Panowie a ja mam takie pytanie.
Mamy układ X, zasilający ledy, w którym mamy cewkę. Jak wiemy cewka będzie generować zakłócenia, ALE będą one "wychodziły" bardziej przewodami zasilającymi ledy czy zasilającymi układ czy bez znaczenia ?
Pytam dlatego że dostałem kilka sztuk układów
0939F
3350C
Których aplikacja jest banalna, ale nie mogę sobie poradzić jak zwykle z zakłóceniami...
Problem z zakłóceniami od przetwornicy
Problem z zakłóceniami od przetwornicy
Ostatnio zmieniony czwartek 09 cze 2011, 18:46 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Wszystko zależy od układu: np. jakie zastosowano kondensatory, wpływ ma też układ ścieżek.
Zakłócenia są bardzo złożonym problemem (buduję wzmacniacze) i bez pomiarów, trudno jest cokolwiek jednoznacznie odpowiedzieć.
Spróbuj zastosować dobre kondensatory monolityczne w miejsce tantali czy elektrolitów a jeżeli już takowe tam są, to podmień na lepsze. W gronie kondensatorów są też z różnymi dielektrykami. Niestety dobre elementy są droższe, a jak powszechnie wiadomo, chodzi o kasę
Pozdrawiam
Wszystko zależy od układu: np. jakie zastosowano kondensatory, wpływ ma też układ ścieżek.
Zakłócenia są bardzo złożonym problemem (buduję wzmacniacze) i bez pomiarów, trudno jest cokolwiek jednoznacznie odpowiedzieć.
Spróbuj zastosować dobre kondensatory monolityczne w miejsce tantali czy elektrolitów a jeżeli już takowe tam są, to podmień na lepsze. W gronie kondensatorów są też z różnymi dielektrykami. Niestety dobre elementy są droższe, a jak powszechnie wiadomo, chodzi o kasę
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.