Lampa rowerowa: światła krótkie + długie

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Lampa rowerowa: światła krótkie + długie

Post autor: Majsterkowicz »

Jako nowy użytkownik, witam wszystkich gorąco!

Słowem wstępu...
Wieczory stają się coraz cieplejsze, dłuższe i przyjemniejsze. W takich właśnie chwilach nie sposób odmówić sobie rowerowego wypadu, szczególnie pod wieczór.
Jak wiadomo, im później, tym ciemniej, dlatego ważne jest odpowiednie oświetlenie.

Na chwilę obecną, używam lampki rowerowej firmy Vipow URZ0040, wyposażonego w 1W diodę oraz 3 tryby pracy; stroboskopowy, migający oraz ciągły. Lampka sprawdza się świetnie. Mimo zasilania 4 bateriami rozmiaru AAA, potrafi świecić ciągle przez ponad 2h, bez widocznego pogorszenia jasności. Wyposażona jest w kolimator 15°, dzięki któremu ładnie oświetla drogę (tylko) przed rowerem na odcinku nawet 20m.

A teraz do rzeczy...
Moim marzeniem jest wyposażenie się w lampę rowerową, która to byłaby w stanie oświetlić przynajmniej 45° z jednej, jak i z drugiej strony przodu roweru. Można by rzec, że strumień światła musi mieć min. 90°. Do realizacji mojej wizji, mogłaby posłużyć żarówka LED o napięciu 12V. Orientowałem się w cenach i tak myślę, żeby w 20zł za żarówkę się zmieścić. Zasilanie będę zapewniał z akumulatorów z aparatu - Energizer 2.5Ah.

Może ktoś z forumowiczów miał właśnie taką wizję oświetlenia rowerowego i może nawet ją zrealizował?

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi
Ostatnio zmieniony wtorek 07 lut 2012, 02:24 przez Majsterkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Obawiam się, że żarówka Led na 12V się nie sprawdzi jako oświetlenie rowerowe a tym bardziej taka za dwie dychy chyba, że znajdziesz gdzieś na wysprzedaży jakąś na diodach CREE, ale to chyba niemożliwe :(
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

A z jakiego powodu miałaby się nie sprawdzić? Daje ona za mało światła?
Moje główne założenie jest takie, aby oświetlić głównie obszar po bokach roweru (oczywiście z przodu), a nie bezpośrednio przed nim. Od tego mam aktualną lampkę ;)

W takim wypadku, co byś mi zaproponował? Zależy mi na zminimalizowaniu kosztów, przez co jestem w stanie zrobić własnoręcznie lampę. Przy okazji może nauczę się czegoś nowego :)
Luigi

Post autor: Luigi »

Większość allegrowych wynalazków w tym przedziale cenowym ma diody o małej mocy i wydajności, więc raczej nie nadają się do oświetlania drogi.
Poza tym mają marne chłodzenie i brak stabilizacji.
Lepiej zmontuj coś z diodą xp-e .
Sky Ray King (XML T6 3C) DRY (XML T5 4B) Zebralight H600 FW (XML) Yezl S7 SS (XPG S2 2T) Ultrafire C3 SS (XML T6 3C) Klon TK35 (XML U2 1C) Solarforce L2P (XML T5 4B) Ultrafire A3 (XRE Q5), LedLenser P5 (XRE) Jetbeam Raptor RRT-0 (XPG R5)
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Będę musiał pomyśleć.
Wyczytałem jednak, że zamówienie z tego sklepu musi wynosić minimum 30zł, a koszt diody do niecałe 10zł.
Nie wiem, czy byłby sens dokupywać coś na siłę, aby móc złożyć zamówienie, ewentualnie ktoś, kto zamawiałby jakieś elementy z tego sklepu, mógłby dopisać dla mnie tę jedną diodę.
Zastanawiam się także nad regulatorem natężenia, bo nie chciałbym, aby dioda świeciła cały czas na maksymalnym prądzie, a co najwyżej w 80%.
W asortymencie znalazłem zmontowany regulator, który ma 3 poziomy regulacji natężenia prądu, które wydają mi się odpowiednie. Link
Jeżeli byłaby możliwość, to chciałbym takowy regulator wykonać sam. Nie zależy mi aż tak bardzo na miniaturyzacji całości, a na funkcjonalności i poprawnym działaniu :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Po kolei:
Tu masz co: AX2002 , a tu jak Przetwornica CC z trybami sterować.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Dzięki za wstępne naprowadzenie na właściwy tor :)

