budowa pakietu z 18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
bobo100

Post autor: bobo100 »

Niestety na ten moment nie posiadam woltomierza. Zapomniałem dodać, że mam złączkę do balansera własnej roboty. Ale chyba to nie jest problemem, bo jak wspominałem nawet 1 ogniwo nie daje oznak życia. Postaram się zaopatrzyć w woltomierz tak szybko jak będzie to możliwe.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Pakiet ma za niskie napięcie, poniżej granicy bezpieczeństwa. Możesz ruszyć go programem NiCd. Poładuj z 5 minut na tej opcji, później włącz balansowanie Li-pol (4,20V/celę).
bobo100

Post autor: bobo100 »

Greg to faktycznie pomogło. Wielki dzięki ;)
bawolek

Post autor: bawolek »

hej podepnę się pod temat...

do latarki od midiego mam dwa koszyki z akusami .. kiedyś w pracy mój kolega oglądał sobie koszyk z akumulatorami wyciągnął jeden z koszyka i .... niestety włożył go odwrotnie, ja tego nie zauważyłem i wrzuciłem go do torby jako że jest to mój zapasowy koszyk...
dzisiaj (po 5 dniach) dopiero to zauważyłem i włożyłem go poprawnie (3 x 18650 połączone równolegle)
próbowałem przed chwilą je ruszyć programem NiCD na ładowarce ale po 3 cyklach ciągle miernik pokazuje 0,8V ...

stawiam że komplet 3 akusów poszedł do krainy nicości jednak chcę się tutaj was poradzić ...czy może coś jeszcze da się zrobić ?

kurczę dobrze że to były starsze sony fokushima a nie nowe samsungi ICR z drugiego koszyka...
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

Obawiam się, że akumulatorki to można już oddać tylko do utylizacji :sad:
Masz szczęście że torba do której był odłożony pakiet nie staneła w płomieniach.
TDK

Post autor: TDK »

bawolek pisze:kiedyś w pracy mój kolega oglądał sobie koszyk z akumulatorami wyciągnął jeden z koszyka i .... niestety włożył go odwrotnie, ja tego nie zauważyłem i wrzuciłem go do torby
Dziwię się, że nie sprawdziłeś po zabawie kolegi, czy wszystko jest w porządku. Ludzie! Trzeba uważać na niewtajemniczonych!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Chyba ogniwa nie były za bardzo naładowane. W innym wypadku efektem byłoby upalenie kabli i styków w tym koszyku nie mówiąc o rozszczelnieniu ogniw.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Witam

Jak mam ogniwa, które już są trochę zużyte i nie oddają dużych prądów to czy w pakiecie równoległym ten problem znika?

Powiedzmy że jedno ogniwo nie oddaje więcej jak 2A, a sterownik potrzebuje 3A więc wiadomo ilość światła będzie mniejsza, niemniej po połączeniu np 2-4 takich ogniw równolegle problem chyba zniknie jeśli dobrze rozumiem, bo pakiet razem już taki prąd (3A) spokojnie da.

Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Generalnie powinno być OK, ale pamiętaj, że w pakiety (a zwłaszcza w te na stałe) łączy się ogniwa nowe i o zbliżonych parametrach. Musisz liczyć się też z tym, że te ogniwa o mniejszej rezystancji, będą mocniej pracować (oddawać większe prądy) i zostaną szybko dojechane do stanu tych najgorszych. Do tego mogą się chyba pojawiać w idlu po wyładowaniu jakieś prądy balansujące.

Jakie to są ogniwa? Bo nowe ogniste, które nie były gotowane termicznie mogą pracować w pojedynkę przy 3A przez 30-50 cykli. Jak robisz pakiet to wydaj te 10$ i zrób 1S2P i nie musisz się przejmować rezystancją.
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Ogniwa mam Panasonica, jestem z nich zadowolony, ale niektóre z nich są już słabsze.

Jeśli chodzi o łączenie w pakiet to tak właśnie zamierzam, pomierzę je i pogrupuje w podobne.
philut

Post autor: philut »

Witam was serdecznie! Jest to mój pierwszy post na tym forum, chodź przeglądam je już od paru miesięcy.
Nasunęło mi się parę pytań:
1) Mając połączone 2 ogniwa 18650 2600mAh równolegle, można je traktować jak jedno ogniwo 5200mAh? Można taki "pack" podłączyć do ładowarki wf-139 (jeden pack na jeden kanał)?
2) Jak to jest z tym oznaczaniem packów? ((2x18650 równolegle) x3 szeregowo) = 3s2p??
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

philut pisze: Nasunęło mi się parę pytań:
1) Mając połączone 2 ogniwa 18650 2600mAh równolegle, można je traktować jak jedno ogniwo 5200mAh? Można taki "pack" podłączyć do ładowarki wf-139 (jeden pack na jeden kanał)?
2) Jak to jest z tym oznaczaniem packów? ((2x18650 równolegle) x3 szeregowo) = 3s2p??
1. Tak
2. Tak
philut

Post autor: philut »

Dziękuje ci fredek.
1) Rozumiem, że im więcej ogniw równolegle połączonych, tym większy prąd jest taki pack w stanie z siebie dać?
2) Lepiej łączyć ogniwa po naładowaniu, czy kiedy są rozładowane?
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

1) Tak
2) Lepiej jak są rozładowane, różnica napięć między ogniwami spowoduje przepływ prądów wyrównujących
Ta ładowarka w praktyce będzie trochę za słaba do ładowania pakietów w takiej konfiguracji jak napisałeś.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

philut pisze:1) Rozumiem, że im więcej ogniw równolegle połączonych, tym większy prąd jest taki pack w stanie z siebie dać?
2) Lepiej łączyć ogniwa po naładowaniu, czy kiedy są rozładowane?
1. Tak, łączenie równolegle zwiększa maksymalny prąd i poprawia charakterystykę rozładowania (większe napięcie przy tym samym prądzie) w stosunku do pojedynczego ogniwa.
2. Jeżeli pytasz o łączenie równoległe ogniw to ważne jest by miały takie same lub zbliżone napięcie bez obciążenia.

Podumaj nad jakąś ładowarką modelarską, będziesz mógł ładować cały pakiet szybciej i bez kombinacji z jego rozpinaniem (połączeń szeregowych) dodatkowo z balansowaniem ogniw. Możliwość oceny pojemności też się przydaje ;)
ODPOWIEDZ