Oświetlenie "domku letniskowego" 12V
No właśnie teraz sobie to uświadomiłem. Zapomniałem o różnicy napięć we-wy min. 2V.
[ Dodano: 1 Lipiec 2011, 10:32 ]
Moduły już lecą. Dzięki uprzejmości kolego Bociana będą tez driverki do nich. Nastąpiła mała zmiana koncepcji po wczorajszej wizycie w domku.
Obecnie są takie plafony, tyle że w wykonaniu PRL, czyli całe metalowe oprócz szkła oczywiście.
Niestety w 2 brakuje kloszy, więc muszę je wymienić. Planuję zamiast nich dać coś takiego:
Niestety oprawy jak z pierwszego linku odpadają z 2 powodów:
- szkło jest przezroczyste
- obudowa jest z tworzywa
Teraz pytanie. Plafony zakryją mi stare otwory, jednak będzie możliwość wsadzenia do nich co najwyżej krążków alu o średnicy 15 cm i grubości około 5 mm (mam blachę 5 mm). Czy wydadzą one jako radiator?
[ Dodano: 1 Lipiec 2011, 22:51 ]
Jest postęp. Blacha ma jednak 6 mm grubości. Krążki natrasowane. Jutro walka z wyrzynarką.
[ Dodano: 1 Lipiec 2011, 10:32 ]
Moduły już lecą. Dzięki uprzejmości kolego Bociana będą tez driverki do nich. Nastąpiła mała zmiana koncepcji po wczorajszej wizycie w domku.
Obecnie są takie plafony, tyle że w wykonaniu PRL, czyli całe metalowe oprócz szkła oczywiście.
Niestety w 2 brakuje kloszy, więc muszę je wymienić. Planuję zamiast nich dać coś takiego:
Niestety oprawy jak z pierwszego linku odpadają z 2 powodów:
- szkło jest przezroczyste
- obudowa jest z tworzywa
Teraz pytanie. Plafony zakryją mi stare otwory, jednak będzie możliwość wsadzenia do nich co najwyżej krążków alu o średnicy 15 cm i grubości około 5 mm (mam blachę 5 mm). Czy wydadzą one jako radiator?
[ Dodano: 1 Lipiec 2011, 22:51 ]
Jest postęp. Blacha ma jednak 6 mm grubości. Krążki natrasowane. Jutro walka z wyrzynarką.
Na 1 diodę XP-G takie coś powinno wystarczyć. Na 3 napędzane sensownym prądem (1A lub nieco powyżej) raczej nie.
Klosz ze zdj. 2 to dobry pomysł, co do diod to białe ciepłe XP-G (do 1,5A) lub XP-E high effficiency (do 1A) lub XM-L (do 3A) i odpowiednia do amper ilość światła.
Umieść 3szt. XP-G na największym radiatorze jaki pasuje pod ten klosz, z żebrami w dół, to powinno być dobrze (acz nie sprawdzałem, ewentualna redukcja prądu).
Napięcie w takim układzie ok. 10-10,5V idealne do drivera buck z napięcia akumulatora, co da znośną ilość światła. Na pewno 1szt. XP-G będzie za mało, 1szt. XM-L trochę bieda, lepiej dwie-trzy.
Żeby oszczędzać akumulator wyprowadź "analog dimming" z przetwornicy na zewnętrzny potencjometr (o ile przetwornica daje taka możliwość).
Nie stosuj PWM, może się okazać że migocze.
Klosz ze zdj. 2 to dobry pomysł, co do diod to białe ciepłe XP-G (do 1,5A) lub XP-E high effficiency (do 1A) lub XM-L (do 3A) i odpowiednia do amper ilość światła.
Umieść 3szt. XP-G na największym radiatorze jaki pasuje pod ten klosz, z żebrami w dół, to powinno być dobrze (acz nie sprawdzałem, ewentualna redukcja prądu).
Napięcie w takim układzie ok. 10-10,5V idealne do drivera buck z napięcia akumulatora, co da znośną ilość światła. Na pewno 1szt. XP-G będzie za mało, 1szt. XM-L trochę bieda, lepiej dwie-trzy.
Żeby oszczędzać akumulator wyprowadź "analog dimming" z przetwornicy na zewnętrzny potencjometr (o ile przetwornica daje taka możliwość).
Nie stosuj PWM, może się okazać że migocze.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Mały update. Świeżo wycięte radiatory:
Moduły z MX-3 oraz przetwornice od Bociana:
Niestety mam tylko pastę ceramiczną, więc taką dam miedzy moduł a radiator. Kabelki od przetwornicy muszę podmienić, bo są za krótkie.
Teraz pytanie:
Driver jest na laminacie dwustronnym. Zasilanie jest od spodu, więc nie mogę przymocować go do radiatora. Czy można go po prostu przykleić na silikon do radiatora do góry nogami, czy wymaga jakiegoś konkretnego chłodzenia?
p.s. Co do baterii słonecznej, to jest w planach. Na razie muszę się i tak wypruć na korytka, kable, włączniki, akumulator samochodowy w dobrym stanie z odzysku. Mam nadzieję że uda mi się puścić kable tak jak stare leciały, czyli pod poszyciem. W innym wypadku muszę puszczać natynkowo.
