Jakie oswietlenie zew. nad drzwiami wejsciowymi do domu?
Jakie oswietlenie zew. nad drzwiami wejsciowymi do domu?
Chcialbym u siebie nad drzwiami wejsciowymi do domu,zalozyc jakis modul LED,najlepiej power led.Ma to dzialac tak,zeby zalaczal sie w momencie kiedy ktos pojawi sie przed drzwiami + podtrzymanie kilkanascie sekund, czyli niezbedna bedzie czujka ruchu.
Chcialbym wiedziec co bedzie mi do tego potrzebne?Jakie diody,jakie zasilanie ,aka czujka ruchu?Obudowe do diod zrobie sobie sam.
Myslalem o takich diodach bo mam takich kilka i swieca rewelacyjnie ale napewno ktos napisze ze sa marne itp
http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-bi ... 81243.html
Dioda po podlaczeniu do zasilacza stabilizowanego na 3,2 V prawie sie nie grzeje a pod 4.5 grzeje sie mocniej tyle ze pewnie traci na zywotnosci.
Pozniej wstawie fotki miejsca ktore chce oswietlic.
Bede wdzieczny za rady i wskazowki
Chcialbym wiedziec co bedzie mi do tego potrzebne?Jakie diody,jakie zasilanie ,aka czujka ruchu?Obudowe do diod zrobie sobie sam.
Myslalem o takich diodach bo mam takich kilka i swieca rewelacyjnie ale napewno ktos napisze ze sa marne itp
http://allegro.pl/dioda-power-led-3w-bi ... 81243.html
Dioda po podlaczeniu do zasilacza stabilizowanego na 3,2 V prawie sie nie grzeje a pod 4.5 grzeje sie mocniej tyle ze pewnie traci na zywotnosci.
Pozniej wstawie fotki miejsca ktore chce oswietlic.
Bede wdzieczny za rady i wskazowki
Ostatnio zmieniony poniedziałek 13 wrz 2010, 09:56 przez HiRide, łącznie zmieniany 1 raz.
HiRide podlaczaj dalej pod zasilacz bez ograniczenia pradowego to szybko kupisz nowa diode.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Pisownia poprawiona a to ze podlaczanie diody pod prad ktory jest dla niej za wysoki,skutkuje ich uszkodzeniem,to wiem.
Zalozylem ten temat bo wiem ze tutaj na forum sa osoby ktore znaja sie na rzeczy i wedza co z czym polaczyc zeby mialo rece i nogi.Tymczasem okazuje sie ze mam sobie poczytac o zasilaniu ledow.Wiec po co zalozylem ten temat?Jak sobie nie poczytam to nikt mi nie poradzi co mam kupic i jak polaczyc ? Z tresci moich postow wynika ze wiem malo albo jeszcze mniej o tym jak mozna wykonac uklad do oswietlenia....
Zalozylem ten temat bo wiem ze tutaj na forum sa osoby ktore znaja sie na rzeczy i wedza co z czym polaczyc zeby mialo rece i nogi.Tymczasem okazuje sie ze mam sobie poczytac o zasilaniu ledow.Wiec po co zalozylem ten temat?Jak sobie nie poczytam to nikt mi nie poradzi co mam kupic i jak polaczyc ? Z tresci moich postow wynika ze wiem malo albo jeszcze mniej o tym jak mozna wykonac uklad do oswietlenia....
HiRide, nie chodzi o to, że jak nie przeczytasz to nie pomożemy.
Spokojnie Kolego.
Poza tym, za "prąd" uznaje się natężenie
Nie stawiaj się tak od razu, bo z natury my tu nie karcimy ludzi!
Do rzeczy.
Jeśli z elektroniką nie jesteś na "ty", to na początek musisz sobie sprawic oprawę halogenową wraz z czujka ruchu.
Samą oprawę, możesz juz całkiem fajnie przerobic na własne potrzeby. Gdzieś tu już był projekt przebudowy takiej oprawy pod LED, ale bez czujnika ruchu.
Teraz potrzeba kogoś, kto podpowie jak załącza się ta czujka.
Czy ona zwiera przekaźnik, który załącza żarnik? Jeśli tak, to sprawa już będzie prosta.
Będziesz mieć tu stałe zasilanie sieciowe, więc na pewno powinieneś kupić proste drivery, które dostępne są na: www.dealextreme.com
Ile diod planujesz wstawić? Od tego będzie zależeć jaki driver będziesz musiał kupić.
Pozdrawiam
DNF
Spokojnie Kolego.
Poza tym, za "prąd" uznaje się natężenie
Nie stawiaj się tak od razu, bo z natury my tu nie karcimy ludzi!
Do rzeczy.
Jeśli z elektroniką nie jesteś na "ty", to na początek musisz sobie sprawic oprawę halogenową wraz z czujka ruchu.
