 5USD (a warto, ponieważ mi juz parę przesyłek od nich wyparowało gdzieś po drodze...), to okaże sie, że ReVo jest prawie 2x droższe niż iTP
Ja skorzystałem z promocji 20% upustu- fajnie, prawda ?
Nie było fajnie , z uwagi na błąd 4S na stronie, do zapłaty było mniej nie o 20% ale o 20USD, i co robi 4S ? oj po prostu przeprasza za kłopot i dopłać albo anulujemy zamówienie (to jest mega dbałość o klienta-ich błąd, ale co ich to obchodzi)
Jak kupowałem kiedyś na wsdeal.com i pomylili się w cenie latarki , to jednak zakupiony i zapłacony towar dostarczyli w cenie pierwotnej, a 4S mógł chociaż dowolny gratis dodać w formie przeprosin (pytałem o to mailowo), ale po co...
Dla kogo jest ta latarka ?
* dla gadżeciarzy (wygląda inaczej niż oklepana iTP A3), ma inny design
* dla kogoś wkurzonego widocznym PWMem w low w iTP A3
* dla kogoś lubiącego start latarki w low
* dla chcących posiadać błyskacze w mikro latarce.
Jeśli powyższe nie jest o Tobie, jeśli używasz okazjonalnie latarki przy kluczach, to odpuść sobie ReVo, bo po co przepłacać ?