Moduły z MX-3 oraz przetwornice od Bociana:
Niestety mam tylko pastę ceramiczną, więc taką dam miedzy moduł a radiator. Kabelki od przetwornicy muszę podmienić, bo są za krótkie.
Teraz pytanie:
Driver jest na laminacie dwustronnym. Zasilanie jest od spodu, więc nie mogę przymocować go do radiatora. Czy można go po prostu przykleić na silikon do radiatora do góry nogami, czy wymaga jakiegoś konkretnego chłodzenia?
p.s. Co do baterii słonecznej, to jest w planach. Na razie muszę się i tak wypruć na korytka, kable, włączniki, akumulator samochodowy w dobrym stanie z odzysku. Mam nadzieję że uda mi się puścić kable tak jak stare leciały, czyli pod poszyciem. W innym wypadku muszę puszczać natynkowo.
Wydaje mi się, że jeden radiator powinien wystarczyć na 3 takie moduły. Ale najlepiej sprawdzić organoleptycznie, bo nie wiem jak blacha będzie oddawała ciepło.
U siebie mam 4 moduły na listwie (aluminiowym kątowniku) z blachy 2mm. I pomimo dobrego odprowadzania ciepła do radiatora (użyłem pasty przewodzącej ciepło) to sam radiator jest jedynie ciepły.
U siebie mam 4 moduły na listwie (aluminiowym kątowniku) z blachy 2mm. I pomimo dobrego odprowadzania ciepła do radiatora (użyłem pasty przewodzącej ciepło) to sam radiator jest jedynie ciepły.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
I poskładane. Radiator daje rady aż nadto. Cieplejsza jest przetwornica (termometr pokazał 38 stopni). Pod diody poszła pasta ceramiczna nano do procków.
A tak to świeci:
ISO 64
Ekspozycja 0.90909094 s
Przesłona 6.4
ISO 64
Ekspozycja 1.7 s
Przesłona 6.4
A tu z dyfuzorem z reklamówki jednorazowej:
ISO 64
Ekspozycja 0.71428573 s
Przesłona 6.4
ISO 64
Ekspozycja 1.4 s
Przesłona 6.4
[ Dodano: 9 Lipiec 2011, 11:51 ]
Mały update.
Tak to wygląda w plafonie:
Z kloszem:
A tak świeci:
ISO 64
Ekspozycja 1/10 s
Przesłona 4.0
A tak to świeci:
ISO 64
Ekspozycja 0.90909094 s
Przesłona 6.4
ISO 64
Ekspozycja 1.7 s
Przesłona 6.4
A tu z dyfuzorem z reklamówki jednorazowej:
ISO 64
Ekspozycja 0.71428573 s
Przesłona 6.4
ISO 64
Ekspozycja 1.4 s
Przesłona 6.4
[ Dodano: 9 Lipiec 2011, 11:51 ]
Mały update.
Tak to wygląda w plafonie:
Z kloszem:
A tak świeci:
ISO 64
Ekspozycja 1/10 s
Przesłona 4.0
-
Ja już w tamtym roku zmontowałem lampy LEDowe właśnie do oświetlenia domków letniskowych zasilane z 12V (ogniwo fotowoltaiczne + akumulator), mocowane podobnie jak halogeny, świecącą pod szerokim kątem. Przy 12W udało mi się uzyskać strumień świetlny na poziomie 900lm. Ciepło z nich jest skutecznie odprowadzane co jest gwarancją niezawodności.
Tutaj są szczegółowo opisane http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4286
Tutaj są szczegółowo opisane http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4286
Kolego serviceman, nieskromnie powiem, że twoje lampy mnie właśnie zainspirowały. Niestety ja nie mogę zastosować opraw halogenowych. Musiałem zrobić plafoniery. Twoje lampki są super, jednak mój projekt miał być z założenia budżetowy, czyli jak najtańszy (oczywiście bez przesady). Te moduły akurat spełniły założenia i wpasowały się w budżet.
- spireneusz
Do oświetlenia ogólnego na 12V może lepiej było taką świetlówkę zastosować: http://tnij.com/3s7xR ?
- spireneusz
- Calineczka
- Kontakt:
- spireneusz
ech nie wiem dlaczego, bo testowałem po dodaniu posta i było ok
Ogólnie chodzi o świetlówkę kompaktową E27 11W zasilane z 12V, bez żadnych kombinacji z przetwornicami 12v/230v itp.
wchodzimy na stronę firmy Osram -> katalog produktów -> świetlówki kompaktowe -> osram dulux intelligent -> osram dulux intelligent 12V
Ogólnie chodzi o świetlówkę kompaktową E27 11W zasilane z 12V, bez żadnych kombinacji z przetwornicami 12v/230v itp.
wchodzimy na stronę firmy Osram -> katalog produktów -> świetlówki kompaktowe -> osram dulux intelligent -> osram dulux intelligent 12V