Samą oprawę, możesz juz całkiem fajnie przerobic na własne potrzeby. Gdzieś tu już był projekt przebudowy takiej oprawy pod LED, ale bez czujnika ruchu.
Teraz potrzeba kogoś, kto podpowie jak załącza się ta czujka.
Czy ona zwiera przekaźnik, który załącza żarnik? Jeśli tak, to sprawa już będzie prosta.
Będziesz mieć tu stałe zasilanie sieciowe, więc na pewno powinieneś kupić proste drivery, które dostępne są na: www.dealextreme.com
Ile diod planujesz wstawić? Od tego będzie zależeć jaki driver będziesz musiał kupić.
Pozdrawiam
DNF
Jeżeli piszesz w poście:HiRide pisze:Pisownia poprawiona a to ze podlaczanie diody pod prad ktory jest dla niej za wysoki,skutkuje ich uszkodzeniem,to wiem.
tzn, że nawet nie rozróżniasz prądu od napięcia, a wybacz, ale po to się napociliśmy pisząc tematy zawierające podstawową wiedzę, aby na każde pytanie nie powielać tego samego i w nieskończoność tłumaczyć.HiRide pisze:Dioda po podlaczeniu do zasilacza stabilizowanego na 3,2 V prawie sie nie grzeje a pod 4.5 grzeje sie mocniej
OK jak widzisz nadal piszesz z błędami, a prosiłem o poprawienie.HiRide pisze:Zalozylem ten temat bo wiem ze tutaj na forum sa osoby ktore znaja sie na rzeczy i wedza co z czym polaczyc zeby mialo rece i nogi.Tymczasem okazuje sie ze mam sobie poczytac o zasilaniu ledow.Wiec po co zalozylem ten temat?Jak sobie nie poczytam to nikt mi nie poradzi co mam kupic i jak polaczyc ? Z tresci moich postow wynika ze wiem malo albo jeszcze mniej o tym jak mozna wykonac uklad do oswietlenia....
Sam przyznajesz, że wiesz niewiele, ale nie chce Ci się wiedzy pogłębić. My Ci doradzimy co kupić, a potem będziemy Ci "musieli" bez końca tłumaczyć, dlaczego źle podłączone układy nie działają.....
Moja rada, kup sobie gotowy układ.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
- pegasus_sis
Skoro lampka ma być tylko nad drzwiami - i nie będzie np. używana do oświetlania ogrodu - to rzeczywiście chyba lepiej kupić tani halogen z marketu. Składanie własnej wyjdzie drożej a oszczędności z LED będą niezauważalne dla budżetu przy świeceniu kilku/nastu minut dziennie... Taki zwykły na rurkowe żarówki 220V - wystarczy uszczelnić go silikonem (inaczej ż będą padać jak muchy ).
No - chyba że odezwała się dusza majsterkowicza...
No - chyba że odezwała się dusza majsterkowicza...
Dzisiaj,sprzedawca w sklepie z elektroniką poradzil mi cos takiego-kupic sobie osobno czujke ruchu,do czujki doprowadzic 220 V a za nia wpiac zasilacz dla tych diod.Tzn czujka bedzie uruchamiac diody.Nie napisalem tego fachowo ale napewno wiecie o co chodzi.
Z drugiej strony,zastanawiam sie nad tym co pisal kolega o zwyklej lampie z czujka.Rzeczywiscie lampa bedzie sie oswiecac tylko po zmroku,zapewne na kilka minut.Wiec oszczednosci bede znikome jesli zainstaluje uklad na diodach.A jesli mialbym robic zakupy za granica (driver,diody,itp) to juz bedzie calkiem bezsensowne.
W tym wypadku chyba odloze chec majsterkowania na bok
Jak juz sie uporam z tym oswietleniem nad wejsciem do domu,chcialbym pod podbitką dachowa wokol domu.zainstalowac diody mocy ktore beda oswietlac sciany.To tylko dla dekoracji.
Sprobuje na forum zalozyc jakis prosty temat za niedlugo.
Z drugiej strony,zastanawiam sie nad tym co pisal kolega o zwyklej lampie z czujka.Rzeczywiscie lampa bedzie sie oswiecac tylko po zmroku,zapewne na kilka minut.Wiec oszczednosci bede znikome jesli zainstaluje uklad na diodach.A jesli mialbym robic zakupy za granica (driver,diody,itp) to juz bedzie calkiem bezsensowne.
W tym wypadku chyba odloze chec majsterkowania na bok
Jak juz sie uporam z tym oswietleniem nad wejsciem do domu,chcialbym pod podbitką dachowa wokol domu.zainstalowac diody mocy ktore beda oswietlac sciany.To tylko dla dekoracji.
Sprobuje na forum zalozyc jakis prosty temat za niedlugo.