Która najlepsza na przód ? trzy do wyboru.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Paweł1983

Która najlepsza na przód ? trzy do wyboru.

Post autor: Paweł1983 »

Witam wszystkich maniaków mocnego światła :D

A więc chciałbym zakupić na przód coś mocniejszego. Od czytania o lampkach mam już aż za jasno w głowie :D Którą byście polecili?

1) Bocialarka 4.0
2) Konkurent ? Bocialarki http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6- ... 43389.html
3) http://allegro.pl/latarka-aurora-v6-xpg ... 25573.html
Podałem tę trzecią gdyż w punkcie drugim napisane w aukcji jest, że niby ta AURORA to bardziej pradożerna jest... Biorę bardziej pod uwagę dwie pierwsze... dziwi mnie fakt, że cena jest diametralnie inna w tych dwóch przypadkach a parametry jeśli chodzi o lm są podobne...

Naczytałem się sporo, ale już sam nie wiem co tu lepsze :)
To nie Edison rozświetlił mrok :) Zrobił to dopiero MIDI :D
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Bo numer jeden jest jest dopracowaną latarką w którąś ktoś włożył czas wiedzę i pasję
w zamian masz niezawodne dopracowane światło i z tego co pamiętam kolega Bocian daje dożywotnią gwarancję
2ga to masówka jakich pełno
co do 3iej nie wiem jak robi Teonio nie chcę się wypowiadać

Gdybym miał budżet wybrałbym numer 1
Ostatnio zmieniony wtorek 31 maja 2011, 22:16 przez Nightmare, łącznie zmieniany 1 raz.
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
XiJaro pisze: 2ga to masówka jakich pełno
A w opisie allegrowe bzdury
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Pyra pisze:A w opisie allegrowe bzdury
Nie ma to jak prawie "280 metrów ! ! ! przy bardzo dużej powieszchni oświetlanego terenu" :):):)
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Paweł1983

no pieniądze są :D hehe jestem gotów przeznaczyć nawet kwotę na to cudo :D http://www.exposurelights.com/product/000052/six-pack/ Nie znam raczej kwoty którą bym mógł przeznaczyć na oświetlenie do roweru tak jak i na sam rower :D Ale Chyba boćka produkt byłby wystarczająco zadowalający :) Widzę PYRA się wypowiedział :) Kolego Pyra dużo czytałem Twoich postów tutaj :) Masz głowę do tych spraw ) Zastanawiam się nad Boćka latarką, tylko zapewne jak ją kupie, to Bociek coś nowego niebawem wypuści na rynek :D

Co do allegrowych bzdur bardzo mi się tam spodobało słowo POWIESZCHNI :D he he
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Paweł1983 pisze: Zastanawiam się nad Boćka latarką, tylko zapewne jak ją kupie, to Bociek coś nowego niebawem wypuści na rynek :D
Niestety, tak już jest, że lepsze wrogiem dobrego. Co byś nie zrobił, zawsze za jakiś czas pojawi się lepszy produkt.
Bocianowe latarki, miałem w łapkach (łącznie ze Storkiem) macałem, świeciłem.... jest tam włożone dużo pracy i "patentów". Poza tym wydaje mi się, że ma ona jeden z lepszych rozkładów światła do zastosowań rowerowych.

Pozdrawiam
Paweł1983

Ciekawi mnie ta co ma ponad 1000 lm. Fakt, że mało to ona nie kosztuje :D Nawet tu gdzie mieszkam w Norwegii to byłaby dostępna ta lampka.. hmm.. Chyba pojadę do tego sklepu i zobaczę czy mają ją na stanie :) U nich jest tak, że dzisiaj kupujesz i masz 3 dni na zwrot gdybyś był niezadowolony z lampki, no ale 6 takich diod to daje chyba spore możliwości :) Widać też, że bociek zna się na rzeczy a obserwuję jego produkty od pewnego czasu już :) i pamiętam jego pierwsze latarki na allegro :) i jak opisywał technologię wygrzewania ich :) jeśli się nie mylę :)
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Jak chcesz wydać więcej, a nie przepłacać za produkty dobrych firm to odezwij się do Midiego. Pooglądaj jego projekty. Elektronika, którą stosuje też się wydaje interesująca.
Pojawiają się ostatnio ciekawe patenty, takie jak sterowanie pierścieniem, potencjometry, wskaźniki stanu baterii, oczywiście zabezpieczenia termalne i przed nadmiernym rozładowaniem. Praktycznie każdą jedo latarkę można przerobić na rower, tj. wyprowadzić zasilnie poza odbudowę i zamontować na kierownicy.
Taka mała krypto reklama.
Awatar użytkownika
energysnake

