Charakterystyka kilku diod - prosba o pomoc

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Markol

Charakterystyka kilku diod - prosba o pomoc

Post autor: Markol »

Witam
Temat wczesniej poruszany przez jednego z forumowiczow ale widze ze nikt jeszcze nie pomogl w krotkim wytlumaczeniu.
Czy ktos moze opisac w kilku slowach charakterystyke diod cree-mc-e, xr-e,ssc-p4, ssc-p7,xm-l. Chcialbym sie dowiedziec cos wiecej o tych diodach tzn jaka jest roznica pomiedzy nimi czy maja inny kat swiecenia wydajnosc itp.. Do tej pory mam dwie latarki na diodach r2 i chcialbym nabyc cos nowego, na dx jest spory wybor tylko teraz nie wiem jaka wybrac diode. Nie znalazlem jeszcze podobnego watku na forum wiec ten opis moze pomoze takze innym forumowiczom.
Dzieki
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Wszystko jest na stronie producenta. Pełna, konkretna informacja.
Produkty SSC są opisane na innej stronie, sam poszukaj :)
Awatar użytkownika
Power2Nite

Post autor: Power2Nite »

Cree XR-E

Jedna z pierwszych diod o wysokiej efektywności. Amerykancka. Mały emiter o powierzchni 1mm2. Aktualnie najlepszy bin to R2. Można ją zasilać prądem 1A. Cechuje się najlepszym zasięgiem w niedużym reflektorze, ale w promieniu jest charakterystyczny pierścień. Wybierz jeśli zależy Ci na zasięgu i cenie.

SSC P4

Chińska odpowiedź na powyższą diodę. Nieco inny sposób pokrycia fosforem powoduje, że nieco gorzej jest z zasięgiem, efektywnością i rozkładem barw niż w powyższej diodzie. Nie warto kupować.

Cree MC-E

Amerykanie złożyli cztery diody XR-E do kupy i tak powstał Chocapic. A dokładniej dioda łącząca cztery małe emitery we wspólnej obudowie. Można połączyć je szeregowo i równolegle. Każdy z 4 emiterów dostaje około 60% mocy pojedynczej diody ze względu na ciepło. Maksynalny prąd dla równoległego połączenia, w którym lubują się Chińczycy to 2,8A. W promieniu powstaje tzw. obwarzanek, z dziurką w środku. Zasięg słabszy niż powyższe diody, lecz sporo więcej światła. Nie warto kupować.

SSC P7

Znów odpowiedź Chińskiego producenta na multi-emiter. Fosfor znów leży bele jak, na całej powierzchni emitera i wokół, jak jajo sadzone, przez co nieco gorzej jak w MC-E pod każdym względem. Nie warto kupować.

Cree XM-L

Amerykanie postawili kropkę nad i tworząc diodę o parametrach bijących na głowę te poprzednie. Powierzchnia emitera jest taka, jak diod 4-emiterowych, jednak emiter jest pojedyńczy. Daje wysoką moc, efektywność i spójną barwę przy zasilaniu do 3A. Najlepszy bin aktualnie to T6, niedługo wyjdzie U2, który zbliży się do magicznej bariery 100lm/W przy 10W mocy. Należy zwracać uwagę na wykonanie latarki, musi ona dobrze odprowadzać ciepło. Poza tym wiele tanich latarek nawet nie słyszało o zasileniu iks em ela prądem 3A. Dla pewności można zakupić latarkę z diodą XP-G, która jest niczym innym jak 50% wielkości i mocy XM-Lem. XP-G występuje w maksymalnym binie R5 w porywach do S2, które są zielonkawej barwy. Obie diody to udane połączenie zasięgu i mocy światła zgodne z najnowszymi trendami. Zdecydowanie warto kupić.
Z zaświeconą latarką mniej widzisz ty, a bardziej widać ciebie.
fxxx

Post autor: fxxx »

Miałem sam założyć taki temat :) Bardzo dziękuję. Jeszcze jest XP-E, oraz w miarę możliwości proszę o rodzajach piguł i reflektorach, oraz o odpowiedniej temperaturze leda :)
DNF

Post autor: DNF »

