Co wybrać? Do 200 zł dla starego harcerza :)

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
harcerz_jn

Co wybrać? Do 200 zł dla starego harcerza :)

Post autor: harcerz_jn »

Witam,
od paru ładnych lat (od 2004 roku) używam latarki Led Lenser V2 Power Chip na 3 baterie LR1, potem tego samego modelu na jedną AA. Wtedy to robiło wielkie wrażenie. Myślałem, że wszedłem na latarkowy olimp, aż na jednym ze spotkań nożowników zobaczyłem ich świecidełka. Zdecydowałem wtedy, że czas na nową latarkę. Ad rem!

- największym poligonem dla latarki będzie coroczny, trzytygodniowy obóz w lesie (zazwyczaj z ograniczonym, ale jednak jakimś dostępem do prądu), oraz parudniowe biwaki w ciągu roku. Często poświeci na szlaku w górach, dobrze jakby można było ją zamontować na kierownice w rowerze (niewykluczone rajdy adventure). Raczej nie EDC.

- zasięg - dobrze, jakby był duży. Przez duży mam na myśli taki, żeby objął 60-cio metrowy obóz i jeszcze trochę "za płotem" ;). (Dobrze móc z 'kadrówki' zobaczyć bez ruszania tyłka co porabiają młodzi na końcu). Jednak nie potrzebuję 'lasera'.

- musi mieć 'moc', żeby działać prewencyjnie;-), ale fajnie, jakby były tryby, co by nie zeżarło mi od razu prądu. A jaki prąd? Zdaję się na Was, ale pewnie 1865.

- wykonanie solidne, mile widziana możliwość dołożenia pierdół typu klips, albo trzymak na kierę. Kupić chcę raczej w Polsce.

Chyba wszystko, mam wrażenie, że przydługo;-)

Z góry dzięki za porady!
nosil
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Wejdź do sklepiku i bierz Solarforce L2P od greg'a
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Dokładnie lepszego wyboru w tym przedziale cenowym nie ma :-)
Kupuj i nie zastanawiaj się :mrgreen:
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
harcerz_jn

Witam,
dzięki Wam, ja już nowe światło mam (L2P bardzo bardzo ;-) ), ale jest kolejna prośba do Was. Zmieniają się wszystkie założenia poza tym, że ma być dla harcerza/harcerki, dlatego nie zakładam nowego wątku.

Chciałbym w ramach nagród dla zwycięskiego zastępu kupić wszystkim jego członkom po latarce. Budżet to max 200 zł/6 latarek. W grę wchodzi cały świat, więc coś na DX powinno się znaleźć.

Latarka najlepiej na 1AA, jak najbardziej może być 1-trybowa (obojętne).
Co zatem polecicie?

P.S. Chyba dobry pomysł na nagrodę?:)
Awatar użytkownika
Nightmare

Tutaj budżet ci trochę przekroczy o ok 40zł ale zakup w PL i na gwarancji Milhunt
lub RC-G2
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
harcerz_jn

RC-G2 bardziej do mnie przemawia. Nie patrząc na pozostałe czynniki, która jest lepsza?
Awatar użytkownika
Nightmare

harcerz_jn pisze:RC-G2 bardziej do mnie przemawia.
Tak jest lepsza, z tym że zakupy na DX to pamiętaj że to mała loteria mogą być wszystkie ładne piękne lub przyjść obstukane i nie działające:) no i nigdy nie wiesz czy przyjdą za tydzień czy za 6tyg :)
A zakupy w milhunt wszyscy sobie chwalą po za tym możesz tutaj na forum się zawsze zapytać tego użytkownika czy będzie rabat przy 6szt :)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Jeśli chcesz coś z wyższej półki to w sklepiku jest moja Nitecore D10 na AA albo 14500.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

harcerz_jn, witaj.
Kupowałem duuużo RC-G2 na DX i absolutnie żadna nie przyjechała obstukana. Są dobrze pakowane, jako latarka EDC dla harcerza-jak najbardziej. Może się zdarzyć, że trzeba będzie coś lepiej skręcić, ale sobie z tym poradzisz ;-)
harcerz_jn

No wielkie dzięki, będę je brał. Tylko w wątku o RC-G2 nieco zaniepokoił mnie jeden post, w którym ktoś skarżył się na inną diodę niż była w zamówieniu. Rozumiem, że to (oraz długi czas przesyłki) nie jest regułą i nie przejmować się tym? ;-)
Pozdrawiam
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Jako wielbiciel czarnego koloru z przykrością stwierdzam ( ;-) ), że warto rozważyć zakup szarego RC-G2 ( http://www.dealextreme.com/p/romisen-mx ... -1xaa-3609 ). Moim zdaniem powłoka jest znacznie trwalsza.
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

harcerz_jn, naprawdę, nie martw się na zapas. Rc-g2 wysyłali dość szybko, popularna jest.Miałem ich w rękach chyba dziesiątki i nie zauważyłem problemów z innymi kolorami LED-ów
MikeKilo

Post autor: MikeKilo »

Z DXa można jeszcze polecić w identycznej cenie najprostszego Tanka TK-566: http://www.dealextreme.com/p/tank007-tk ... 1-aa-18629
Może nie jestem obiektywny i wiecznie go polecam, bo sam posiadam, ale z drugiej strony mogę szczerze określić się jako zadowolony użytkownik. Co więcej, w moim otoczeniu służą 3 sztuki (ma też tata i sąsiad) i nikt nie narzeka. Latarka nieco mniejsza (poręczniejsza, ale na prezent mniejszy bajer ;)), bardzo ładnie wykonana. Całość 206 zł wyjdzie, musieliby koledzy bardziej obeznani się wypowiedzieć, czy tańsze latarki (ok. 10 USD) są również w takim wypadku godne uwagi, w takim wypadku by starczyło 160-165 zł. To wygląda atrakcyjnie, pokrowce jeszcze w komplecie: http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... lster-1993
Tank007 na 1xAAA trochę malutkie i krótko świecą, użyteczność bardziej ograniczona, choć na 6 x TK-701 by starczyło ok. 150 zł.
A jeśli chodzi o ryzyko jakiejś zjechanej sztuki albo niesprawnej... a jakby tak dołożyć samodzielnie i ściągnąć o jedną sztukę więcej do późniejszego zagospodarowania?
Pozdrawiam!

Obrazek
harcerz_jn

Ten ultafire http://www.dealextreme.com/p/ultrafire- ... lster-1993 wygląda ciekawie. Z drugiej strony, tyle na forum dobrego o Romisenie, że chyba nie będę ryzykował...
A ceny i tak powyżej 5 szt. mamy niższe. Romisen - $10.47, UltraFire - $9.00.
Awatar użytkownika
Nightmare

To UF C3 faktycznie wygląda dosyć ciekawie
ODPOWIEDZ