budowa pakietu z 18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
waldek.leg

budowa pakietu z 18650

Post autor: waldek.leg »

Musze zbudować pakiet z 18650, schemat jak na foto poniżej ale mam mały problem jak to najlepiej ładować ? Wiadomo balanser, ale czy łączenie czterech ogniw równolegle to dobry pomysł, może jakieś sekcje porobić ? Jakim prądem ładować, i czy ładowarka Turnigy Accucel-6 da radę ? Aku 18650 będą bez zabezpieczenia tego samego typu i pojemności.

Obrazek
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Pomysł jest zwyczajny i dobry, zła tu nie widzę. Ładowarka typu B6 i klony poradzą sobie z tematem bez problemu. Musisz jednak pamiętać, że maksymalna moc tych sprzętów to 50W i jest to już balansowanie na krawędzi ich możliwości.
Czyli prąd ładowania raczej 2A. No, może z drobnym ryzykiem dla MOSFETów przetwornicy nie przekraczałbym 2,5A przy ładowaniu.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

waldek.leg, gdzie kupisz wtyczkę do balansera?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Farnell ma tego typu wtyczki, typ JST. Do tego potrzebne są jeszcze konektorki metalowe, również dostępne u nich.
Awatar użytkownika
waldek.leg

Post autor: waldek.leg »

Fluxor pisze:waldek.leg, gdzie kupisz wtyczkę do balansera?

Ja zakupy robie w TME.
z pozdrowieniami Waldek,
Awatar użytkownika
Fluxor

Testował ktoś TAKIE złącza? Mieści się kilka obok siebie w jednym gniazdku balansera?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
fluxor - to są zupełnie inne złącza, stosowane jako prądowe przy mniejszych prądach (do 20A), maja tez inny raster (rozstaw pinów). Te z Farnella są sprawdzone.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Fluxor

Pyra, aha. Potrzebuję jedną wtyczkę do zrobionego pakietu, ale specjalnie zamawiać tylko takie coś to mija się z celem bo przesyłka wyjdzie drożej niż kilka wtyczek.
WNIP

Post autor: WNIP »

Przepraszam, że się dołączę do tematu ale właśnie z tym mam pytanie:
Obrazek
Takie połączenie odpowiada kolejno
1 - 4s1p
2 - 4s2p ??
Czy do balancera końcówki wyprowadza się tak jak zielone kreski? Jeśli tak to przy 2 połączeniu ładowarka będzie wskazywać napięcie na 4 celach ale każda po 7,2V ?
Mam ładowarkę Imax b6 czyli program wybrać 4s - jeśli ustawię w nim powiedzmy 2A to na każdą sztukę aku pójdzie 0,5A czy właśnie 2A? Przykładowo jeśli chciałbym naładować 4 sztuki pojedynczych 18650 to połączyć trzeba by jako 1s4p i wtedy żeby prąd dla każdej sztuki wynosił 1 A to się ustawia 1A czy tyle razy większy ile sztuk jest?
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

WNIP pisze:Czy do balancera końcówki wyprowadza się tak jak zielone kreski?
Rozkład złącz balancera masz w instrukcji imax-a na stronie 18, tu na forum też było.
WNIP pisze: Jeśli tak to przy 2 połączeniu ładowarka będzie wskazywać napięcie na 4 celach ale każda po 7,2V ?
Napięcie na ogniwach połączonych równolegle wyrównuje się samo (przy dużej różnicy naładowania może to być niebezpieczne ze względu na duży prąd) i znajduje się w zakresie napięć jak dla pojedynczego ogniwa.
WNIP pisze:Mam ładowarkę Imax b6 czyli program wybrać 4s - jeśli ustawię w nim powiedzmy 2A to na każdą sztukę aku pójdzie 0,5A czy właśnie 2A?
2A
WNIP pisze:Przykładowo jeśli chciałbym naładować 4 sztuki pojedynczych 18650 to połączyć trzeba by jako 1s4p i wtedy żeby prąd dla każdej sztuki wynosił 1 A to się ustawia 1A czy tyle razy większy ile sztuk jest?
Dla pakietu równoległego prąd lądowania rozkłada się na poszczególne ogniwa (niekoniecznie równo - bo to zależy od kilku czynników: rezystancja wewnętrzna, stopień naładowania, charakterystyka ładowania ogniwa) ale w pewnych uproszczeniu to 1A razy ilość ogniwa w pakiecie równoległym.
Awatar użytkownika
barney

Post autor: barney »

Schemat połączenia z str 18 instrukcji B6

Obrazek
nuras

Post autor: nuras »

Witam wielce oświeconych, chciałbym się poradzić w kwestii pakietu. Czy jest możliwość ładowania poza laptopem takiego pakietu
http://allegro.pl/ogniwa-icr-18650h-li- ... 07485.html
Jeżeli tak to w jaki sposób i jaką ładowarka. Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Np iMax B6 lub jej klony: Mystery charger......
To jest pakiet 4s3p

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
bobo100

Post autor: bobo100 »

Mam taki problem. Od niedawna posiadam ładowarkę Imax B6. Ostatnio zaopatrzyłem się w jakąś starą baterię od laptopa. Jest to pakiet 4s2p. Jak podłączyłem żarówkę, aby sprawdzić czy świeci to nie było problemu. Fakt, długo nie świeciłem, bo pewnie akumulatorki też długo nie były ładowane. Postanowiłem podłączyć do ładowarki. I tu napotkałem na problem. Po podłączeniu całego pakietu pokazał się komunikat: Low voltage. W instrukcji jest taki komunikat. Wskazywałby na to, że coś jest nie tak z pakietem. Próbowałem ładować, rozładować, zawsze to samo. Aby sprawdzić już ostatecznie to odczepiłem 1 ogniwo z pakietu i podłączyłem samo. Też wyskakiwał ten komunikat;/ Czy może to oznaczać, że ogniwa nie nadają się już do użycia?

Ładowałem inne akumulatorki (Ni-Mh) i ładowarka pracowała bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

bobo100, masz miernik, multimetr...woltomierz? Jesteś pewny, że używałeś Imax-a właściwie ustawionego (skonfigurowanego)?
Zmierz napięcie na pakiecie, pojedynczych celach i podaj....
ODPOWIEDZ