Power2Nite akurat P7 nie jest odpowiedzią na MC-E a odwrotnie :)
To czy warto kupować SSC P4 to już indywidualna sprawa.
W niektórych konfiguracjach, dioda SSC jest pożądana wręcz :)
XM-L wydaje się być odpowiedzią na Luminusa SST-50 :)
Prądy zalecane przez producenta, a prądy w latarce to też dwie różne bajki :)
Jak wiadomo w latarkach prądy często przekraczają zalecenia producenta.
Mówie oczywiście już o naszych poczynaniach.
Pozdrawiam
DNF
Markol

Post autor: Markol »

Teraz juz mam szersze pojecie dzieki, takiego wyjasnienia wlasnie mi brakowalo :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Power2Nite, przepraszam, z całym szacunkiem lecz... to, co napisałeś są to tak dalece idące uproszczenia i spłaszczenie tematu, że podchodzą raczej pod zabobonne ogólniki krążące wśród nieświadomego narodu niż pod rzeczową, podpartą faktami wiedzę. Moim zdaniem powyższy post należy traktować tylko i wyłącznie z dużym przymrużeniem oka, w kategorii anegdoty. Absolutnie nie jako źródło wiedzy o technologii LED :mrgreen:
Awatar użytkownika
Power2Nite

P7, racja, pisałem to późno.

Nie było pytania o SST50, więc nie zaczynałem o innych producentach.
Kolega pyta o DX, więc mu nie w głowie nasze "piractwo diodowe" :D
Poza tym bądźmy szczerzy, czy Markolowi więcej powie mój zabobon, czy link do anglojęzycznego datasheet-u w którym pełno technicznych zawiłości i głębokości w temacie? ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Power2Nite, mam prośbę. bardzo zależy mi (nam), by fakty przedstawiane na forum, wiedza, były prawdziwe. Jeśli nie jesteś czegoś pewien to proszę, pisz o tym, np. "moim zdaniem". Ciesze się bardzo, że chciałeś pomóc koledze ale...nie wiem, czy podawanie faktów niezgodnych z tym kawałkiem historii świata jest pomocą. Gdybyś odrobinę popracował nad treścią, rzeczywiście była by to ciekawa "pigułka".

Greg, no mogłeś delikatniej, mogłeś.... :neutral:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Moim zamiarem nie było urazić Kolegę, jeśli tak to zostało odebrane, niniejszym przepraszam.
Lewho

Post autor: Lewho »

SSC P4

Chińska odpowiedź na powyższą diodę. Nieco inny sposób pokrycia fosforem powoduje, że nieco gorzej jest z zasięgiem, efektywnością i rozkładem barw niż w powyższej diodzie. Nie warto kupować.
Seoul Semiconductor to koreańska firma :cool: . Dioda P4 już przestała być rozwijana a jej cena jest nadal wysoka. Teraz w miejsce P4 weszła Z5 (zamiennik Cree XP-E).
Ostatnio nic nowego w SSC się nie pojawiło.

Nikt nie wspomniał o mało znanej firmie OSRAM :grin: , która ma bardzo dobre diody Oslon SSL w naprawdę niezłej cenie.

O Rebelu ES (Philips Lumileds) też jeszcze nikt nie wspomniał, a ze swoją sprawnością 135lm/W plasuje się w ścisłej czołówce.
DNF

Post autor: DNF »

Można też dodać jeszcze Edisona Opto :)
Jakies chińskie no-name, albo jakieś chlapnięte gluty na płytkę :mrgreen:
Oj dużo tych diod, oj dużo :)
Awatar użytkownika
Power2Nite

Nic nie szkodzi, burzowe lato ma być, więc to taka burza w szklance wody dla urozmaicenia. :mrgreen:

To ja przepraszam, gdyż z zamiarem napisania łatwej do przyswojenia bajki o diodach, zamieściłem mało precyzyjne lub nieprawdziwe informacje.

:-)

Rzeczywiście, przyda nam się przyklejony wątek z krótkim opisem każdej diody, nie ma na Forum takiego opracowania.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Po pierwsze cieszę się, że nieporozumienia nie przerodziły się w kłótnie tylko zostały po koleżeńsku wyjaśnione.

Po drugie coś czuję, czy też mam przynajmniej taką nadzieję, że mamy tylu znawców tematu, iż kwestia stworzenia podstawowego zestawienia bazowych informacji w formie przystepnej dla laika (kiedyś przyjdzie i czas na prawdziwe kompedium wiedzy, ale to pewnie potrwa) o najważniejszych diodach nie powinna być problemem ;) Chętnie przykleję w tym dziale taki wątek jeśli się jakiś fachowiec zmobilizuje i zacznie go tworzyć...
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