czołówka 3x XM-L -> 6x XM-L

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
Awatar użytkownika
borsuk

Post autor: borsuk »

Rozmawiałem z producentem drivera i musiał bym mieć jakiś sterownik na PWM ale nie mam czegoś takiego i nie wiem jak to się robi czy jest tu ktoś kto ogarnia jak wykonać sterownik na PWM pod potencjometr.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Poszukaj w necie generatora na NE555, prosta aplikacja.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

borsuk, czytaj dokumentację. Jeszcze raz powtórzę-CZYTAJ. Z tego co pamiętam to dokumentacja MR-a jest bardzo dobra i jest wyraźnie napisane, jakiego termistora używać. Termistor termistorowi nierówny!
Awatar użytkownika
borsuk

Post autor: borsuk »

Latarka praktycznie skończona i w takiej wersji będzie użytkowana przez wakacje. Niestety nie wiem dlaczego nie zachodzi odpowiednie odbicie na soczewkach. Oświetlenie jest bardzo szerokie a nie 20 stopniowe. jest podłączony termistor 100k jak również regulacja potencjometrem.

a co najważniejsze jest dużo światła! :)

[ Dodano: 22 Czerwiec 2011, 16:28 ]
galeria:
https://picasaweb.google.com/Drazek93/L ... nbbPsIyVFQ

dziś wyjeżdżam wiec opis pracy dopiero pod koniec lipca
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

borsuk pisze:Niestety nie wiem dlaczego nie zachodzi odpowiednie odbicie na soczewkach. Oświetlenie jest bardzo szerokie a nie 20 stopniowe.
Soczewka projektowana jest pod LED XR-E, przy XM-L masz przynajmniej 1,5x szerzej, jak nie więcej. Czyli ponad 30° do spadku jasności o 50%, o ile się nie mylę. Zatem będzie szeroko po prostu.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Bardzo krzywo w stosunku do soczewki osadzone diody, chyba nawet dotykają gdzie nie gdzie do kolimatora, sprawa druga to to że diody powinny być umieszczone o około 1mm płycej w stosunku do diod XR-E ( jeśli to kolimator pod XR-E ).
Mam niemal identyczny najbardziej wąski z tej serii i po próbach widzę że wszystko jest ok, skupienie dobre.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