Solarforce Masterpiece Pro-1

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
tnt_gt

Solarforce Masterpiece Pro-1

Post autor: tnt_gt »

Po przewertowaniu forum wydaje mi się, że wiem czego mi trzeba. Przyszedł czas na męską decyzję.
Chcę sobie kupić Solarforce Masterpiece Pro-1.
Dodatkowo chciałem dokupić "bulb" do załączonego body L2P.

Do zasilania będę używał 18650 z rozebranego akumulatora od laptopa. Gdzie można dostać tanią ładowarkę do tych akumulatorów?

W związku z tym mam pytanie, czy ktoś kupował ze strony producenta? To chyba najtańsza opcja w internecie?
Jak wygląda realizacja zakupów: ile trzeba czekać, w jaki sposób dokonywać zapłaty, opłaty celne, VAT itp...?

Strona producenta jest strasznie nieczytelna. Mnogość opcji i modeli powoduje, że trudno wybrać jednoznacznie.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Ja kupowałem i jestem bardzo zadowolony( skyline I) do ceny doszły 2USD za wysłanie, napisałem maila do nich żeby mi na paczce wpisali gift i obniżyli cenę abym nie poniósł cła, po 2h odpowiedź że nie ma problemu i wartość mi wpiszą 10USD i GIFT. Jeszcze szybciej działają z wysyłką, po 7 dniu dniach od daty zakupu była już u mnie na stole :) Vat'u ani cła nie doliczyli mi.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Kupowałem, jest tanio, dość szybko, płaci się systemem PayPal, celnicy z reguł omijają paczkę (sklep standardowo zaniża wartość i oznakowuje jako gift (prezent). W sklepie są również ładowarki.

Mala uwaga, Masterpiece rozwija skrzydła przy zasilaniu powyżej 6V (2xCR123 lub 2x18650), z 1x18650 też wali nieźle ale tylko dzięki mocnemu skupieniu.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Masterpiece rozwija skrzydła po wymianie LED na XM-L i zasilania na driver step-down AX2003 przy prądzie 3A :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
phantom

Pod względem mocy tak, zasięgu nie.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Ja bym powiedział, że pod względem ogólnoużytkowym. W oryginale ta latarka jest co najwyżej gadżetem. Fajnym, bo daleko świeci cienką wiązką, ale kompletnie nieużytecznym. Ot, jasna plama na drzewach oddalonych o 300 metrów. Tyle, że kompletnie nie oświetla większego obszaru terenu.
A jakże, mam w kolekcji, ale po kilku wypadach w teren decyzja była jedyna słuszna. XM-L. Po tym modzie Masterpiecie rozwinęła skrzydła. Można na naprawdę dużą odległość oświetlić spory obszar.
Awatar użytkownika
phantom

Do świecenia bliżej i uniwersalniej posłuży głowica L2P z XM-L w środku.
TDK

Post autor: TDK »

Ja też kupiłem Solarforce'a na stronie producenta. Z tego co pamiętam, to nadawca sam zaniżył wartość przesyłki bez żadnej prośby z mojej strony. Przyszła szybko. Był tylko problem z kopertą, bo wysłali w zwykłej, a nie w bąbelkowej i koperta się rozwaliła w czasie podróży. W związku z tym przesyłki nie doręczył mi listonosz, tylko musiałem iść na inną pocztę. To nie pierwszy przypadek, że koperta z Solarforce'a nie wytrzymała podróży.
Jak za tę cenę, to latarkę warto mieć. Jakość promienia jest wysoka, spot to okrągłe kółko bez dziury w środku (a przynajmniej trudno ją zauważyć).
Widziałem jak świeci przerobiona latarka Grega i faktycznie daje radę :) Sam zastanawiałem się nad przeróbką swojej na XM-L, ale jak kupiłem Fenixa TK35, to stwierdziłem, że szkoda mi pozbywać się tak fajnego throwera. Muszę tylko kupić baterie CR123 i porównać jasność z zasilaniem akusami 18650. Jeśli jasność przy zasilaniu 2 x CR123 będzie taka jak przy zasilaniu 2 x 18650, to wolę baterie, bo latarka będzie krótsza i lżejsza.
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

Dzięki za wszelkie informacje.

greg Na czym polega mod na XM-La. Nie mam jeszcze latarki, więc nie wiem. Czy jest taka opcja w sklepie producenta, czy trzeba robić to we własnym zakresie?

A pigułę do L2P lepiej kupić na XM-L czy XP-G?
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Mod SF MPP-1 polega na:
- wymianie diody na XM-L
- wymianie drivera na stosowny (8xAMC dla 1xLi-ion lub przetwornica step-down dla 2xLi-ion)
- wkładce termicznej - a jakże :)
Janes

Post autor: Janes »

Witam Wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Zainteresowałem się rzeczonym modelem latarki. Pisałem też już do kolegi greg-a. Dzisiaj przeglądając to forum trafiłem też na stronę sklepu solarforce, i tam znalazłem zestaw Solarforce Masterpiece Pro1 + 2 1000 Lms MCE Cree Led SPOT LIGHT + 500 yards THROWER KINGS COMBO. Link tutaj. Co sądzicie o tym zestawie? Interesuje mnie przede wszystkim realny zasięg ok. 200-250m, a tutaj coś pisza o 500 yardach.
TDK

Post autor: TDK »

Jeżeli interesuje cię realny zasięg, to odpuść sobie głowicę z diodą MC-E i kup tańszy zestaw z głowicą z diodą XR-E i przedłużką na drugie ogniwo 18650. To jest jeden z najlepszych throwerów. Realny zasięg latarki jest subiektywny, bo zależy przede wszystkim od patrzącego. Jednemu wystarczy, gdy obiekt zostanie oświetlony słabą, niemal księżycową poświatą, a ktoś inny chce widzieć np. kolor oświetlanego przedmiotu.
Ja dla swoich potrzeb dzielę liczbę luksów/m przez 200, aby mieć wyobrażenie o zasięgu. Solarforce MPP-1 ma dla mnie zasięg ok. 150 m, ale wielu innych może stwierdzić, że zasięg wynosi 300 m.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Z tymi 150m nie przesadzajmy :)
To jest Solarforce Masterpiece Pro z diodą XM-L T6 1C i driverem step-down 3A. 180 metrów do budynku z antenami sat na dachu.
Widać wszystko jak na dłoni, tak to wygląda w rzeczywistości, fotografia nie jest prześwietlona.

Oryginalny Masterpiece Pro da mniej niż 1/3 ilości światła XM-L, tam jest driver 1A i mniej wydajna dioda. Promień będzie 4x węższy, ale zasięg około 30% większy.

klik powiększa foto
Obrazek
Janes

Post autor: Janes »

Mam na uwadze informacje, które otrzymałem w mailu od kolegi greg czyli, m.in. właśnie informacje o modyfikacji. W tym linku, który podesłałem zastanowiło mnie to 500 yardów (było nie było to będzie ok. 455m) wyczytałem na forum o sposobie oznaczania przez producentów, zasięgu latarki i mam świadomość, że te 500 yardów to pewnie sporo na wyrost, ale zawsze. Czy może to być spowodowane tą drugą głowicą masterpiece 2 (nie wiem może ma inny odbłyśnik, albo co).
ODPOWIEDZ