Panel z diodami

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
mlody911

Panel z diodami

Post autor: mlody911 »

Posiadam taki panel z diodami i nie chce świecić cały.
Poszczególne diody świecą wszystkie, ale razem nie wiem w które kabelki podłączyć zasilanie aby zaświeciły. Wie ktoś może co to za diody i jak to wszystko podłączyć?
Może coś padło z elektroniki na której się nie znam.
Załączniki
led8a.JPG
led8a.JPG (135.47 KiB) Przejrzano 198 razy
led8b.JPG
led8b.JPG (187.02 KiB) Przejrzano 198 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Wygląda to ja jakiś panel RGB (z opcją AWB) Diody są połączone szeregowo po 3 sztuki więc panel musisz zasilać wyższym napięciem niż jedną diodę (oczywiście ze stabilizacją prądu!) Możesz spróbować zasilać z 12V poprzez rezystor, dla pewności 22 - 100Ω i odpowiedniej mocy.
Aby dokładnie stwierdzić co jest jak podłączone potrzebne jest jednak zdjęcie w lepszej rozdzielczości i bez refleksów. Wygląda jednak na to, że diody opisane tym samym kolorem są łączone szeregowo.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Co prawda na płytce są napisy red/green/blue, ale wszystkie diody wyglądają na jednakowe - białe.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Też mi się tak wydaje że każda dioda będzie biała - może świadczyć o tym fakt że luminofor na czipie jest żółty a w wypadku diod o barwie np. niebieska, luminoforu brak.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak zgadza się diody są białe, lecz panel jest od RGB i tak są opisane diody łączone w szereg.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