Zasilanie XR-E z czterech baterii AA

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Polon

Zasilanie XR-E z czterech baterii AA

Post autor: Polon »

Witam.

Możliwe, że już było takie pytanie, ale go nie znalazłem...

Mam latarkę na jednej diodzie XR-E, chyba Q5, ale nie jestem pewien, składałem ją bardzo dawno.
Układ zasilający to R105 od ledima.

Przez jakiś czas miałem zasilanie z 4x 18650 (wtedy były dwie diody, ale stwierdziłem, że jedna mi wystarcza), ale to były takie 4zł za sztuke, domyślcie się do czego one teraz się nadają. :D
Teraz chcę ją zasilić bateriami AA, głównie przez dostępność i ilość miejsca, które zajmują.

Tylko czy to da rade. Na stronie ledima jest napisane, że przetwornica potrzebuje napięcie wejściowe większe od wyjściowego o 1,1V. A teraz driver jest ustawiony na 350/700mA.
Więc będzie działać? Co jeśli chciałbym się przerzucić na akumulatorki?

I czy opłacą się kupować baterie, coś takiego: http://allegro.pl/baterie-aa-lr6-r6-paluszki-alkaliczne-sanyo-20szt-i1662101257.html , czy lepiej od razu jakieś aku?
Tylko, że ten koleś nie ma w swojej ofercie nic ciekawego z akumulatorków.
A ja i tak mało korzystam z latarki.

EDIT:
A może kupić coś takiego: http://allegro.pl/akumulator-1000mah-aa-r6-nimh-et-2szt-promocja-i1679674578.html.
Nie podałem, że wystarczą mi jakieś 2 godziny pracy. :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Baterie sobie odpuść wyczerpią się i potem trzeba oddawać do punktu.
Lepiej brać akku ale nie te z linku bo pewnie nie maja nawet tych 1000mAh
Najlepiej brać Enelopy nie są najtańsze ale są bardzo dobre jak na swoją klasę,
tylko może być problem mały z czasem świecenia bo rozmiar AA ma o wiele mniej energii przy tej samej pojemności i nie lubią oddawać za dużych prądów.
Jak już koniecznie rozmiar AA to tylko Li-Ion mają co prawda nie za wielka pojemność ale wyższy prąd nie jest im tak straszny jak Ni-MH
Zapraszam po więcej informacji o akku http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1099
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Rysiu_01_92 pisze: Jak już koniecznie rozmiar AA to tylko Li-Ion mają co prawda nie za wielka pojemność ale wyższy prąd nie jest im tak straszny jak Ni-MH
No tu bym nie był tak stanowczy w ferowaniu wyroków, gdyż akurat LiIon w rozmiarze 14500 nie należą do najlepszych, a łączna ilość zgromadzonego ładunku jest porównywalna z NiMH.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek 27 cze 2011, 20:09 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Pyra, Polon napisał, że chce zasilić JEDNĄ diodę z czterech ogniw za pomocą R105.

Dużo zależy tutaj od Vf diody. Załóżmy, że byłoby to 3,5 V lub mniej (cytuję parametry przetwornicy ze strony LEDIM: "minimalne napięcie zasilania, przy napięciu wyjściowym 3,3V -> 4,6V (...) aby zapewnić nominalny prąd wyjściowy minimalne napięcie zasilania musi być większe o minimum 1,1V od napięcia wyjściowego, nawet przy prawie wyładowanej baterii"). Do pełnego wysterowania wspomniany sterownik potrzebuje więc minimum 4,6 V. Dzielimy to na 4 ogniwa połączone szeregowo i otrzymujemy 1,15 V. Bateria przy tym napięciu nie ma już zbyt wiele ładunku, a akus Ni-MH może jeszcze "poszaleć", a od tego momentu zaczyna płynąć przez diodę prąd niższy od nominalnego. Oczywiście przy wyższym Vf diody szybciej zmniejszy się prąd.

Teraz należy rozważyć: baterie vs. akumulatorki.
Baterie są tańsze, zapewnią dłuższe świecenie z prądem nominalnym, ale oczywiście są jednorazowe. Na akusach prąd szybciej zacznie zmniejszać się, ale są wielokrotnego użytku.
Nie skreślałbym od razu baterii, tak jak Rysiu_01_92. Jeśli latarka w założeniu ma być użyta kilka razy w roku, to należy rozważyć i taką opcję (to tak w skrócie).

Ostatnia możliwość, to li-ion w rozmiarze 14500. Co prawda nie wiem, co autor miał na myśli ;) :
Rysiu_01_92 pisze:tylko może być problem mały z czasem świecenia bo rozmiar AA ma o wiele mniej energii przy tej samej pojemności i nie lubią oddawać za dużych prądów.
Jak już koniecznie rozmiar AA to tylko Li-Ion mają co prawda nie za wielka pojemność ale wyższy prąd nie jest im tak straszny jak Ni-MH
, ale jest to ciekawa alternatywa. Jeśli użyjemy czterech, koniecznie zabezpieczonych ogniw(!), to do momentu zadziałania zabezpieczenia na chociażby jednym ogniwie mamy stałą jasność na diodzie.

Podsumowując: konstrukcja na 4 ogniwa z tym sterownikiem daje nam dużą elastyczność, co do zasilania z wymienionymi wcześniej wadami i zaletami poszczególnych rozwiązań.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Miodosław pisze:Pyra, Polon napisał, że chce zasilić JEDNĄ diodę z czterech ogniw za pomocą R105.
No tak, duże zaległości w czytaniu i pokićkało mi się z innym postem :-( skasowałem, żeby się nie myliło

Dla 4 sztuk akumulatorków korzystniejszy będzie regulator liniowy (AMC), który pociągnie prąd prawie do końca ogniw lub przetwornica zadowalająca się małą różnicą napięć we - wy (AX2002 sobie nieźle radzi, poszukaj w recenzjach).
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