Mam tylko jedno pytanie, a mianowicie, dlaczego gotowa żarówka Led na 12V nie nadawałaby się?
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Bo te tanie żarówki świecą marnie i zużywają sporo energii :(
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Czyli mam rozumieć, że w cenie żarówki lepiej jest zakupić diodę Cree i do niej dorobić sterownik do regulowania natężenia prądu?
Mam też pytanie odnośnie skupiania promieni:
Co byłoby najlepszym rozwiązaniem? Przypominam, że chciałbym mieć promień świetlny minimum 90°. Myślałem nad kolimatorem, tylko jaki zastosować? Drugim rozwiązaniem jest odpowiednia soczewka o odpowiedniej ogniskowej. Z jej ustawieniem nie będę miał problemu, bo znam się na optyce :wink:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Teoretycznie, stosując diody XR-E, możesz się obejść bez optyki, gdyż ich kąt promieniowania wynosi 90°.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Ok, czyli elementy skupiające mam z głowy, bo wszystko załatwi dioda.
A co do sterowania, to prosty regulator na kluczu tranzystorowym zdałby egzamin?
Mógłbym jeszcze wykonać przerywnik o wysokim natężeniu na ne555, aby zmniejszyć zużycie prądu a tym samym straty na tranzystorze?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

A możesz troszkę naświetlić temat, bo nie do końca rozumiem....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

To tak, w sprawie skupiania oraz rozpraszania światła, można powiedzieć, że się dogadaliśmy.
Albowiem, nie chciałbym, aby nowa lampka świeciła na wprost i w górę roweru, dlatego pomyślałem, o zastosowaniu zwierciadła odbijającego promień światła. Bo po co ma się 'światło marnować' świecąc w górę?
Do oświetlania na wprost mam drugą lampkę.

Co do sterowania, to pomyślałem o zastosowaniu dwu kluczy tranzystorowych.
Żeby zaoszczędzić nadmiernego tłumaczenia, przedstawię uproszczony schemat:
Obrazek
NE 555 w schemacie jako zmontowany generator, nie jako sam układ scalony.
R - ogranicza prąd bazy tranzystora.
P - potencjometr, reguluje prąd na diodzie.
Sądzę, że powinno się to udać, jednak nie wiem, czy na 100% :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
"Jeden obraz wart tysiąca słów" już wiem o co biega.
Teraz małe poprawki ;)
Dwa szeregowe tranzystory nie są potrzebne, wystarczy, że NE będzie przy pomocy tranzystora małej mocy zwierał bazę regulatora do masy...
O ile się nie mylę chciałeś prąd około 350mA a zasilanie miało być 12V więc bardziej nadawała by się przetwornica step-down, przy tak małym prądzie to nawet MC34063 da sobie spokojnie radę. Możesz też zakupić gotową przetwornicę na AX2002, zmienić prąd diody i sterować układem przez końcówkę Enable uzyskując mrugacza.

Pozdrawiam
PS: Jeśli zdecydujesz się na któreś rozwiązanie to rozrysuję...
Awatar użytkownika
Majsterkowicz

Witam ponownie

Z zasilaniem na 12V, to było wstępne założenie, gdyż chciałem zastosować żarówkę LED.
Jako, że ten pomysł został mi odradzony, jestem w stanie zasilić lampkę napięciem od 1.2V wzwyż dodając odpowiednią ilość akumulatorów po 1.2V.
Pyra pisze:Dwa szeregowe tranzystory nie są potrzebne, wystarczy, że NE będzie przy pomocy tranzystora małej mocy zwierał bazę regulatora do masy...
W takim razie potencjometr przyłączamy zarazem do bazy tranzystora oraz wyjścia z układu NE, czyli pinu 3? Nie będzie z tym problemów? Chyba, że źle zrozumiałem przesłanie z cytatu :wink:
ODPOWIEDZ