Post autor: energysnake »

Paweł1983 skoro możesz wydać około 2tyś zł na tą http://www.exposurelights.com/product/000052/six-pack/ , to Midi zrobi w tym przedziale na pewno coś lepszego - wiem, że reklamuję ale taka jest wesoła rzeczywistość :mrgreen:
Jak bym miał tyle kasy na świecidełko , to pewnie zamówiłbym coś na parę sztuk XM-L i to już by były nie przelewki :twisted:
Coś takiego tylko na rower http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ght=#63287 :mrgreen:
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Paweł1983

Chyba zwrócę się do Panów Boćka i Midi o taki indywidualny projekt, który wyciągnie ponad 1000lm :twisted: hmm może ogłoszę przetarg :D
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No cóż projekt autorski sporo kosztuje, ale jak mawiają: "dżentelmeni o pieniądzach i kobietach nie rozmawiają, oni je mają" ;)
1000lm zapewnią Ci 3 sztuki XP-G, a takie opracowania obydwaj mają "na warsztacie" ale czy owa magiczna liczba lm będzie Ci naprawdę niezbędna, to naprawdę sporo światła.
Jedna sztuka XML co prawda nie daje tyle, ale za to ma kilka zalet układowych, łatwiejsza implementacja niż 3 dobierane XPG (lub drogi driver do układu szeregowego), bardzo niskie Vf, co przekłada się na moc pobieraną przy tej samej ilości światła.

Pozdrawiam
Paweł1983

Czy pisząc poprzedni post Pyra masz na myśli to co pokazujesz w tym poście? :) :mrgreen: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=5718
Ostatnio zmieniony środa 01 cze 2011, 19:12 przez Paweł1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Porównanie jasności miało na celu porównanie możliwości jednej latarki z różnymi diodami, stosując trzy XP-G lub jedną XML otrzymasz podobną jasność ogólną (no XP-G mogą dać trochę więcej, ale trudniej je wtedy schłodzić).
Jednak użycie reflektora do lampki rowerowej nie jest wg. mnie najlepszym wyjściem, tu raczej soczewki (kolimatory) lepiej się sprawdzają.
Pozdrawiam
Paweł1983

Hmm chyba założę osobny temat :) kierowany do Pana boćka i midiego :) o stworzenie potwora, który da ponad 1000lm jeżdżę często po górach i z prędkością przekraczającą często 60km/h przy zjeździe :mrgreen: :twisted: więc przydałoby się aby każdy kto idzie taką ścieżką wiedział, że coś zbliża się z dużą prędkością do niego :) Zderzenie z człowiekiem przy takiej prędkości nic dobrego nie wróży :roll: a rower za ok. 10 tysięcy złotych szkoda by było uszkodzić :)
Ps. Zamówiłem większe tarcze hamulcowe na allegro bo te co mam to mi się spaliły :twisted: teraz 203 mm założę i klocki metaliczne a nie organiczne :twisted: będzie szał przy hamowaniu na zjeździe :razz:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Paweł1983 pisze: Ps. Zamówiłem większe tarcze hamulcowe na allegro bo te co mam to mi się spaliły :twisted: teraz 203 mm założę i klocki metaliczne a nie organiczne :twisted: będzie szał przy hamowaniu na zjeździe :razz:
Na zjeździe się dopedałowuje, nie hamuje... :twisted: :mrgreen:
ODPOWIEDZ