Sterownik ~3A przy 2x li-ion.
Sterownik ~3A przy 2x li-ion.
Witam.
Panowie i Panie, stoję przed wyborem zakupu driverka do XM-L napędzanej z 2x li-ion.
Macie coś dobrego do polecenia?
Tryby? Obojętnie. Najlepiej jakby była choć jedna grupa ciągła, bez błyskaczy.
2x AX2002 odpada, bo z tego co wyczytałem tutaj, nie można ich łączyć równolegle:(
Zakup DX lub Kai.
Pozdrawiam
DNF
Panowie i Panie, stoję przed wyborem zakupu driverka do XM-L napędzanej z 2x li-ion.
Macie coś dobrego do polecenia?
Tryby? Obojętnie. Najlepiej jakby była choć jedna grupa ciągła, bez błyskaczy.
2x AX2002 odpada, bo z tego co wyczytałem tutaj, nie można ich łączyć równolegle:(
Zakup DX lub Kai.
Pozdrawiam
DNF
- LightLover
- LightLover
Witam
SKU57779
Wymiary:
Φ22mm
h=15mm
od góry wystają gołe przewody, więc trzeba by jeszcze z 1mm zostawić. Płytka z prockiem wystaje poza obręb płytki głównej - konieczne przelutowanie drutów połączeniowych (brak zapasu, lutowane na styk)
Pozdrawiam
SKU57779
Wymiary:
Φ22mm
h=15mm
od góry wystają gołe przewody, więc trzeba by jeszcze z 1mm zostawić. Płytka z prockiem wystaje poza obręb płytki głównej - konieczne przelutowanie drutów połączeniowych (brak zapasu, lutowane na styk)
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Re: Sterownik ~3A przy 2x li-ion.
Nie do końca prawda. Z tego, co mi wiadomo, to zarówno AX2002 jak i AX2003 można łączyć po dwa komplety równolegle. Niestety pogarsza się wtedy sprawność całości.DNF pisze: 2x AX2002 odpada, bo z tego co wyczytałem tutaj, nie można ich łączyć równolegle:(
DNF
Najlepszy byłby tu AX2003.
Od paru tygodni próbuję się skontaktować z producentem AX-ów. Zamierzam złożyć zamówienie na jedno opakowanie (prawdopodobnie 100szt.) AX2003.
Wysłałem już dwa maile z zapytaniem o koszty i możliwości zakupu i... cisza
Jeśli będę znał wszystkie szczegóły to wystawię "group buy" w sklepiku.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
Re: Sterownik ~3A przy 2x li-ion.
Witam
Pozdrawiam
A możesz trochę przybliżyć ten temat, bo coś mi tu nie pasuje.....Serkules pisze: Nie do końca prawda. Z tego, co mi wiadomo, to zarówno AX2002 jak i AX2003 można łączyć po dwa komplety równolegle. Niestety pogarsza się wtedy sprawność całości.
Pozdrawiam
Nie można łączyć tych przetwornic równolegle, od razu uprzedzam.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Zasugerowałem się informacją ze strony Aqualab
Nie jestem pewien, ale informację o pracy równoległej wyczytałem chyba jeszcze na Candle Power Forums. Osobiście nie robiłem prób przy pracy równoległej. Nawet w podanym przeze mnie cytacie odradzają takie połączenie.
When multiple drivers are used in parallel the efficiency apparently drops, probably because one driver is doing most of the work (and so gets quite hot). Hence, these drivers should probably not be run in parallel.
Nie jestem pewien, ale informację o pracy równoległej wyczytałem chyba jeszcze na Candle Power Forums. Osobiście nie robiłem prób przy pracy równoległej. Nawet w podanym przeze mnie cytacie odradzają takie połączenie.
Jeśli możesz, podziel się swoimi doświadczeniami.Nie można łączyć tych przetwornic równolegle, od razu uprzedzam.
Właśnie podzieliłem się moją opinią na ten temat, nie można łączyć tych przetwornic
Jest dokładnie tak, jak napisał człowiek z Aqualab. Jeden sterownik przegrzewa się, drugi nie pracuje. Po prostu kontrola napięcia na rezystorze pomiarowym nie działa właściwie.
Ale zawsze można sobie to samemu przetestować. I przy okazji czegoś się nauczymy
Jest dokładnie tak, jak napisał człowiek z Aqualab. Jeden sterownik przegrzewa się, drugi nie pracuje. Po prostu kontrola napięcia na rezystorze pomiarowym nie działa właściwie.
Ale zawsze można sobie to samemu przetestować. I przy okazji czegoś się nauczymy
Witam
Cały problem z równoległym łączeniem przetwornic tego typu, polega na konieczności zastosowania wspólnego elementu pomiarowego.
Jak wiadomo, źródła napięcia odniesienia poszczególnych egzemplarzy układów różnią się nieznacznie między sobą, a jest to bardzo ważne dla ustalenia wartości FB czyli na rezystorze pomiarowym.
