JetBeam RRT3 - chyba spaliłem...
JetBeam RRT3 - chyba spaliłem...
Jak w temacie: latarka przyszła z Chin, załadowałem baterie i nic.
Po otwarciu tuby ze środka wydostał się dym.
Magazynek załadowałem bateriami Duracell CR123. Problem w tym, że sam magazynek wygląda identycznie z obu stron. Prawdopodobnie pomyliłem biegunowość. Nie jestem pewien.
W instrukcji nie ma żadnego ostrzeżenia, więc do sprawy podszedłem trochę beztrosko i mam za swoje.
Mam do Was pytanie:
Czy da się to naprawić "na miejscu" czy lepiej odesłać do jakiegoś serwisu?
Po otwarciu tuby ze środka wydostał się dym.
Magazynek załadowałem bateriami Duracell CR123. Problem w tym, że sam magazynek wygląda identycznie z obu stron. Prawdopodobnie pomyliłem biegunowość. Nie jestem pewien.
W instrukcji nie ma żadnego ostrzeżenia, więc do sprawy podszedłem trochę beztrosko i mam za swoje.
Mam do Was pytanie:
Czy da się to naprawić "na miejscu" czy lepiej odesłać do jakiegoś serwisu?
- Calineczka
- Kontakt:
Szczerze, to chętnie bym ją oddał do jakiejś modyfikacji, o ile to możliwe.
Będę zmieniać baterie w nocy i znów ją spalę
Czy jest w ogóle możliwe dołożenie jakiegoś zabezpieczenia na sterownik?
Ewentualnie, czy istnieją sterowniki zabezpieczone do SST-50?
Aha, próbowałem odkręcić głowicę, ale ani drgnie.
Stosować spryt, czy brutalną siłę?
Pozdrawiam
Będę zmieniać baterie w nocy i znów ją spalę
Czy jest w ogóle możliwe dołożenie jakiegoś zabezpieczenia na sterownik?
Ewentualnie, czy istnieją sterowniki zabezpieczone do SST-50?
Aha, próbowałem odkręcić głowicę, ale ani drgnie.
Stosować spryt, czy brutalną siłę?
Pozdrawiam
Re: JetBeam RRT3 - chyba spaliłem...
Magazynek z obu stron posiada identyczne wyjścia "+" i "-", nie ma więc znaczenia którą stroną go włożysz do tuby. Musiałbyś wszystkie 6 baterii włożyć odwrotnie do magazynka, aby pomylić biegunowość.Marek82 pisze: Magazynek załadowałem bateriami Duracell CR123. Problem w tym, że sam magazynek wygląda identycznie z obu stron. Prawdopodobnie pomyliłem biegunowość. Nie jestem pewien.
Wg mnie latarka była wadliwa fabrycznie, może jakiś opiłek dostał się do sterownika. Może jakiś komponent był wadliwy Na Twoim miejscu odesłałbym ją do sklepu, w którym kupiłeś. Nawet biorąc pod uwagę wysyłkę do Chin wyjdzie Cię to pewnie taniej niż próby reanimacji na miejscu.
Pierwszy sukces. Głowica puściła. Gwint cały zawalony czymś loctite-podobnym.
Sterownik wygląda na nieuszkodzony, z wyjątkiem kondensatora oznaczonego jako "C5".
Przewody zasilające diodę odlutowały się. Myślę, że nastąpiło tam zwarcie a łuk spalił kondensator.
Na odesłanie może być już za późno. Latarkę trochę sponiewierałem przy okazji rozkręcania.
Spróbuję na miejscu. Raz kozie śmierć
[ Dodano: 22 Lipiec 2011, 19:13 ]
Latarka już działa. Naprawa kosztowała 150zł w serwisie RTV.
Powodem awarii była wada montażowa. Przewody zasilające diodę były trochę za krótkie i wkręcenie płytki z diodą do obudowy spowodowało ukręcenie i zerwanie przewodów.
Przetwornica działała bez obciążenia i się spaliła (podobno ten typ tak ma).
Oprócz wspomnianego kondensatora uszkodzeniu uległo jeszcze kilka elementów.
Latarkę już oblatałem w lesie. Robi wrażenie.
Posiadam wersję z odbłyśnikiem OP. Wg mnie jest zupełnie wystarczający. Główny promień jest i tak bardzo skupiony.
Sterownik wygląda na nieuszkodzony, z wyjątkiem kondensatora oznaczonego jako "C5".
Przewody zasilające diodę odlutowały się. Myślę, że nastąpiło tam zwarcie a łuk spalił kondensator.
Na odesłanie może być już za późno. Latarkę trochę sponiewierałem przy okazji rozkręcania.
Spróbuję na miejscu. Raz kozie śmierć
[ Dodano: 22 Lipiec 2011, 19:13 ]
Latarka już działa. Naprawa kosztowała 150zł w serwisie RTV.
Powodem awarii była wada montażowa. Przewody zasilające diodę były trochę za krótkie i wkręcenie płytki z diodą do obudowy spowodowało ukręcenie i zerwanie przewodów.
Przetwornica działała bez obciążenia i się spaliła (podobno ten typ tak ma).
Oprócz wspomnianego kondensatora uszkodzeniu uległo jeszcze kilka elementów.
Latarkę już oblatałem w lesie. Robi wrażenie.
Posiadam wersję z odbłyśnikiem OP. Wg mnie jest zupełnie wystarczający. Główny promień jest i tak bardzo skupiony.