Ultrafire C3 działa jak chce

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Ijon
Kontakt:

Ultrafire C3 działa jak chce

Post autor: Ijon »

Witam forumowiczów, to mój pierwszy post ale forum śledzę od dłuższego czasu. Jestem Michał, oprócz tego że lubię latarki to robię zdjęcia: http://ijon.info

Kupiłem kiedyś na DX: Ultrafire C3 Cree Q5 (SKU: 10727), przez jakiś czas działała bezproblemowo ale teraz przeważnie nie daje się włączyć. Po wyjęciu baterii na kilka godzin i ponownym włożeniu działa normalnie - przez kilkanaście minut. Wyczyściłem gwinty ale to nie pomogło.

Czy ktoś wie co może być przyczyną? Konsultowałem się z wujkiem Google i czytałem forum, ale nic mi nie przychodzi do głowy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Ijon, witaj ;-)
Jesteś w stanie rozebrać ją tak, by podać zasilanie bezpośrednio z akumulatorka/baterii na styki sterownika? To pomogło by zdiagnozowac problem, którym może acz nie musi być włącznik. Ten twój model tez dość nieszczęśliwie przewodzi prąd z body (tej środkowej części) na minus sterownika przez krawędź owej środkowej części. Na styku cyna-brzeg tuby lubią się robić niedobre rzeczy ;-)
Ijon
Kontakt:

Post autor: Ijon »

Dzięki za poradę. Nie udało mi się co prawda podać prądu bezpośrednio z akumulatorka AA do sterownika ale po rozkręceniu latarki, kolejnym czyszczeniu gwintów i skręceniu działa prawidłowo. Działa dobrze już od kilku dni więc mam nadzieję, że już nie przestanie.

Pytanie dodatkowe: czytałem że warto posmarować pastą termoprzewodzącą żeby polepszyć warunki pracy diody. Pastę nakłada się między pigułę a body latarki, czy rozkręca się pigułę i nakłada wewnątrz?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zasadniczo to dobrą pastę kładę w miejsce kleju pod MCPCB (płytka z diodą). Na gwint można też nałożyć.
W C3 bardzo ważne są dwa miejsca styku elektrycznego. Korpus latarki styka się krawędzią z punktami cyny na driverku, z biegiem czasu cyna odciska się i śniedzieje, zaczyna wtedy stawiać spory opór elektryczny. Drugim miejscem jest wyłącznik, który dotyka do krawędzi korpusu tylko aluminiową nakrętką, po kilku wymianach baterii, może się okazać że ta nakrętka nie dotyka do korpusu, wtedy wystarczy delikatnie wykręcić nakrętkę mocującą wyłącznik (pół obrotu).

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