Co z tego wynika, mianowicie, dwie przetwornice połączone do wspólnego rezystora pomiarowego, pracują nierównomiernie, ta, która ma wyższe napięcie odniesienia będzie dążyć do uzyskania równowagi, przez co doprowadzi do zablokowania elementu o niższym napięciu odniesienia. Ta druga przetwornica zachowa się po prostu tak, jakby dawała za duży prąd, (bo dostaje wyższe napięcie zwrotne) i po prostu się zablokuje, aby doprowadzić do uzyskania właściwego prądu przez nią oddawanego, skutkiem czego ta pierwsza przejmuje całe obciążenie i się przegrzewa.
Ciekawym natomiast przypadkiem jest dobranie dwóch układów o identycznych parametrach, gdyby ktoś pomyślał, że takie rozwiązanie będzie pracować poprawnie to też jest w błędzie. Wtedy pojawia się bardzo szkodliwe, acz trudne do wykrycia, bez odpowiednich przyrządów pomiarowych, zjawisko podobne do "kołysania prądnic".
W układach automatyki, mamy do czynienia z pojęciem stabilności, który to stan jest osiągany (przy poprawnej budowie urządzenia) po zaniku stanów nieustalonych (załączanie, zmiana parametrów). W przetwornicach impulsowych, mamy w zasadzie same stany nieustalone, gdyż jest to ciągłe załączanie i wyłączanie obwodów. Powoduje to, że obie przetwornice na zmianę przejmują obciążenie, powodując odciążenie drugiego elementu, co powoduje cykliczne przeciążanie obu elementów i ogólny spadek sprawności układu. Częstotliwość tego zjawiska jest określona stałą czasową obwodów sprzężenia zwrotnego, a jak widać z aplikacji układów AX jest ona bardzo mała.
To tak w skrócie.
Pozdrawiam
Cały problem z równoległym łączeniem przetwornic tego typu, polega na konieczności zastosowania wspólnego elementu pomiarowego.
Jak wiadomo, źródła napięcia odniesienia poszczególnych egzemplarzy układów różnią się nieznacznie między sobą, a jest to bardzo ważne dla ustalenia wartości FB czyli na rezystorze pomiarowym.
Co z tego wynika, mianowicie, dwie przetwornice połączone do wspólnego rezystora pomiarowego, pracują nierównomiernie, ta, która ma wyższe napięcie odniesienia będzie dążyć do uzyskania równowagi, przez co doprowadzi do zablokowania elementu o niższym napięciu odniesienia. Ta druga przetwornica zachowa się po prostu tak, jakby dawała za duży prąd, (bo dostaje wyższe napięcie zwrotne) i po prostu się zablokuje, aby doprowadzić do uzyskania właściwego prądu przez nią oddawanego, skutkiem czego ta pierwsza przejmuje całe obciążenie i się przegrzewa.
Ciekawym natomiast przypadkiem jest dobranie dwóch układów o identycznych parametrach, gdyby ktoś pomyślał, że takie rozwiązanie będzie pracować poprawnie to też jest w błędzie. Wtedy pojawia się bardzo szkodliwe, acz trudne do wykrycia, bez odpowiednich przyrządów pomiarowych, zjawisko podobne do "kołysania prądnic".
W układach automatyki, mamy do czynienia z pojęciem stabilności, który to stan jest osiągany (przy poprawnej budowie urządzenia) po zaniku stanów nieustalonych (załączanie, zmiana parametrów). W przetwornicach impulsowych, mamy w zasadzie same stany nieustalone, gdyż jest to ciągłe załączanie i wyłączanie obwodów. Powoduje to, że obie przetwornice na zmianę przejmują obciążenie, powodując odciążenie drugiego elementu, co powoduje cykliczne przeciążanie obu elementów i ogólny spadek sprawności układu. Częstotliwość tego zjawiska jest określona stałą czasową obwodów sprzężenia zwrotnego, a jak widać z aplikacji układów AX jest ona bardzo mała.
To tak w skrócie.
Pozdrawiam
Mam już wstępnie odpowiedź w sprawie zakupu AX2003. Muszę jeszcze ponegocjować ilość. Na moje zapytanie o minimalną ilość w zamówieniu odpisali, że 10 tyś. szt.
Na jednej rolce jest 2500szt. i to będzie raczej minimum do zamówienia. Przy tej ilości to wyjdzie parę tysięcy złotych (wstępnie kwotę znam) + koszt przesyłki (koszt nieznany - chwilowo) + Urząd Celny (koszt nieznany - chwilowo).
Wysłałem jeszcze zapytanie o inne kanały dystrybucji ich układów.
Na jednej rolce jest 2500szt. i to będzie raczej minimum do zamówienia. Przy tej ilości to wyjdzie parę tysięcy złotych (wstępnie kwotę znam) + koszt przesyłki (koszt nieznany - chwilowo) + Urząd Celny (koszt nieznany - chwilowo).
Wysłałem jeszcze zapytanie o inne kanały dystrybucji ich układów.
Można link, gdzie da się go kupić??pawelsz pisze:kup driver deree pod mce i masz zasilanie 2x18650 (działa też z 18650 ale słabiej) no i możesz ustawić sobie rezystorkami 3A w diodę.
Ma 3 tryby koszt ok 8usd jakoś
Mam , używam i chwalę- eh to wykonanie- płytka z ALu itd